Alexander Cox: ‘Er kwam iets onverzettelijks in het elftal’

De hartslag van Kampong-coach Alexander Cox steeg zaterdag tijdens de shoot-outserie tegen Rotterdam naar recordhoogten. “Ik heb nu twee shoot-outseries meegemaakt als coach van Kampong. Woensdag en nu. Ik vind het vreselijk. Het is een rollercoaster.”

Opnieuw was Kampong sterker dan Rotterdam in het nemen van de shoot-outs. Het leverde de Utrechters de eerste titel op in 32 jaar.

Geen druk vanuit de club

“Van buitenaf praat iedereen erover”, zegt Cox. “Het is natuurlijk een leuk verhaal. Voor deze wedstrijd ook weer. Maar die druk is vanuit de club nooit opgelegd. Dat merk je ook, de vereniging is ontzettend rustig. Ik zit er al vijf jaar en heb ook weleens moeilijk momenten meegemaakt. Toen is het ook heel rustig gebleven, ook richting mij. De rust van de vereniging betaalt zich nu uit.”

“Ik ben niet iemand die heel snel geniet”, gaat Cox verder, “ik ben altijd bezig met het volgende moment, maar op dit soort momenten geniet ik ook heel erg wat het doet met andere mensen, met de supporters, met de mensen van Kampong die er altijd zijn. Al veertig jaar. Dat vind ik heel mooi om te zien.”

Zevende plaats

Kampong kwam dit seizoen van ver. De ploeg stond met nog negen speeldagen te gaan op een zevende plaats. Daarnaast strandden de Utrechters als titelverdediger in de KO16 van de EHL. Na de uitschakeling in het belangrijkste Europese clubtoernooi zette Kampong een geslaagde eindspurt in, die leidde tot kwalificatie voor de play-offs.

“Er is heel veel gebeurd”, zegt Cox. “We hebben heel veel vervelende gesprekken moeten voeren, omdat het heel slecht liep. Het hele seizoen. Dieptepunt was hier uit op Rotterdam (5-2 verlies, red.). In gedrag, houding, in vechtersmentaliteit en in hockey. Op de een of andere manier hebben we het op de rit gekregen, maar hoe precies, dat is wel wat lastig te omschrijven.”

Onverzettelijkheid

“We hebben er lang naar gezocht. We vonden het ingrediënt niet”, gaat Cox verder, “maar blijkbaar hebben we ergens goed geroerd en is het gelukt. Er kwam iets onverzettelijks in het elftal en dat hebben we de afgelopen weken doorgetrokken. Het voelt op een gegeven moment wel dat het elftal er zo sterk in zit dat je als coach op een gegeven moment vrij weinig hoeft te doen.”

Kampong knokte zich vaak uit geslagen positie terug. Na de thuisnederlaag in de halve finales tegen Bloemendaal was uitschakeling nabij, maar de ploeg rechtte de rug en won twee keer op ’t Kopje en bereikte zodoende de finale waarin Rotterdam werd verslagen.

Diepe buiging

“Ik ben ontzettend trots op deze hele groep”, zegt Cox, “over hoe we deze afgelopen weken aangevlogen hebben. Als je je in de laatste seconde plaatst voor de play-offs, als nummer vier, en hier uiteindelijk met de prijs van het veld loopt. Diepe buiging voor die jongens.”

“Het is een enorme ontlading”, gaat Cox verder. “Er valt op een bepaalde manier wat van ons af. Deze mooie momenten zijn zoveel mooier als je ook mindere momenten heb meegemaakt. Daardoor is het extra leuk nu.”

Reageer

Contact Us