Column:Backhand | Hoofdklasse Hockey Nederland

Column:Backhand

Backhand
Het nieuws rondom  T&T en de bondscoach bleef deze week aanhouden. Nadat de  Volkskrant dinsdag verscheen met een interview met van Ass kreeg de hockeyvolger een ontbrekend stuk van de puzzel aangereikt. De bondscoach hield het in eerste instantie nog rekening met T&T tijdens zijn  persconferentie en had het over het groepsproces.. Nu besloot hij de Volkskrant inzage te geven in de ware reden van zijn besluit. Daarmee zorgde hij  voor  een nieuwe stroom van aanhoudende kritiek.
Teun de Nooijer kreeg er van langs van van Ass. Hij zou de laatste jaren zelden  beslissend zijn geweest. Taekema had verdedigend steken laten vallen in de EK kraker tegen Ierland (7-4 winst). Zijn directe tegenstander had twee of drie keer gescoord. Ook had Taekema te weinig rendement uit strafcorners gehaald op de laatste Champions Trophy in Nieuw Zeeland.
Allemaal oud nieuws. Van de Nooijer is bekend dat hij wel eens vergeet mee te verdedigen maar daar staan zijn snelheid en briljante acties tegenover. En laten we ook niet vergeten dat de aanwezigheid van Teun een mentale voorsprong geeft. Taekema heeft moeten wennen aan de nieuwe normen die internationaal gelden voor de kromming van de stick. Hij verklaarde daar zelf over moeite mee te hebben. Daarbij komt dat een strafcorner gedurende een seizoen nooit constant kan blijven. Maar die van Taeke doet het als het er op aankomt. Dat is historisch gebleken.
De trap na die van Ass  van de week gaf werkt door in de selecties van Bloemendaal en Amsterdam. Denk eens aan de oorverdovende stilte uit beide kampen. Met uitzondering van de coaches Smolenaars (Bloemendaal) en van den Honert ( Amsterdam)  en teamgenoot Teun Rohof (Amsterdam) is er vanuit de clubs niets vernomen. Ook van collega internationals hebben T&T nog geen steun ontvangen angstig als men is voor represailles. De bond heeft een ieder in zijn greep. Maar angst is een slechte raadgever. Het zou het groepsproces goed doen als aanvoerder Floris Evers met een standpunt namens de spelers naar buiten komt. Dat klaart de lucht en kan een ieder weer verder.

Comments (4)

  1. De grap is dat de corner van Taekema nooit loopt als het moet zowel Nationaal als Internationaal niet en hockeyend is het natuurlijk geen topper.
    Waarom zouden clubs moeten reageren?
    Volgens mij is het ook een beetje naief om te denken dat er een stortvloed aan reacties van mede internationals zou komen, dat is nooit zo geweest in het verleden de een zijn dood is de ander zijn brood.
    We hebben Teun ook niet gehoord toen Stockman het lastig had omdat Veering erbij kwam.

  2. De corner van Taekema is niet zo goed als hij lijkt. Hij is wat dat betreft een beetje een “choker”, op cruciale momenten gaat hij er vaker niet dan wel in, 5x scoren tegen een laagvlieger telt wat mij betreft niet, de winnende goal 3 minuten voor tijd wel. Bram Lomans was bijvoorbeeld precies andersom, scoorde minder, maar wel als het moest onder hoge druk juist wel en dan ben je echt een topper.

  3. @BM, helemaal mee eens.

  4. stelregel voor internationals: ‘Ga nooit tegen de bondscoach of de KNHB in, dat kost je je plaats in de selectie!’

Reageer