Amerikaanse Ashley Hoffman vindt haar weg naar de Livera Hoofdklasse - Hoofdklasse Hockey Nederland

Amerikaanse Ashley Hoffman vindt haar weg naar de Livera Hoofdklasse

Het komt weinig voor dat speelsters uit de Verenigde Staten de weg vinden naar de Livera Hoofdklasse. HDM maakte gisteren bekend dat de Amerikaanse Ashley Hoffman komend jaar in Den Haag gaat spelen. 

Het eerste contact was tussen Eva van het Hoog en de 23-jarige Hoffman. Vier jaar lang studeerden zij samen aan de Universiteit North Carolina. Hier speelden de ‘hartsvriendinnen’ samen voor UNC Field Hockey. In 2019 verhuisde van het Hoog terug naar Nederland waarna zij in het seizoen 2019-2020 voor HDM speelde. Het contact tussen Hoffman en van het Hoog bleef bestaan. Hoffman, die nu nog in Amerika is, legt uit: ‘Eva is een van mijn beste vriendinnen geworden. De afgelopen maanden heeft zij contact gehad met de technische staff van HDM. Ze vroeg zich af of het haalbaar zou zijn of ik richting Den Haag zou kunnen komen om komend jaar bij HDM te spelen. Na een aantal gesprekken met de technische staff en de hulp van onder andere Janneke Schopman, die afgelopen jaar nog hoofdcoach van de Amerikaanse dames was, kreeg ik positief nieuws te horen. Komend jaar speel ik bij HDM’.

Afgelopen jaar verloor de USA met Hoffman nog van Oranje in de FIH Pro League.
Afgelopen jaar verloor de USA met Hoffman nog van Oranje in de FIH Pro League. Foto: USA Field Hockey

Yoga- en hockeytrainer

Het liefste zou Hoffman zo snel mogelijk naar Nederland willen komen om de laatste weken bij HDM nog mee te doen. Toch staat haar vlucht op 5 augustus gepland. Het corona-virus, maar ook haar passie om een studie af te ronden, houden Hoffman nog in Amerika: ‘Heel graag wil ik mijn studie tot yoga-instructeur afronden. Op het moment dat ik in Nederland ben, ga ik me 100% focussen op hockey. Maar ik kijk ook om me heen of ik misschien ergens aan de slag kan als yoga instructeur. Ook zou ik het leuk vinden om komend jaar aan de slag te gaan als hockeytrainer. Ik heb een grote passie voor sport’.

Buitenlandse ervaring

Een van de redenen dat Hoffman naar Nederland toe mag reizen is omdat de Amerikaanse dames zich niet hebben geplaatst voor de Olympische Spelen in 2021. In een rechtstreeks duel met India werd verloren. Met één doelpunt verschil plaatsten de Indiase dames zich ten koste van Amerika. ‘Mochten we ons hebben geplaatst voor de Spelen, dan had ik waarschijnlijk niet de mogelijkheid gehad om naar Europa te komen. Omdat dit niet is gelukt, kregen alle speelsters de ‘vrijheid’ om dit wel te mogen doen. Het is voor ons heel goed om ervaring op te doen in Engeland, Duitsland en Nederland’, aldus Hoffman die tevens ook aanvoerster is van het Amerikaanse team.

Ashley Hoffman
In de eerste versie van de FIH Pro League eindigden de Amerikaanse dames met Ashley Hoffman (Op de foto uiterst links) onderaan in de competitie. Foto: Roel ubels

Op gras trainen

Voor Hoffman was het wel degelijk een teleurstelling dat haar land net niet de Olympische Spelen in Tokyo haalde. Net zoals haar moeder Brenda, wilde Hoffman graag een medaille halen op deze Spelen. ‘We zijn er helaas nog niet klaar voor. We hebben een jong team en de afgelopen jaren hebben we heel intensief samen getraind. Je ziet in Amerika dat speelsters vaak rond hun 28ste met ‘hockeypensioen’ gaan. Hierdoor is het voor ons lastig om een stabiel team te behouden. Ook zie je bijvoorbeeld dat de jeugd in Amerika nog gewoon op gras traint. Wij hebben niet zoveel watervelden zoals in Nederland. Op het moment dat je gaat studeren aan een van de universiteiten, dan heb je vaker de beschikking over een normaal kunstgrasveld. Ik denk wel dat we met het nationale team op de goede weg zijn. Komend jaar gaan we proberen in de FIH Pro League nog een aantal mooie wedstrijden te laten zien. Ik ga komende maanden me op het veldseizoen focussen bij HDM. In de zaalperiode ga ik weer terug naar Amerika, om me daar te richten op de nationale ploeg. Ik kijk er erg naar uit om mijn nieuwe teamgenoten op de club in het echt te ontmoeten’.

Door: Hans Hofstra

Zie voor meer transfernieuws de transferpagina van Hoofdklassehockey.

Reageer