Conclaaf: Luchtbel

Ook in de complexe hockeywereld, waarin steeds meer verwacht wordt, spelen bestuurders een belangrijke rol. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het wel en wee van de vereniging. De clubs behoren uiteraard de ‘tering naar de nering te zetten’, maar dat is niet altijd de gangbare praktijk. Er duiken steeds meer clubs op met aanzienlijke en structurele tekorten die ontstaan zijn door grenzeloos positivisme. Er bestaat immers een sterke relatie tussen sportieve successen op het kostbare waterveld en de hoogte van de financiële begroting. Hierdoor ontstaat een natuurlijke druk op bestuurders om steeds meer geld te laten verdampen. De resultaten van het grenzeloze positivisme zijn schokkend. Klein Zwitserland scoorde destijds een tekort van zeven ton op een begroting van 1,5 miljoen. Buitenproportioneel. In het bedrijfsleven zou een faillissement onafwendbaar kunnen zijn. De overgangsklasser is weer opgelapt. Gelukkig maar. Voorts moest SCHC de kraan fors dichtdraaien. En ook bij Laren kwam een debetstand met zes tranentrekkende cijfers op de radar. En bij Kampong ging niet eens zo lang geleden eveneens de pet rond in een tijd van 34,02. En dan hebben we het nog niet eens gehad over onder meer al die spelerssalarissen die jaren na dato nog uitbetaald moeten worden. Wie weet is de kans groot dat in ons hockeypolderlandje meerdere ingelaste buitengewone algemene ledenvergaderingen worden uitgerold om deconfitures af te wenden. De tijd lijkt rijp voor betere financiële regels, toezicht en governance. Een toezichthouder dus. Net als bij de KNVB. Een soort financial fair play policy, ofwel een licentiesysteem om er voor te zorgen dat clubs een degelijk financieel beleid voeren en eventuele financiële problemen tijdig signaleren. Het voorkomt de bijsluiter bij het aanmeldingsformulier. Leden of de belastingbetalers hebben nu eenmaal moeite om een duit in het zakje te moeten doen om de vereniging uit de financiële Houdini-greep te krijgen. Stop met alle luchtbellen die grenzeloos positivisme heten. Ga toch gezellig hockeyen!

Comments (1)

  1. Helemaal mee eens. Het hoofdklassehockey kent geen verdienmodel, alleen voor de spelers en de speelsters is het een verdienmodel geworden. Dit leidt tot faillissementen in de hockeywereld.

    Daar zitten we niet op te wachten, dus stoppen met het eindeloos pompen van geld ( dat er eigenlijk niet is ) in de topteams.

Reageer