Rabo Super Serie: Oranjedames te sterk voor Australië

De Oranjedames hebben de eerste wedstrijd in de Rabo Super Serie gewonnen. Op het veld van ‘t Spandersbosch was Nederland vrijdag met 4-1 te sterk voor Australië.

Beide ploegen zijn in voorbereiding op de Hockey World Semi-Final (HWL). Zowel Nederland als Australië speelt vanaf volgende week in Brussel voor tickets voor de finaleronde van de HWL eind dit jaar in het Nieuw-Zeelandse Auckland en voor plaatsing voor het wereldkampioenschap in 2018 in Londen.

Krekelaar en Welten niet in actie

Bij Oranje ontbrak Maartje Krekelaar. Zij werd vervangen door Margot Zuidhof. Eerder op de dag werd bekend dat Lidewij Welten de HWL moet missen vanwege een blessure. Haar plaats in de selectie is ingenomen door Malou Pheninckx. “Lidewij loopt er al een tijdje mee en nu is denk ik het verstandige besluit genomen om gewoon helemaal rust te nemen. Natuurlijk is dat erg balen, maar we hebben gewoon een goede vervangster klaar staan”, zegt Marloes Keetels.

De aanvoerster zag Nederland moeizaam beginnen aan het duel met Australië. De Hockeyroos kwamen in het eerste kwart op voorsprong. Kathryn Slattery strafte een foutje in de Nederlandse verdediging af. Het was eigenlijk het enige gevaarlijke moment van de Australische ploeg in de wedstrijd.

Strafcorners

Terwijl Australië geen enkele strafcorner kreeg, mocht Nederland liefst elf keer vanaf de kop cirkel aanleggen. Daarvan werden er ‘slechts’ drie verzilverd, waarvan twee voor rust.

“We kwamen een beetje stroef op gang”, blikt Keetels terug op het duel. “We moeten durven om te gaan hockeyen. Als je ziet dat we dat gaan doen, dan zie je dat we mooie combinaties hebben, vooral in de tweede helft, als we met lef hockeyen hoe goed het eigenlijk gaat.”

Blij mee

De oorzaak van het stroeve begin ligt wellicht in het feit dat de selectie pas sinds kort weer bij elkaar is. “Misschien heeft het daar een beetje mee te maken. En voor een aantal is het de eerste Rabo Super Serie. Ik vind het knap dat we het hebben omgezet. Daar ben ik blij mee”, zegt Keetels.

Nederland boog de achterstand in het tweede kwart om in een voorsprong. De gelijkmaker werd gescoord door Carlien Dirkse van den Heuvel, die de tweede rebound na de corner benutte. Vervolgens legde Caia van Maasakker de bal terug op aangeefster Kitty van Male. De aanvalster van Amsterdam liet keepster Rachael Lynch kansloos.

Doelpunten in vierde kwart

Na een doelpuntloos derde kwart besliste Nederland het duel definitief in het laatste kwartier. Ireen van den Assem schoot raak uit een strafcorner, waarna Frédérique Matla met een prachtige backhand de eindstand bepaalde op 4-1. Het leek nog 5-1 te worden, maar het doelpunt van Van Male viel net na het laatste fluitsignaal.

Nederland-Australië 4-1

0-1 Kathryn Slattery
1-1 Carlien Dirkse van den Heuvel (sc)
2-1 Kitty van Male (sc)