In conclaaf: Zwerkbal

RoderickWeusthof.mwd

“Sticks: wanneer een speler den bal slaat en stopt, mag geen deel van den stok,  boven zijn schouder komen.” Dit staat in het boekje ‘Hockey, volgens de internationale regels’ van H. van Booven uit 1927. Dit boekje werd destijds met gereserveerde blijdschap ontvangen.

Afbeelding 1

“Er valt niets aan te twijfelen dat de proof of the pudding dezen tot een lievelingsgerecht van alle rechtgeaarde hockeyspelers zal maken,” schreef de populaire minister van Binnenlandse Zaken en Landbouw, Jan Kan – vader van cabaretier Wim Kan – in het voorwoord. Van Booven was in Nederland voorvechter van ‘den Engelsche regels’. Ons land had toentertijd een eigen bijsluiter waardoor ‘we’ in die dagen nooit mee konden doen aan grote internationale toernooien. Zelfs niet aan de Olympische Spelen die in 1928 nota bene in Amsterdam werden gehouden.

De eigenzinnigheid van de bobo’s verdampte gelukkig. Opmerkelijk is dat het daarna nog een heel gedoe was om sticks te voorkomen. De hockeybond liet zelfs eind jaren zestig educatieve posters maken. “Sticks is verboden”, stond op de poster in combinatie met een tekening van Dick Bruijnesteijn die in elk clublokaal op een opvallende plek werd bevestigd. Het begrip ‘sticks’ was zelfs een onderdeel van een jeugdtraining die Jeroen Delmée een paar jaar geleden gaf. “De kwaliteit en snelheid van het spel wordt steeds meer bepaald door de handelingssnelheid van de basistechniek,” doceerde de immer vriendelijke oud-international. “Hett begint allemaal bij de jeugd. Het vertrekpunt daarbij is goed leren stoppen en slaan. Dat niveau is bepalend. Daarna mag de trukendoos open.”

Goed, wie tegenwoordig naar het spelletje kijkt, zal merken dat de arbiters het niet zo nauw nemen met sticks. Ook niet in de hoofdklasse. Sterker nog, in de EHL is het maken van sticks in het reglement toegestaan om het balletje in de lucht op te vangen. Tot groot genoegen van onder meer Roderick Weusthof. Laten we de bal dan ook maar tot Gouden Snaai omdopen en het hockeyspel simpelweg zwerkbal noemen*. Binnenkort te zien in het Kyocera-theater. 

*Zwerkbal is een sport voor tovenaars uit de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling. Waarbij de Gouden Snaai, de bal, gepakt moet worden.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.