Nieuwe column van Don Prins: De glimlach van een kind….! - Hoofdklasse Hockey Nederland

Nieuwe column van Don Prins: De glimlach van een kind….!

Vanuit Spanje schrijft oud-Amsterdam speler Don Prins af en toe een column over zijn Spaanse belevenissen. Don speelt op dit moment voor het warme Benalmadena.
Deze week schrijft hij een column over de beleving van het hockey bij de Spaanse jeugd.

De glimlach van een kind….!

Het is zo normaal in Nederland. Je bent acht jaar. Speelt in jongens E1 en kan elke zaterdag naar een club in de buurt om een wedstrijdje te spelen tegen een van de andere zes E-teams van die vereniging. Na de wedstrijd drink je gezellig met de tegenstander drie kannen limonade leeg en koop je 20 kikkertjes voor een euro (in mijn tijd een gulden). Daarna hang je nog tot een uur of vijf op de club. Ravotten met je vriendjes en hockeyen op een vrij veldje. Tot je 18e speel je zo elk weekend een wedstrijd in een goed georganiseerde competitie. Als je geluk hebt worden er zelfs scheidsrechters door de Bond geregeld.

Afgelopen zaterdag heb ik de keerzijde van deze structuur leren kennen. Uit noodzaak, maar niet met minder plezier. Om 9 uur ´s ochtends verzamelt de halve club om met de bus een twee en half uur durende reis te maken naar de dichtstbijzijnde vereniging.

Dertig jonge gasten tussen de 10 en 18 jaar. Opgelaten, zenuwachtig en enthousiast voor het spelen van een wedstrijdje. Blije gezichten en fijne grimassen laten zien dat deze gasten genieten van ‘hun’ sport. Tijdens trainingen spat het plezier eraf en dat plezier zal vandaag alleen maar groter zijn.

In de bus zijn ze niet te houden. En als we aankomen op de club zijn ze gevlogen. Volledig professioneel bereiden ze zich voor op een zogenaamd ‘oefenwedstrijdje.’ Maar voor hun niets minder dan een finale.

Tijdens de wedstrijd wordt constant contact gezocht met de tribune waar ouders (die ook met grote getallen de reis hebben gemaakt) en heren 1 de wedstrijd bekijken. Alle ouders moedigen iedere actie met veel bravoure en enthousiasme aan en genieten zichtbaar van een ‘speciale zaterdag.’

Bij elke goal wordt er gejuicht of zojuist het Spaans kampioenschap is binnengehaald. De jongens komen 1 voor 1 naar me toe om te vragen of ik hun goal wel heb gezien en vertellen me trots op 9 verschillende manieren hoe mooi hij wel niet was.

De vrolijke gelaten en de beleving van deze jonge gasten geven me de bevestiging waarom ik ook al weer ben begonnen met deze mooie sport….

Comments (1)

  1. multskets

    wat ik zocht, bedankt

Reageer