En weer moet Barbertje hangen! Exit Siegfried Aikmann - Hoofdklasse Hockey Nederland

En weer moet Barbertje hangen! Exit Siegfried Aikmann


Wat denkt Den Bosch te bereiken met het voortijdig uit de laan sturen van Siegfried Aikmann als coach van de heren! Een schokeffect?
Ik denk dat dat weinig zal uithalen, Den Bosch heeft dit seizoen een zwakke hoofdklasse-selectie. Daar kan wat mij betreft niemand de oorlog mee winnen.
Ook de (in de wandelgangen) genoemde Marc Lammers zal zich ondanks dat hij een echt Den Bosch-hart heeft drie keer moeten bedenken voordat hij de schier onmogelijke taak om Den Bosch voor de hoofdklasse te behouden kan accepteren. Het is niet bepaald een kiese vergelijking, maar ik maak hem toch. “Aan een dood paard moet je niet trekken”.
Wanneer je je realiseert dat (in mijn ogen) niemand Den Bosch dit seizoen nog kan redden, kun je je alleen afvragen waarom Den Bosch dat ongetwijfeld nog een financiële afwikkeling zal moeten regelen, toch nog een nieuwe coach zal gaan inhuren.
Voor Siegfried Aikmann een vervelende zaak, maar zoals het in hockeyland, met veel goedwillende, amateuristische bestuurderen heel vaak gaat: Als het niet lukt met het team zet dan de coach maar aan de kant. De KNHB heeft dat in het verleden met bondscoaches regelmatig gedaan, de hoofdklasseclubs blijven daar niet bij achter. En dat in een tijd waarin de financiën bij de clubs
niet overal echt op orde zijn. Onbegrijpelijk.
Barbertje moet hangen. Het zou mij dan ook niet verbazen dat Siegfried Aikmann (een uitstekende coach die ik jarenlang van dichtbij heb mogen
meemaken) nu ingewisseld gaat worden voor Marc Lammers als interim-coach.
Waarom? De resultaten? Geen chemie meer (lekkere modekreet).
Jammer voor Siegfried, maar hij zal dit seizoen niet de laatste coach zijn die de laan uitgestuurd wordt. Het is altijd de coach die als Barbertje mag fungeren. “Aan de spelers, het inkoopbeleid, het bestuur, ligt het nooit!!”
Sascha Tamarinof

Comments (21)

 1. Beste Sascha,
  over de kwaliteit van DB h1 kan ik me niet uitlaten maar wel over hetgene Aikman dit jaar heeft laten zien op Den Bosch.
  Dat was niet veel; altijd te laat of helemaal niet aanwezig. Verkeerd keepertje gehaald en opgesteld.
  En ja lekker motiverend om je spelers een bierteam te noemen. Met nagenoeg dezelfde selectie deed Reinoud het aanmerkelijk beter.
  En mocht je meer kritiek willen horen doe dan journalistiek je werk, als je Marc Lammers in de wandelgang tegen komt. Die heeft nog wel een paar vol geschreven flipovers liggen
  Sasha wordt niet eens tijd dat je je eigen redactioneel werk onder de loep neemt.
  Want je artikel neigt naar vriendjes beschermen en gebral in de ruimte.

 2. Van Oostduin

  Niet sentimenteel gaan doen. Doet Aikman zelf, naar het lijkt, ook niet. Combi club en coach niet succesvol. Niet altijd te voorzien. Komt voor in dit leven. Beide partijen op zoek naar iets of iemands anders. Waarschijnlijk toch gewoon een volwasen besluit van het bestuur van HC Den Bosch. Uiteraard wel correct afwikkelen. Aikman komt van UWV en weet hoe het werkt.

 3. Hing het berbertje ook niet in Japan.

 4. !3 in dozijn trainer
  die alleen maar kan presteren naar de mogelijkheden van zijn spelers. Hoezo goeie trainer als je al 2x keer de zak krijgt!?
  Vraagje is die Stijn nu ook exit?

