Betalen voor het bekijken van competitiewedstrijden | Hoofdklasse Hockey Nederland

Betalen voor het bekijken van competitiewedstrijden

Opgelucht zag ik dat Oranje-Zwart en in navolging hierop ook Laren bezoekers zal laten betalen om de wedstrijden van de playoffs te mogen bekijken. Hurley overweegt al enkele jaren dit te doen bij de jongste jeugdwedstrijden, maar nu de hockeywereld er kennelijk klaar voor is, zullen we komend seizoen alle bezoekers en ouders van bezoekende teams van de EF-wedstrijden laten betalen om dit te mogen bekijken. E en F jeugd hockey kenmerkt zich nu eenmaal door hoge kosten en relatief weing contributie-inkomsten en is daarmee te vergelijken met tophockey. Meer kosten dan inkomsten!

Hurley heeft een fulltime EF-coordinator in dienst en ook nog eens een flink aantal trainers voor deze categorie en per jaar leggen we als club minimaal 35.000 euro toe op deze activiteit. Daarbij komt nog eens bij dat veel ouders van bezoekende teams slechts één kopje koffie nemen en daarmee halen we de investering van een gloednieuw Lavazza espresso-apparaat er bij lange na niet uit. Hurley heeft een dertigtal E/F teams en dit betekent wekelijks minimaal zo’n 150 bezoekers à raison van 5 euro. De geschatte inkomsten per jaar zullen ongeveer 16.500 euro zijn. Mocht dit experiment komend sezioen een succes blijken, dan zullen we dit ook invoeren bij de overige jeugdwedstrijden. Het kan tenslotte niet zo zijn dat wij als Hurley veel geld investeren in kwalitatief zeer hoogwaardige watervelden, trainers, etc. en dat de aanhang van bezoekende teams daar zonder iets extra voor te betalen zo maar naar kunnen kijken.

We juichen de ontwikkeling van het betalen voor het bekijken van competitiewedstrijden (waaronder playoffs) toe, omdat op die manier het minder laagdrempelig wordt en je op eigen terrein niet elk weekend wordt overspoeld met bezoekers die financieel verder niets bijdragen aan je vereniging. Verdere professionalisering is hetgeen we met de hockeywereld moeten beogen en dat dit tot mooie dingen kan leiden, laat het voetbal ons wekelijks zien. In ieder geval geen kinderen meer in de rust op de velden, geen spelers meer die je kunt aanspreken na de wedstrijd (moet je tenslotte ook eerst Engels, Koreaans, Chinees of Spaans voor kunnen spreken) en het jaar erop zie je dezelfde speler bij een andere club, want de EHL lonkt en dat mag je sportief gezien niet missen in je korte hockeycarrière. We hebben in ras tempo de prachtige wereld betreden van spelers-makelaars en transfers. Spendeer onder druk van je sponsoren veel geld aan buitenlanders en spelers-salarissen en kaap jeugdtalent gewoon op tijd weg bij clubs die daar nog wel energie, tijd en geld instoppen. Mocht je dan alsnog niet uitkomen, dan laat je gewoon de aanhang van de bezoekende club mee betalen om het gat te dichten. Die vragen het weer terug als je bij hen op bezoek komt en zo wordt het thuisvoordeel niet meer een sportief voordeel maar bovenal een financieel voordeel. Ik twijfel er niet aan of er zullen veel derde wedstrijden nodig zijn de komende playoff periode.

Hurley begint in ieder geval gewoon direct met toegang heffen bij de bosuiltjes en de E-F categorie, want je kunt ze tenslotte niet vroeg genoeg voorbereiden en laten wennen aan het Walhalla van het tophockey!

Jan Winkel, voorzitter THC Hurley

Comments (5)

 1. Jan Winkel heeft helemaal gelijk. Geweldig neergezet. Ik heb het bestuur nog niet gesproken, maar gezien de prachtige nieuwe ontvangstruimte, die op dit moment verrijst, voor de ouders van vele bezoekende kotertjes op die andere bosclub, vermoed ik dat dit E/F plan op grote bijval kan rekenen. Ambiance en uitzicht mogen ook betaald worden! Super verwoord, Jan, Laren heeft in ieder geval 1 toeschouwer verspeeld (moi) met de daarbij behorende baromzet. Die overigens heus niet minder dan 5 euro geweest zou zijn.
  Jacqueline Schorer

 2. Beste Jan,
  Geweldig idee, we gaan het bij Pinoke meteen oppakken. Als we samen de tourniquets bestellen is het eerste voordeel al binnen.
  Boudewijn Mol, bestuurslid Jeugd Pinoke

 3. Toen Oranje Zwart een aantal jaren geleden begon met het internationaliseren van onze competitie viel de hele hockey-wereld over ze heen. Nu staan o.a. bij Pinoké meen ik 5 buitenlanders op de spelerslijst…
  Stof tot nadenken: Als er een wind van verandering waait, bouwen sommige mensen schermen, andere windmolens…
  Vooruit nog één: Pessimisten hebben meestal gelijk, maar de vooruitgang is te danken aan optimisten…
  Een hockeyliefhebber (naam bij de redactie bekend)

 4. Prima stukje van Jan Winkel, laat die ouders maar bloeden!! De play offs van mijn club laat ik me echter door die vijf euro’s echt niet ontnemen, dus we (3 personen) gaan wel kijken. De koeltas gaat mee, toch met 3 personen snel 12 biertjes en een paar broodjes kroket. Jammer voor de baromzet van Laren!!!!!
  Paul Kammeijer

 5. Ik heb met verbijstering het epistel van Jan Winkel gelezen, onsamenhangend met een gedrag van een belastinginspecteur die de zakken van de ouders komt legen om zijn dubieuze investeringen terug te verdienen, of was het de sarcastische ondertoon van een toch wel verdienstelijk clublid van een OVK/HK/OVK/HK/OVK-club die eens flink wil uithalen naar de grote broers die een ander beleid voeren.
  Een grote hockeyclub als Hurley is een bedrijf waarvan je mag verwachten dat ze verstandige investeringen doen om de club te laten groeien en bloeien. Dat koffie-apparaat was blijkbaar niet zo’n verstandige investering kunnen we nu vaststellen, en met de toerekening van een jeugdcoördinator kan je ook anders omgaan, omdat de teams uit de 1e lijn de grootste kosten veroorzaken. En daar dus ook een gedeelte van de rekening neergelegd mag worden, maar dat mogelijk wordt belemmerd uit concurrentie overwegingen.
  Kortom: het Calimero geluid van Hurley wordt al jaren over de velden gehoord, steek de hand eens in eigen boezem, misschien wordt Hurley dan ooit eens een volwassen Hoofdklasse club.
  Succes in de Play Offs/Play Outs, en zal bij een volgend bezoek een extra kopje koffie bij jullie drinken.
  DL (naam bij de redactie bekend)

Reageer