Alexander Cox: ‘Misschien wel onze beste wedstrijd van het seizoen’

“Reclame voor het hockey”, zo omschreef Kampong-coach Alexander Cox de wedstrijden afgelopen weekend op de Klapperboom in Utrecht tussen Kampong en Amsterdam in de finale van de play-offs. Met name zaterdag genoten vierduizend toeschouwers van het schouwspel, dat uiteindelijk zondag in de derde wedstrijd werd beslist in het voordeel van Kampong dat daarmee de landstitel prolongeerde.

“Ik denk dat we vandaag (zondag, red.) misschien wel onze beste wedstrijd van het seizoen gespeeld hebben”, zegt Cox. De derde wedstrijd op zondag was noodzakelijk, omdat Amsterdam op zaterdag Kampong op de eerste nederlaag van het seizoen had getrakteerd (1-2).

Teleurstelling

“Het was gisteren (zaterdag, red.) niet makkelijk. Er was best wel wat teleurstelling”, zegt Cox. “Ik vond ook niet dat we onze beste wedstrijd gespeeld hadden. Het was een hele mooie wedstrijd, maar we lieten wel wat steekjes vallen. Daarom ben ik extra blij dat we vandaag zo’n pot neerzetten.”

Voor die beslissende wedstrijd om de landstitel besloot Cox niet intern te gaan met het team. “We zijn allemaal in ons eigen bedje gaan slapen. Dat maakt het wel wat moeilijker, omdat je van een afstand contact moeten hebben met de groep. Vandaag kwamen we wat eerder bij elkaar dan normaal gesproken om toch wat tactische zaken goed door te nemen.”

Petje af voor de groep

“Toen merkte ik ook dat het geloof van de groep weer omhoog kwam”, gaat Cox verder. “En nogmaals, als je je beste wedstrijd van het seizoen kan spelen, hier in deze ambiance als laatste wedstrijd. Dat vind ik klasse van de groep. Daar neem ik mijn petje voor af.”

In tegenstelling tot een dag eerder kwam Kampong veel beter uit de startblokken. Het leidde in de negende minuut tot de openingstreffer van Jasper Luijkx. “Dit eerste kwart was gewoon megasterk. We hadden gelijk de grip op de wedstrijd. En dat zet je je ook in zo’n wedstrijd”, legt Cox uit.

Veel kansen

Vlak voor rust kwam Amsterdam op gelijke hoogte door een doelpunt van Mirco Pruyser, die opnieuw met de backhand doelman David Harte verschalkte. “In de eerste helft hadden we een grotere afstand moeten nemen ten opzichte van Amsterdam. We kregen heel veel kansen, maar we maken ze te weinig af. Ik zei in de rust ook: het is hetzelfde verhaal als altijd. We missen er nu heel veel. Je moet ze blijven creëren dan gaan ze uiteindelijk toch een keer vallen.”

In het derde kwart zette Robbert Kemperman Kampong weer op voorsprong en in de slotminuut bracht Bjorn Kellerman de Klapperboom in extase met de 3-1. De achtste landstitel in de historie was binnen.

Ander gevoel dan vorig jaar

“Het is anders”, zegt Cox als hij de titel van 2018 vergelijkt met die van vorig seizoen. “Als je mij drie dagen na dat kampioenschap gezegd zou hebben: volgend jaar word je weer kampioen, dan had ik je aangekeken en gezegd: ik ben al dolblij als we play-offs halen, omdat de ontlading vorig jaar groot was. Dat we uiteindelijk weer hier staan als kampioen, dat vind ik heel knap van de ploeg.”

Het was niet altijd even makkelijk ondanks dat Kampong de reguliere competitie afsloot op een eerste plaats en afgelopen zaterdag pas de eerste nederlaag van het seizoen leed. “De concurrentie is zo zwaar. De ploegen zijn zo sterk. Of je nu eerste wordt of vierde in de competitie, er is geen favoriet. De top in de Hoofdklasse ligt zo ongelooflijk dicht bij elkaar. En wij moesten onze titel verdedigen, dat is toch anders misschien dan afgelopen jaar.”

Laatste jaren zeer succesvol

Met het tweede kampioenschap op rij, de EHL-titel in 2016 en mogelijk nieuw Europees succes komend weekend tijdens de FINAL4 in Bloemendaal is Kampong een van succesvolste ploegen van de afgelopen jaren.

Over het geheim achter al die successen zegt Cox. “Het is niet altijd makkelijk om de vinger erop te leggen, waar het nou allemaal precies aan ligt. Maar uiteindelijk is het ook het gevoel wat je met elkaar hebt in de kleedkamer. We hebben wel heel veel vertrouwen in elkaar en in de kwaliteiten die we hebben. Dat betaalt zich waarschijnlijk uit.”

Meer Kampong-Amsterdam:
Lees het wedstrijdverslag van het duel tussen Kampong en Amsterdam
Bekijk de samenvatting van het duel tussen Kampong en Amsterdam
Bekijk de foto’s van het duel tussen Kampong en Amsterdam-1
Bekijk de foto’s van het duel tussen Kampong en Amsterdam-2

Reageer

Contact Us