 5. Ho ho. Niet helemaal terecht. Wie met Aikman gewerkt heeft weet dat hij wel meer is dan een 13 in dozijn trainer. Integendeel, hij is een vakman, immer gedreven en enorm gepassioneerd.
  Hij is daarnaast een graag gezien docent op mening FIH cursus, hij heeft zijn sporen meer dan verdiend. (oa. Landstitel DB dames, Europa cup 1 HGC).
  Ben het eens met Sascha, het bestuur van DB zoekt de makkelijke oplossing maar zij gaan zeker niet vrijuit. Het was het bestuur dat hem aanstelde, wetende dat Aikman het coachen combineert met en drukke baan. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om een ander aan te stellen.
  Maar blijkbaar was er weinig animo en het siert Aikman dat hij na zijn avontuur in Japan de handschoen heeft opgepakt in DB. Clubliefde bestaat dus nog wel, al komt het niet aaltijd van 2 kanten.
  Aan iedereen die de behoefte voelt om te reageren, wel even je huiswerk doen.

 6. @peter, kan me niet voorstellen dat Aikman die zuid afrikaanse keeper heeft gehaald?
  Ik ken Aikman verder niet maar hij heeft in het verleden toch wel wat prijzen behaald en verder is zijn reactie natuurlijk geweldig proffesioneel.
  Succes Siegfried.

 7. @ Paul
  iedereen doet prima zijn huiswerk.
  En jij komt met allerlei excuses om Aikman vrij te pleiten over zijn prestatie bij Den Bosch.
  Als ie geen tijd heeft en niet in de groep geloofde dan moet je er niet aan beginnen.
  En lekker cursus gaan geven of een tapcursus gaan volgen.
  Garantie uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst.

 8. Als coach ben je naar mijn idee verantwoordelijk voor het resultaat van het 1e team. Den Bosch preseert absoluut niet naar behoren dus mag daar de trainer toch best op worden afgerekent!?

 9. Siegfried Aikman heeft ook met de heren van Tilburg de play-offs gehaald 3 jaar geleden, iedereen vergeten?
  Misschien moeten die jongens in het team (bestuur meegerekend) is achter hun oren krabben ipv de de coach de laan uit te sturen en hopen op een schokeffect.
  Al dan niet ben ik zeer benieuwd wie (het aandurft) de nieuwe coach van DB te worden, zonder achteraf te zeggen dat het onbegonnen werk was….is???

 10. @cedric, ze presteren juist naar vermogen, is het zwakste team van de hk dus ze staan precies op de positie waar ze horen.

 11. @gerard bepaal jij of ze het zwakste team van de hoofdklasse zijn??

 12. @cedric, nee dat doet de stand van de ranglijst, wist je dat niet???????

 13. Den Bosch staat gezien de spelerskwaliteiten simpelweg te laag. De chemie in de spelersgroep is verslechterd onder de coach en er waren zo wel meer kritieken. Als bestuur heb je in zo’n situatie weinig keus. Neerleggen bij degradatie of al het mogelijke uit de kast halen en een niet optimale combinatie beëindigen! Sascha, leg je oor wat meer bij de spelers van die ploeg en je zult vermoedelijk anders schrijven. @Pieter, de prestatie met Tilburg liep na een eerste half jaar ook terug. Niet iedereen liep toen met hem weg. Uiteindelijk is zijn contract daar ook niet verlengd na 2 jaar. Wellicht zegt dat ook iets…
  Geen goede combinatie dus is dit logisch!

 14. @gerrit, het gaat al jaren steeds slechter met DenBosch en nu gaan ze gewoon keihard richting OVK.
  Zoveel kwaliteit zit er ook helemaal niet in dit elftal.

 15. @ gerrit. Ik zeg niet dat het een ‘domme’ keuze is van het bestuur, maar met spelers als Brouwer, Reckers en getalenteerde (clubtrouw) talenten zou DB hoger moeten kunnen staan onder welke coach dan ook! En de opmerking van Gerrit over Aikman dat het in tweede half jaar bij Tilburg slechter ging en contract niet werd verlengd, wist DB dus vooraf ook, slecht argument!!

 16. Balkanhelpkant

  Wacht maar tot het schokeffect werkt. Kan niet echt iemand kwalijk nemen dat er een harde maatregel moest komen. Aan de andere kant; volgens mij zakte DB mannen de afgelopen jaren elk seizoen een plaatsje lager. Zodanig zelfs, dat degradatie dit jaar onontkoombaar is. Waarom heeft het bestuur niet geprobeerd die trend te doorbreken, door bijvoorbeeld spelers te halen?

