Ingezonden: Aeolianen vinden baasje - Hoofdklasse Hockey Nederland

Ingezonden: Aeolianen vinden baasje

Lang was het onrustig in het Rotterdamse hockeywereldje. Aeolus werd verstoten door Rotterdam en kwam op straat te staan. Maar zoals velen al weten; een fusie met Leonidas zou onze problemen verhelpen. Van play-off-kandidaat tot dakloze onderbond spelers. Nee! De goden helpen ons.

Tijden gingen voorbij en in april zou eigenlijk bekend worden gemaakt dat Aeolus zijn twee licenties zou inleveren. Er gloorde hoop aan de horizon voor ploegen die op degraderen stonden of ploegen die tweede in de eerste klasse stonden. Iedereen had het erover: “Mochten we het niet halen, dan hebben we daarna nog play-offs.”

Vier degradanten uit de OVK realiseren zich nog steeds niet dat zij degradeert zijn. Het sterretje achter hun naam staat er immers nog niet. Daar waar deze ploegen nog druk aan het trainen zijn op cornervarianten, vrije slagen, en dergelijke, was het voor Aeolus een moeilijke tijd. Alle leden die door andere clubs worden gebeld, de pers die zich afvraagt of het nou echt waar is allemaal. En de duidelijke oorzaak komt maar niet naar voren.

Nu zit er een mogelijke oplossing in het vat en iedereen is positief. De spelers van Aeolus zijn blij dat zij mogen blijven hockeyen. De spelers van Leonidas kunnen minder blij zijn, maar als zij hard hun best doen halen ze de selectie wel. De negatieve geluiden op fora en andere websites zijn degene die mij als auteur van dit stuk tegen het borst stuiten. Men noemt het ‘competitievervalsing’ en dat dit een makkelijke mogelijkheid is voor Leonidas om volgend jaar toch in de Overgangsklasse te kunnen acteren.

Er zullen tal van excuses zijn van tegenstanders, omdat zij nu de kans ontnomen wordt om te promoveren. Maar het verhaal blijft heel simpel: Zij bieden ons hulp, een uitweg, een kans om de geest van Aeolus levende te houden. De realiteit dat 44 speelsters/spelers op straat komen te staan deert jullie niet. Het is niet het verhaal van iemand iets gunnen, jullie misgunnen het ons.

Aeolus moet en zal door willen blijven gaan. Of dat nou onder een andere naam en locatie zal zijn, zal niet uitmaken. Als Aeolus was blijven bestaan, waren jullie ook niet gepromoveerd en komt het puntje bij paaltje dat jullie harder hadden moeten werken, meer geluk hebben moeten hebben. En niet alles afschuiven op een club als Leonidas. Zij bieden ons een helpende hand aan en wij pakken die met beide handen aan. Dat er consequenties aan verbonden zijn, dat is zeker. Maar misgun ons dit niet, want jullie, degene die het (net) niet gehaald hebben om te promoveren, zouden het op eigen kracht niet redden. Gun jezelf niet die kans, want je hebt het niet verdiend. De dames en heren hebben zich bewezen om erin te blijven en jullie (nog) niet. Jullie werden tweede of degradeerde uit de OVK. Sorry, maar het is niet anders. Volgend jaar weer een kans!

Comments (7)

 1. Mooi verhaal, en helaas de harde waarheid, al had ik mijn oude cluppie toch echt wel die play-offs gegund.
  Aeolus/Leonidas, veel succes volgend seizoen!

 2. 44 spelers van Aeolus komen nu niet op straat te staan? Er zijn wel 44 selectiespelers van Aeolus/Leonidas die op straat komen te staan. Want die kunnen niet allemaal in die 2 teams.

