Column: Egocultuur?! - Hoofdklasse Hockey Nederland

Column: Egocultuur?!

Wat is dat toch in de hockeywereld? Als iemand zijn stem verheft of kritiek heeft op coaches, bondscoaches, bestuurders, bondsbestuur, etc. dan zijn de gevolgen direct merkbaar voor de desbetreffende speler. coach.
Selecties worden hermetisch afgesloten, spelers/speelsters/coaches worden zonder meer aan de kant gezet, op de bank gezet, naar huis gestuurd, Vele variaties hierop zijn in het verleden in de hockeywereld bekend geworden.
Vreemd dat spelers, speelsters en coaches geen commentaar mogen leveren, maar dat bestuurders dat blijkbaar wel mogen. Zonder blikken of blozen worden coaches aan de kant gezet, opgeofferd, gebruikt als schokeffect om een (onafwendbare) degradatie te voorkomen. Terwijl dat heel vaak tegen de zin van spelers/speelsters in gedaan wordt.
Maar ja, die durven dan weer niet tegen de beslissingen van die bestuurderen in te gaan. Bij interviews met de pers wordt er heel voorzichtig over gepraat, geen antwoord gegeven, ontwijkende antwoorden gegeven. Kortom ook hier is het duidelijk dat in opstand komen, het er openlijk niet mee eens zijn, het voor de betrokken coach opnemen, voor de speler/speelster betekent dat de toekomstvooruitzichten binnen die club, binnen dat team, aanzienlijk slechter worden.
Hoe zou dat toch komen? Ik denk dat het de Egocultuur is binnen de hockeywereld die zulke grote vormen heeft aangenomen dat het voor diezelfde hockeywereld blijkbaar als vanzelfsprekend is geworden. En de slachtoffers? Die houden zich gedeisd, immers… terugslaan kan niet want die slachtoffers kunnen alleen maar binnen diezelfde hockeywereld weer aan de slag.
De KNHB-, coaches, bondscoaches, clubbestuurders, moeten eens (erg in op dit moment) over hun eigen schaduw heen durven stappen in plaats van alleen maar vanuit het ik-ik-ik-principe handelen.
Sascha Tamarinof

Comments (14)

 1. hoe bedoel je generaliserend…?

 2. Inderdaad, op elk hockeyniveau zie je dit gebeuren, lees de commentaren onder een aantal artikelen op deze site maar eens na. Jammer alleen dat ‘ scherpe ‘ reacties, wel vaak ‘ to the point’ maar anoniem zijn.
  Maar…. Als je dat niet anoniem doet, zul je de gevolgen merken. ;-))

 3. Eindelijk een waar woord!!!!! En dat van iemand die jarenlang zijn nek heeft uit gestoken en weet dat de hockeywereld van nu niet meer de hockeywereld van even geleden is. Inderdaad Sascha, de hockeywereld wordt geleid door egotrippers die vaak de klusjes klaren omdat het zo goed op hun cv staat, hebben ze al een cv dan zijn ze vaak nog erger .
  Hoe doorbreken we dit.?????

 4. @Bert
  Ik zou zeggen, dit soort zaken in voorkomend geval echt aan de kaak stellen en de verantwoordelijke bestuurderen er op wijzen dat eigenbelang moet wijken voor het algemeen belang.
  Ik zal het blijven proberen en….. Durft u iets zelf (om begrijpelijke redenen) aan de grote klok te hangen, mail mij dan: sascha@euronet.nl dan gaan wij er als HKH.nl achter aan.
  Alleen HKH.nl is onafhankelijk en zou deze praktijken graag aan de kaak willen stellen, al is het alleen maar om een ‘ frissere’ wind door de hockeywereld te laten waaien en daardoor een steentje bij te dragen aan de professionalisering van die hockeywereld.
  Sascha Tamarinof

 5. Toevoeging: Uw anonimiteit zal in voorkomend geval te allen tijde gewaarborgd zijn,

 6. begin maar bij Kampong!!!!!

 7. @Kampong
  Graag feiten via sascha@euronet.nl !!!

 8. Denk dat Sascha een punt heeft. Tegelijkertijd is het niet zozeer dat het om cv-jagers gaat; hoe interessant is een bestuursbaantje nu op je cv?! Niet dus. Nee eerder amateurs die professionals moeten aansturen, dat is een scheve positie. Coaches en spelers hebben meer verstand van en ervaring met het moderne hockey dan ‘hun’ bestuurders. En vele bestuurders kunnen slecht met kritiek omgaan. Terwijl ze het ook kunnen opzoeken en ten goede kunnen gebruiken.
  Ik lees hier op dit forum over de Kampomg keepster, die zo dapper was het woord te voeren op een ALV. In plaats van een standbeeld te krijgen, raakt ze haar positie dus kwijt. Als dat waar is: schandalig.
  Ik denk ook aan een speelster als Van Geenhuizen. Een van onze meest grote talenten ooit. Onafhankelijk persoon met een opvatting. Is in de vorm van haar leven, zie de play offs. Is met Van As en Paumen de top van Nedeland. Wat is het dat ze nog altijd niet wordt geselecteerd? Mag Caldas dat niet? Durft Caldas dat niet?
  Enfin, er is nog wat journalistiek werk aan de winkel.