 17. Den Bosch staat dit jaar met een ploeg vol middelmatige overgangsklasse spelers en wat uitgerangeerde (ex) internationals in de hoofdklasse. De enige kans om dan in de hoofdklasse te blijven is vreselijk hard werken en zorgen dat je fitter en sterker bent dan andere ploegen. Het inhuren van Aikman is daarvoor dan ook een goeie move. Als je vervolgens door prutswerk van het bestuur 60% van je punten moet inleveren (aantrekken van volstrekt overbodige buitenlandse keeper) dan denk ik datzelfde bestuur wederom een blunder begaat door de coach naar huis te sturen. Het is volstrekt schaamteloos hoe er de afgelopen maanden met mensen wordt omgegaan in de Nederlandse hockeywereld: (gerommel bij Rotterdam, gepruts bij Den Bosch, warrig gedoe rond Ned. XI (exit Teun en Taeke) en iedereen die zich maar blijft indekken en verschuilen achter een ander. Het wordt tijd dat we ophouden met deze flauwekul en ons weer gaan gedragen zoals het hoort en zoals we groot zijn geworden in deze sport.

 18. @piet, en hoe is dat dan, hoe moeten we ons dan gedragen?

 19. @Piet ‘Het is volstrekt schaamteloos hoe er de afgelopen maanden met mensen wordt omgegaan in de Nederlandse hockeywereld’.
  Piet, Ik vrees dat hockey zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. De afgelopen jaren zijn er in het hockey grote bedragen omgegaan. De discussie of dit tercht is wil ik graag ook voeren, maar wellicht op een ander moment:)
  Coaches worden volwaardig betaald. Top(spelers) idem dito en dat creert wat andere verwachtings-patronen dan pakweg 30 jaar geleden. Mensen worden eerder en harder afgerekend omdat ze niet meer ‘voor een gevulde koek’ langs de lijn staan/op het veld staan.
  Ik ben van de tijd dat je 3x per week trainde en je contributie betaalde. Dat had wel wat.
  Dat er nu wat andere normen en waarden gelden, dat is deels ‘de verdienste van spelers en coaches’; zij hebben hun positie te gelde gemaakt, maar daar staat ook een wat andere, meer afhankelijke, positie tegenover. En, nog steeds geldt het adagium: wie betaalt die bepaalt. Vroeger waren wij dat zelf.
  Ik denk dat er in Bunnik nog wel wat werk aan de winkel is….
  gegroet,

 20. @Expat. Ik ben ook van die tijd. Ik kan ook een eind meegaan in wat je zegt. Ik wil daaraan alleen toevoegen dat wat mij betreft, het feit dat er nu een paar centen omgaan in de sport het nog niet hoeft te betekenen dat we schofterig met elkaar omgaan. Met andere woorden als we professioneel willen acteren dan moet dat voor alle geledingen gelden. Dus niet ineens met een keeper op de proppen komen en als het mis gaat de coach de laan uitsturen. Of niet iemand aanvoerder maken en dan 6 weken later met droge ogen vertellen dat hij in de weg staat van andere mensen binnen het team etc etc etc. Ik denk namelijk dat het op dit moment vooral club besturen en bonden zijn die aan het rommelen zijn. Het gaat mij er om dat het lijkt of er maar wat gedaan wordt zonder ook maar een minuut na te denken over wat de consequenties zijn voor iedereen. Ik denk inderdaad dat de veranderende omstandigheden (meer geld, meer leden etc) binnen het hockey hier vooral debet aan zijn. Ik ga dan ook met je mee als je zegt dat het hockey zichzelf opnieuw aan het uitvinden is in Nederland. Dat is dan ook een van de redenen dat ik zeg: laten we even goed bedenken hoe wij als hockey land groot zijn geworden en met welke manieren, dan zal de aanwezigheid van eventuele poen en sponsoren alleen maar positief werken.

 21. @Expat en Piet, ik sluit me bij jullie aan. Hockey moet zichzelf terugvinden. Zogenaamd professionalisme (de nieuwe zakelijkheid) moet zich zien te mixen met de goedwillende ouders bij onze jeugdteams. Puur amateurisme vermengd met aspecten van (onnodige) keiharde topsport, prioriteitstellingen van sport boven studie/werk om maar iets te noemen. Vervreemding van 1e teams van de clubs. Voor wie juich je op zondag, willen we dat wel of niet. Tja….
  Dat alles neemt niet weg dat het niet van deze tijd is dat bestuurders of coaches niet of slecht communiceren met de buitenwereld, waardoor ze wellicht geheel ten onrechte als “Ass”-holes overkomen.
  PR is ook een vak, ook bij Den Bosch.

Reageer