Ingezonden: Te groot verschil in de dames Hoofdklasse - Hoofdklasse Hockey Nederland

Ingezonden: Te groot verschil in de dames Hoofdklasse

Dat wij bij de top-4 clubs de dames-internationals (bijna) allemaal terugvinden is de laatste jaren hand over hand toegenomen. Goed voor Oranje, makkelijk voor de bondscoach, maar uitermate slecht voor de competitie.

Als we de ranglijst bekijken hebben alleen de bovenste vier clubs een positief doelsaldo, alle andere clubs daaronder hebben een negatief doelsaldo. Oranje Zwart, vijfde op de ranglijst, komt er nog het beste vanaf, slechts een doelsaldo van -2, maar ja, bij Oranje Zwart speelt ook de laatste international, Marilyn Agliotti.

Een slechte ontwikkeling voor de dames Hoofdklasse, waardoor er eigenlijk maar een paar wedstrijden interessant zijn gedurende het seizoen. De top-4 ligt redelijk dicht bij elkaar, maar dan… een gat van 15 (!) punten naar nummer 5.

OK, Oranje Zwart mag nog een wedstrijd inhalen tegen Kampong waardoor het gat wat kleiner kan worden en het doelsaldo rond de 0 kan uitkomen, maar toch… wat mij betreft een zorgwekkende ontwikkeling omdat het dames Hoofdklasse hockey hiermee gedevalueerd wordt tot een onderonsje van een paar clubs.

Gevolg: Een oninteressante competitie, alleen de play-offs zijn leuk, minder publiek bij de andere wedstrijden, minder waardering voor de intensieve training van de rest van de dames hoofdklasse en dus ook slecht voor het moreel van spelers, coaches, clubs, etc.

Wat kunnen we er aan doen? Weinig! Alleen zouden speelsters en topclubs wat minder lobbywerk moeten plegen naar talenten bij andere clubs.

Natuurlijk willen de top-4 clubs bij de top blijven en zullen ze dat blijven doen, feit blijft dat dat voor de ontwikkeling van de andere teams, het publiek en het imago van de dames Hoofdklasse een uitermate slechte ontwikkeling is.

Sascha Tamarinof

Reageer