 9. Den Bosch lijkt mij een beter voorbeeld met Aikman & Le Roux

 10. De preses bekijkt samen met tophockeybestuurslid Rob Goverts wat er misging bij Rotterdam.
  Daar is nou een verziekte cultuur. Iedereen behalve zichzelf de schuld geven in de pers. Als speler en coach zou ik me 2 keer bedenken voordat ik een krabbel zet onder een contract met hen.

 11. self-pass

  Zo moeilijk is een hockeyclub nou ook weer niet. Het is net een school. Als het bestuur in 1 keer weg is, wordt er zaterdag/ zondag gewoon gehockeyd. Als de trainers en coaches allemaal in 1 keer omvallen, wordt er zaterdag/zondag gewoon gehockeyd. (al dan niet met rouwband) Maar als alle hockeyers omvallen staan alle bestuurders, trainers en coaches zaterdag en zondag naar lege velden te kijken.
  Dus de kern is hockeyers. Die moet je faciliteren, ook niet zo ingewikkeld. Dan is een hockeyteam geen bedrijfssituatie waarbij je kunt uitrekenen hoeveel grondstoffen/machines en personeel je nodig hebt, om een bepaald aantal producten te maken en wat je moet vragen om het rendabel te maken.
  Je hebt te maken met teamprocessen die vooral management nodig hebben van mensen die ervaring hebben met het werken in omstandigheden waar 1+1, 3 moet zijn en niet 2. Daarbij moeten ze zich ondergeschikt maken aan het belangrijkste:
  de hockeyspelers/speelsters en het resultaat. Niet ingewikkeld maar 80% van alle bestuurders is exit als bovenstaande in acht wordt genomen. En daar waar machtspelletjes worden uitgevochten (Kampong) heet het slachtoffer altijd: hockey.

 12. Beste Sacha,
  Goede bijdrage. Inhakend op jouw laatste alinea vraag ik mij af hoe een verziekt (besturings)systeem de krachten kan mobiliseren om zoals jij dat noemt over schaduwen heen te stappen? Daar is een grote dosis moed (lees een gerichte vorm van verzet) voor nodig of een calamiteit.
  Als voorbeeld de soap rondom de voorbereiding van de OS van het Nederlands heren hockeyteam. In dit ultieme ik-wereldje schreeuwt men om successen maar is men niet in staat om verwachtingen te managen. Er wordt blijvend gekozen voor een bondscoach die ongeschikt blijkt voor de functie. Er wordt veel energie door onze topsporters geleverd maar zonder gewenst resultaat. Een grote lijn valt niet te ontdekken. Het is maar de vraag of deze bondscoach in staat is om adequaat te selecteren en een effectief team te bewerkstelligen.
  Een eerste stap zou kunnen zijn dat het bestuur van de KNHB publiekelijk en vooraf consequenties zou verbinden aan meetbare resultaten op de OS in Londen. In verenigingsverband betekent dit dat voorzitters van bij de KNHB aangesloten verenigingen de huidige gang van zaken afkeuren en veranderingen eisen. Dit voorstel heeft alleen kans van slagen met krachtige voorzitters die de confrontatie aangaan en niet al in het ik-wereldje zijn ingeburgerd. We lopen dan zeer zeker ook tegen het feit aan dat huidige bobo’s alle registers van bekende vertragingstaktieken zullen opentrekken. Zij willen in Londen immers hun recepties niet missen. Zij willen zich zeker vooraf niet vastleggen (opties open houden het dat in bestuurdersjargon).
  Voor topsporters is het belangrijk dat zij zich in een motiverende context blijven concentreren op het meedoen voor de medailles op mondiaal hockeyniveau met goed geselecteerde begeleidingsteams met bewezen kwaliteiten.
  Motivatie en prestatie bewerkstelligen van een gouden niveau is een teamprestatie waar de ikken zich maar beter uitleven in andere hobby’s dan (top)sportzaken. Ik realiseer mij dat er mogelijk meer oplossingen voorhanden zijn en ben benieuwd naar aanvullende suggesties.

 13. Heel erg jammer

  Wat ik heel erg jammer vind is dat besturen niet zelf reageren op dit soort verhalen. Dat zou veel een stuk makkelijker te begrijpen maken.
  Er bedruipt mij zelfs het gevoel dat het HCR bestuur zelf aangedrongen heeft op het plaatsen van de noot boven aan dit forum. Dat zou wat mij betreft niet zo horen.

 14. Bah. Ook in Belgie is hetzelfde aan de hand. Hoop niet dat dit een trend wordt.

Reageer