 3. Vanaf de zijlijn

  Mooi verhaal, maar er mist wel wat context. Over welke in leven te houden “geest” hebben we het bij Aeolus ? De club hield als zelfstandige club op te bestaan toen het jaren geleden inhuisde bij HC Rotterdam en bij hen aan het infuus kwam te liggen. Niemand kan met droge ogen volhouden dat Aeolus vandaag de dag nog een hockeyclub is met een eigen identiteit (geest?), waar je lid van wordt om er lid van te blijven, etc. Ongetwijfeld zullen de 44 spelers/leden het fijn onder elkaar hebben, maar uiteindelijk behelst lid zijn van Aeolus weinig meer dan spelen op goed niveau – niet in een reserve klasse – en op een mooi complex. Het getuigt van naiviteit om lid te worden van Aeolus en te denken dat de de constellatie met HC Rotterdam eeuwigheidswaarde heeft, er heeft altijd een bom onder gerust. Er zullen best clubs zijn die een opheffen van Aeolus zien als een overwachte kans om niet te degraderen danwel om alsnog promotie te bewerkstelligen. Maar laten we de zaken niet op zijn kop zetten. Wat hier gebeurt is geen fusie tussen twee verenigingen, maar een verkapt verhandelen van een plek in de overgangsklasse. En de KNHB staat erbij, kijkt ernaar, en is er – zo lijkt het – nog enthousiast over ook. Het lobbywerk in de achterkamertjes heeft kennelijk zijn vruchten afgeworpen.
  Tot slot is ook nog wel interessant hoe de “fusie” juridisch gestalte gaat krijgen. Als ik me niet vergis gelden er nogal wat juridische en financiele “plichtplegingen” en zijn niet eerder dan eind juni – als de play-offs al lang en breed zouden moeten zijn verspeeld – de ledenvergaderingen van beide clubs in een positie om rechtsgeldige besluiten te nemen.

 4. Moeten we hier nog een column aan besteden? Lees niks nieuws hierin en het HC Rotterdam bashen heb ik ondertussen wel gezien.

  Alle opties kennen we ondertussen ook. Enige wat nog nieuws zou zijn, is wanneer Leonidas een definitieve GO krijgt.

 5. alles met eaol &s in de naam b’vo

  “vanaf de zijlijn” is het moeilijk de plank te raken. maar er verder naast zitten dan dit is ook weer een kunst. De 44 spelers die erbij komen betkenen alleen dat zowel heren en dames 1 als 2 sterker worden. heren en dames twee misschien wel (op termijn) reserve hoofklasse kunnen gaan spelen en zo een goede ondersteuning van de eerste teams worden. De fusieclub krijgt zo steeds meer aantrekkingskracht voor topspelers en wllicht zal op termijn Rotterdam eindelijk zijn tweede hoofdklasse club krijgen.
  Alleen maar winnars dus. En je kan toch moeilijk staande houden dat die 44 van Aeolus die plek niet verdiend hebben. Ze zullen dat elk jaar weer waar moeten maken en de selectie strijd met het huidige heren 1 van Leonidas moeten aan gaan. Overigens begrijp ik het initiele sentiment van de net niet gepromoveerden wel. Maar stel dat je de play offs niet succesvol doorloopt en je komt volgend jaar in de poule met de fusieclub. dan kan je een heel jaar alle wedstrijden winnen (op 2 na) en dan nog gefrustereerder dan nu met 6 punten verschil 2de worden. Er is dan alleen een jaar verloren gegaan van een team die bovenin de overgansklasse mee kan draaien en niet degradatie hockey speelt in de ovk.

 6. Begrijp Aeolianen wel, maar of ze zichzelf begrijpen? “Van play-off kandidaat tot onderbondspeler”, was het bange vooruitzicht. Leonidas Heren 1 is zelfs play-off deelnemer op Hemelvaart maar moet van Aeolus maar onderbond (H2 oid) gaan spelen want spelers Aeolus staan op zondag 14:45 uur op veld 1 in hun kloffie te spelen. Wat gij wilt dat u niet geschiedt doe dat ook een ander niet… maar nogmaals ik begrijp Aeolianen wel: gewoon lekker aan je zelf denken, wat kan jou de rest (spelers en speelsters Leonidas al helemaal) schelen?

 7. Leo Been

  Zo gaat het toch bij elke club? Er komen en gaan spelers. Diegene die komen zullen een aanvulling zijn. En ik geloof echt niet dat iedereen van Aeolus naar Leo wil gaan.. We zullen het zien. Maar van sportief oogpunt snap ik het als club wel; nu is er de kans om het tophockey gelijk een injectie te geven. Dat daar de zwakkere hockeyers moeten afhaken, is op termijn toch alleen maar logisch? Is zonde van de “net niet” speler, maar op lange termijn zou die het ook niet halen

Reageer