Amsterdam heeft lustrumjaar op het Museumplein geopend

Het was gisteren (zaterdag, red.) exact 125 jaar geleden dat de Amsterdamsche Hockey- en Bandy Club (AH&BC) of in de volksmond gewoon Amsterdam werd opgericht. Hiermee is de club de oudste hockeyclub van het Europese vasteland. Het jubileum is een reden voor een reeks van festiviteiten in 2017. Het begin was op de plek waar het ooit allemaal begon, het Museumplein.

“Na de oprichting zijn we ooit begonnen met spelen op het Museumplein waar nu de ijsbaan staat. Pas jaren later, in 1938, verhuisden we naar het Amsterdamse Bos. Een jaar later verrees daar het Wagener-stadion, genoemd naar Joop Wagener Sr. de toenmalige voorzitter. Het was vrij uniek dat je als club je eigen stadion had. Logischerwijs ontwikkelde het Wagener stadion, nu inmiddels eigendom van KNHB, zich in de loop der jaren tot het nationale hockeystadion”, zegt voorzitter Marc Staal.

Rijke historie

“Maar ook op sportief vlak is Amsterdam zowel internationaal en nationaal door de jaren heen zeer succesvol. We hebben dan ook een rijke historie als het gaat om leverancier van spelers voor de nationale elftallen. Het zijn er te veel om op te noemen, maar als ik er dan toch een paar moet noemen, dan zijn Taco van den Honert, uitvinder van de sleeppush, en Elsemieke Havenga twee aansprekende voorbeelden.”

In haar 125-jarig bestaan is Amsterdam uitgegroeid tot één van de grootste en succesvolste hockeyclubs van het land. De club werd opgericht op 28 januari 1892 in het American Hotel in Amsterdam door onder meer Leonard Corneille Dudok de Wit alias Kees de Tippelaar en De Wandelende Hollander. Zijn bijnamen kreeg deze excentriekeling, filantroop en museumeigenaar doordat hij bekend werd als pionier in de sportieve langeafstandswandelsport.

Vele landstitels

Amsterdam kent tegenwoordig zo’n 2300 leden en heeft in haar bestaan de meeste landstitels binnengesleept van alle clubs in Nederland. Zowel heren als dames doen jaarlijks mee op het hoogste niveau en dit resulteerde tot nog toe in 21 landstitels voor de heren en 19 landstitels voor de dames.

Het jubileumjaar werd zaterdag geopend met een heuse bandywedstrijd. Bandy, een ijshockeyvariant met bal, wordt er binnen de club al lang niet meer gespeeld, maar officieel is de sport dus nog wel te vinden in de naam: Amsterdamsche Hockey- en Bandy Club. Daarnaast nam Staal uit handen van de Amsterdamse wethouder van Sport een jubileumpenning in ontvangst.

Festiviteiten voor alle lagen

“De rest van het jaar staat bol van evenementen en festiviteiten voor alle lagen binnen de club, van allerkleinste tot aan de selectie”, legt Staal uit. “Eén van de hoogtepunten wordt het EK-hockeytoernooi in het Wagenerstadion in augustus. Het stadion wordt door de KNHB daarvoor speciaal geheel vernieuwd. Nieuwe hoofdtribune, met kleedkamers en horeca, opgeleverd en feestelijk geopend in juli.”

Comments (1)

  1. @hoofdklassehockey.nl Laat dat AH&BC promoten lekker over aan hun vriendjes van KNHB Hockey.nl . Dat is al gênant genoeg.

Reageer

Contact Us