In conclaaf: Stilte - Hoofdklasse Hockey Nederland

In conclaaf: Stilte

Heerlijk is de ijzige stilte tussen het moment dat de aangever de bal op z’n plaats legt en de uiting van de ultieme blijdschap die iets later volgt. Met z’n allen in stilte dus naar een naderende climax. Gezellig toch? Ben je op een zondagmiddag in de buurt bij Schaerweijde? Kijk dan eens naar Philip Engelkens. Ook hij verheft dit aangeven van de strafcorner  tot een ware ceremonie. Tijdens zijn stap naar achteren krijgt hij de hele meute hockeyliefhebber stil en hoor je alleen ergens ver weg een auto met opstartproblemen en een handjevol kiftende veteranen op veld zes. Engelkens zit diep en loert naar de stick van de stopper. We zijn halverwege. Meer dan 2.000 bezoekers houden hun adem in. Wat een moment. Hij wriemelt nog even aan z’n haarbandje en wiebelt met z’n achterwerk. Engelkens is klaar voor een weergaloze schuiver. Dan te bedenken dat niet eens zo lang geleden het publiek werd bediend met veel meer van dit soort stiltes. Ook bij een hoekslag moesten toen alle voeten en sticks achter de doellijn. Hoeveel corners heb je in een hockeywedstrijd? Tel de stiltemomenten maar na. En dan….. De bal verlaat zijn stick, wordt gestopt en pats boem! De emotie gaat los en het bierglas lijkt weer omgevallen.

Geniet nog maar even van deze lange stiltes. De FIH houdt namelijk niet van rust. De bobo’s zijn uit het ADHD-hout gesneden. Strafcorners moeten voortaan binnen 45 seconden zijn aangegeven. Gevolg? Op de plek waar het dromerige ballen jongen/meisje staat, komt een breedgeschouderde speler van de plaatselijke honkbalvereniging. Pitchers staan op plekken in de wei, achter het glas van het clubhuis of op andere plaatsen waar de hockeybal mogelijk kan komen als deze tijdens het duel het veld verlaat. De aangever doet onmiddellijk een handschoen aan zodat hij of zij de bal vanuit alle hoeken kan vangen. No time to lose.

Zie je het voor je? Maar hoe moet deze reglementswijziging straks doorgevoerd worden bij bijvoorbeeld de veteranen? Die kennen geen stiltemomenten. Alleen al voor het leggen van de bal op de juiste plek heeft de aangever, na het verwerken van de overtreding en het gebruikelijke afreageren van een volle werkweek, geen stopwatch maar een agenda nodig. Beste FIH, denk nog eens na. Het is toch heerlijk om net voor het aangeven nog even in stilte te genieten?

Arjan Klaver

Comments (11)

 1. Wat een bullshitverhaal dit. Het is juist te hopen dat deze regel ook zo snel mogelijk in de competitie doorgevoerd gaat worden, dat ellendige getreuzel van de verdedigende partij bij een corner.

 2. Wat een slap verhaal met matige beeldspraken. Er is geen hockeyer die zich niet irriteert aan aangevers die tijd rekken als ze 5 min voor tijd een corner krijgen. Prima regel. 45 sec is overigens ontzettend lang, zet je stopwatch maar eens aan.

 3. @Joachim, Het zijn niet alleen de aanvallers. Wat te denken van verdedigers die met 2-0 voorstaan en tijdrekken met het zogenaamd zoeken naar het juiste masker, handschoenen etc. Gaat de regel gelden voor alle hockeywedstrijden en moeten we bij JD3 ook de stopwatch hanteren. Wat is overigens de straf als de 45 secondenlimiet door aanvaller of verdediger wordt overschreden.
  Heeft de KNHB dat al bekend gemaakt?

 4. Leuke column met grappig en beeldend slot.

 5. Zelf duidelijk geen aangever! Met alle bescherming tegenwoordig staat 99 van de 100 keer de aangever te wachten tot de corner verdediging helemaal is ingepakt. Dit duurt in sommige gevallen enkele minuten van moment van het geven van strafcorner, vervolgens het standaard protesteren, in sukkeldrafje achter het doel de zak met handschoenen en maskers openmaken, onderling nog even uitwisselen, en zo ben je makkelijk 2 minuten verder voordat je eindelijk mag aangeven. Natuurlijk neemt een aangever ook zijn tijd een paar minuten voor tijd, maar het is vele malen makkelijker om als corner verdeding tijd te rekken, dan om dat als aangever te doen als iedereen al klaar staat. Zelf vind ik dat rustmoment als aangever helemaal niet zo ontspannen, ik irriteer me vooral aan het wachten, maar zo ieder zijn ding. Het hart van Arjan gaat er in ieder geval harder van kloppen.

 6. Ha, mooie collum!

 7. Cornerverdediging moet ook opschieten. Ik denk dat dit ook binnen de regels zou moeten vallen. Niet binnen 45 sec klaar? Speler naar de middenlijn… Of zoiets. Ik denk dat we daar wel naar toe gaan. In ieder geval in de hoofdklasse.

 8. @hans

  Wat een dramatisch slechte en oliedomme reactie op een Column.

 9. @Hopeloos, je naam zegt het al hopeloos deze reactie.

  Waardeloze column die werkelijk nergens op slaat en waarschijnlijk geschreven is door iemand die niet vaak op of rond de velden te zien is, want anders schrijf je dit niet.

  Laten we hopen dat deze regel ook heel snel in de competitie ingevoerd zal gaan worden.

 10. Hans is zeker veteraan die een slechte werkdag erop heeft zitten. Column is leuk. Maakt veel los. Zo hoort het ook.

 11. Hans heeft volkomen gelijk wat een slechte column die nergens op slaat

Reageer