Hockeyen en studeren in Amerika?

Met een sportstudiebeurs in de Verenigde Staten studeren, het is de Amerikaanse droom van vele studenten die in hun sport uitblinken. De Nederlandse afdeling van Sport-Scholarships.com zoekt hockeysters, die deze droom willen verwezenlijken. Alleen de beste sportstudenten komen in aanmerking voor een studiebeurs.

Waarom zou een Nederlandse sporter een bemiddelingsbureau in de arm nemen om een sportbeurs in de VS te krijgen? Kunnen zij zich niet gewoon zelf aanmelden? “Een terechte vraag,” vindt oprichter Maarten Bax. “Natuurlijk kun je het zelf proberen, maar de kans dat het lukt is klein. Een Amerikaanse universiteitscoach krijgt dagelijks tientallen mailtjes uit alle hoeken van de wereld van sporters die voor een sportbeurs in aanmerking willen komen. Dat is niet te overzien en die gaan dan ook vaak ongezien de prullenbak in. Coaches werken daarom liever samen met bedrijven die ze kunnen vertrouwen. Zo weten ze dat sporters een goed niveau hebben en in de praktijk niet tegenvallen omdat ze niet zo goed zijn zoals ze zelf hadden omschreven.”

Sport-Scholarships neemt in het voortraject voor de sporter veel werk uit handen. “Het is een enorm proces,” legt Bax uit. “Van een visum, de selectieprocedure, verzekeringen tot de Engelse test. Wij verzorgen de hele papierwinkel.” De bemiddeling kost de sporter 2400 euro. “Dat krijgen wij pas als de sporter is geplaatst. No cure, no pay. Het is wel eens voorgekomen dat op het laatste moment iemand toch besloot niet te gaan. Dat kan gebeuren.” Die 2400 euro zijn overigens snel terug te verdienen. Een scholarship kan immers tussen de 10.000 en 40.000 euro opleveren.

Sport-Scholarships heeft uitstekende en vele contacten met coaches en universiteiten in de Verenigde Staten. Om de kwaliteit van de uitgezonden sporters te garanderen, zijn de eisen hoog. De voorwaarden voor de sporters gelden op het sportieve vlak, maar ook op het gebied van onderwijs. Havo is het minimum. Voor een hockeyster – aan mannenhockey wordt in Amerika niet gedaan – moet je minimaal in de eerste klasse spelen. Een andere eis die Sport-Scholarships stelt, is dat het Engelse niveau van de sporter voldoende is. Dit wordt bepaald met een TOEFL-test (Test of English as a Foreign Language) en SAT-test (wiskunde- en taaltest).

scholarshiplogo

Reageer