In conclaaf: Tophockeydroogte | Hoofdklasse Hockey Nederland

In conclaaf: Tophockeydroogte

Tophockeydroogte manifesteert zich zienderogen in ons polderlandje. Bolwerken als EHV, Venlo en Hattem liggen al jaren droog. Met uitzondering van een bruisend bastion in het noorden van Eindhoven, is het droogtegebied in westelijke richting opgeschoven tot aan de hockeykuil van Schaerweijde. Maar ook in Zuid-Holland wint de tophockeydroogte snel terrein.

Goed, aan de zoom van Rotterdam weten ze met man en macht het tij te keren. En dan is daar het beroemde Haagse hockeyhoekje. Ooit voor menig hoofdklasser een ingecalculeerde martelgang. In dit deel van Nederland, waar in het verleden liefst 26 landstitels uitbundig werden gevierd, was de Haagse wethouder van sportzaken Karsten Klein vorig jaar nog vol sportieve levenslust. ‘Dé hockeystad van hét hockeyland ter wereld’, riep hij uit nadat de residentie het WK hockey toebedeeld kreeg. De trotse wethouder trok voor de topsportuitstraling die hockey straks aan Den Haag moet geven, enkele miljoenen uit.
Ondertussen heerst tophockeydorst in dit deel van Nederland. Logisch dat het woord ‘fusie’ voor de zoveelste maal echoot rondom de Waalsdorpervlakte.

Ambtenarenplannen die een hockeystadion beloofden indien de drie clubs samenwerkten, haalden in het verleden niets uit. Een voorstel om HGC en KZ te fuseren op het complex van HDM dat op haar beurt maar moest verkassen naar de velden van KZ, miste ook het doel. Het is veelzeggend. En dan valt het oog op een artikel in Spits. ‘Delissen pleit voor fusie HGC’. Zwanenzang of niet, maar op ‘De Roggewoning’ zingen ze het volgende refrein al uit volle borst:

‘Oh, oh, Den Haag, mooie overgangsklassers achter de duinen

De Haagsche Delftsche, de Gazelle en KZ

Oh, oh, Den Haag, ik zou dolgraag bij ze willen ballen

Meteen fuseren, om één echte hoofdklasser te zijn

Volgens de alom gerespecteerde oud-international zou alleen een fusie het tophockey in Den Haag mogelijk kunnen maken. Stop maar… Met al dat ambtelijk getob en botsende clubculturen wordt ook hij de zoveelste roepende in de dorre Haagsche tophockeywoestijn.

Comments (17)

 1. Kan iemand mij vertellen wat een fusie voor toegevoegde waarde heeft?

 2. Nou….

  Nou ze hopen dus dat je dan meer kritieke masse krijgt en dus wel in staat bent een goed en stabiel HK team te krijgen.

  Concentratie van middelen dus.

 3. @Tictac, waarschijnlijk meer leden en dus ook meer geld en mogelijkheden.

 4. Aha, dus de leden betalen het tophockey om tot nummer te degraderen.

 5. en je zit natuurlijk niet in dezelfde sponsorvijver meer te vissen..

 6. @Tictac, volgens mij zeg ik nergens dat de leden tophockey moeten of gaan betalen, ik geef alleen aan dat met een grotere club meer leden er ook ongetwijfeld meer mogelijkheden zijn.

 7. @willem, Direct gevolg van meer leden is meer contributie. Welke mogelijkheden doel jij op?

 8. Een Vd mogelijkheden zoals hierboven al beschreven zijn er meer sponsormogelijkheden, verbreding van netwerk .

 9. amsterdammer

  In Amsterdam spelen 2 hoofdklassers bij de heren, en zijn er soms 3. Hurley wil er met de mannen graag weer bij horen. Amsterdam lijkt het ondanks op het oog minder landelijk opererende jeugdteams beter te doen dan Pinoké en Hurley. (jeugdopleiding is mooi, maar werpt voor hoofdklasseniveau op korte termijn te weinig en te langzaam vruchten af). Kwestie van geld ben ik bang. In Den Haag willen ze vast graag structureel hoofdklasse spelen, een fusie is dan waarschijnlijk alleen succesvol met de eerste teams, maar dat zal volgens de regels, clubculturen en ambtelijk gedoe onhaalbaar zijn. Zolang er niet voldoende geld beschikbaar is zal de situatie van “hoofdklasse onzeker Den Haag” nog lang duren vrees ik.

 10. Hagenaar

  Wanneer je kijkt naar het wanbeleid van het afgetreden KZ bestuur kan het alleen maar beter worden in Den Haag. Wanneer er twee van de negen posities worden ingevuld door welwillende nullen kan je niet verwachten dat de club een crisis overwint.

 11. Ook uit Den Haag

  Wat weet jij wat wij niet weten?

 12. Jan Pieter

  @Ook uit Den Haag, lijkt me vrij simpel. Hoe lang is er bij de heren al geen hoofdsponsor? Het is zo knullig en amateuristisch allemaal. In het artikel in het AD/Haagse Krant met als titel “Nieuw dieptepunt bij KZ” staat een “wie is wie”. Het is lijkt mij niet zo lastig twee rotte appels daar uit te halen. De tijd dat een hockeyclub door goedbedoelende vrijwilligers gerund kan worden is verleden tijd. Je moet professionaliseren maar dat kan wel eens te snel gaan voor pensionado’s.

  Ik zou zeggen, tranen drogen en opnieuw beginnen.

 13. ontevreden

  Wat ik mij altijd heb afgevraagd is hoe het kan dat een club met zo’n historie er steeds maar niet in slaagt een fatsoenlijke hoofdsponsor te vinden. Dit speelt al enkele jaren geloof ik en zegt meer over het bestuur dan over de beschikbare sponsoren.

 14. Sponsering bij hockey is liefdewerk oud papier, die paar minuten op zondag bij Studio sport daar hoeft een sponser het niet voor te doen.

 15. Sportmarketeer

  Dat ligt er aan Rick hoe je het benadert. Een aantal oud spelers van Hurley heeft een erg slim sponsorsysteem opgezet. Dat systeem levert (wanneer het normaal wordt ingezet) geld op voor een sponsor.

  Als je sponsoring uit het bekrompen hoekje van gunning haalt, kan er een win-win situatie ontstaan. Maar er zijn maar weinig clubbesturen die daar over na (kunnen) denken.

 16. @sportmarketeer, Denk dat het heel simpel te benaderen is sponsering in het hockey levert allemaal niet zoveel op. Vaak worden bevriende relaties van bestuurders en of leden gevraagd om wat te doen voor hun club, en die mensen doen dat nou niet omdat er een geweldige terugverdien model inzit, maar om hun vrienden of relaties bij betreffende club te helpen.

 17. Sportmarketeer

  En dat is erg jammer Rick want er zitten wel degelijk een groot aantal interessante terugverdien modellen in.

Reageer