Alma Fenne: ‘Hoe spannend kan je het maken?’

Vorig seizoen ging het voor de dames van Pinoké tijdens de nacompetitie mis in de laatste wedstrijd tegen Rotterdam. Afgelopen zondag stonden beide ploegen in Topsportcentrum Rotterdam opnieuw tegenover elkaar in de laatste en beslissende wedstrijd om promotie naar de Hoofdklasse. De 2-2 eindstand was voor Pinoké voldoende voor promotie naar het hoogste niveau.

“Het was kielekiele. Ik dacht: zijn we nou door of niet? Maar het is gelukt. Echt fantastisch”, zegt Alma Fenne van Pinoké. “Vorig jaar was precies hetzelfde scenario. Toen wonnen we ook de eerste wedstrijd, verloren we de tweede en was de derde beslissend. Vorig jaar trok Rotterdam aan het langste eind. Dit jaar wij.”

Spannend

Het duel tussen Pinoké en Rotterdam was tot op de laatste seconde spannend. De ploeg uit het Amsterdamse Bos kwam op voorsprong via Judith Pel, maar doelpunten van Bregje Sikkenk en Lisa van Baaren brachten Rotterdam aan de leiding.

Winst zou voor Rotterdam promotie naar de Hoofdklasse betekenen, omdat in de andere hal Groningen, dat al zeker was van handhaving, zijn sportieve plicht deed en Huizen met 5-1 versloeg. Die uitslag betekende dat Pinoké genoeg had aan een remise. Nadat de gelijkmaker viel, gescoord door Frances Westenberg, kreeg Rotterdam nog een strafcorner te nemen.

Strafcorners Rotterdam

Inmiddels was de tijd verstreken. De eerste strafcorner werd gevolgd door een tweede corner maar de inzet van Manouk Bakker werd gekeerd door de uitlopende keepster Kiki Gunneman. Het feest van Pinoké kon beginnen.

“We hebben het veel te spannend gemaakt”, zegt Fenne. “De eerste tien minuten zaten we er echt superlekker in. Ik had echt het idee: dit gaan we pakken. Daarna sloeg het om. Ze maakten toen ook gelijk. De tweede helft was echt fifty-fifty. Die laatste corner, jezus, hoe spannend kan je het maken?”

Ervaring

Fenne merkte in het team dat de spanning meespeelde. “We hebben ook veel jonge meiden in het team. Zij kunnen allemaal goed zaalhockeyen, maar hebben nog niet de ervaring van het spelen van zulke wedstrijden. Maar ze hebben het goed gedaan. Ik ben echt trots op het team.”
Promotie naar de Hoofdklasse is de beloning na een seizoen hard werken. “We hebben het serieus aangepakt. De trainingen waren allemaal verplicht.

Iedereen moest aanwezig zijn. We hebben twee keer per week getraind. Vorig jaar was dat soms een keer per week. Je ziet uiteindelijk dat het loont. En met Daan (Sabel, red.) hadden we een hele fijne coach die superveel van zaalhockey afweet. Het hele plaatje klopte.”

Verrassen

De afgelopen seizoenen is gebleken dat promovendi in positieve zin verrassen. Zo speelde Groningen vorig seizoen de finale en eindigde Oranje-Rood dit jaar als vierde, nadat de ploeg tijdens de reguliere competitie ongeslagen bleef.

“Ik ben benieuwd of wij ook zo’n promovendi zijn”, zegt Fenne. “Het is echt wel een niveau hoger. Dat zagen we al in de wedstrijd tegen Groningen (3-1 verlies, red.). We zullen er een stapje bij moeten doen. Dat wordt hard trainen, maar dat is alleen maar leuk. Je kan niet meer doen dan je best.”

Op het veld

Na de promotie in de zaal wil Pinoké ook op het veld promoveren naar de Hoofdklasse. In de Overgangsklasse B gaat de ploeg na twaalf wedstrijden aan de leiding. “Ik ben heel blij hoe het tot nu toe gaat”, zegt Fenne. “Je ziet niet vaak dat een team degradeert en meteen weer terugkeert. Ik vind dat we het heel knap doen en hoop echt dat we het vast kunnen houden. We moeten nu niet denken: het gaat goed, het gaat vanzelf. Het gaat absoluut niet vanzelf.”

Reageer