Anouk van den Berg: ‘Het was een supermooi zaalseizoen’

Een zilveren medaille met een goud randje? Daar moest Anouk van den Berg van Groningen wel even over nadenken nadat ze met haar ploeg de zaalfinale had verloren van Amsterdam (6-4). “Je hoort te zeggen van wel. Ik denk dat het ook wel voor ons zo is, zelf heb ik er nog een beetje moeite mee.”

“Maar ik denk dat het morgen (zondag, red.) of misschien over een uur ook wel weer anders is”, gaat Van den Berg verder. “Ik ben supertrots wat wij natuurlijk uiteindelijk hier hebben gedaan. Wij hadden heel graag goud gehad, maar ik denk dat Amsterdam verdiend heeft gewonnen. Dan moet je toch blij zijn met zilver.”

Voor gek verklaard

Voorafgaand aan het zaalseizoen zou men voor gek zijn verklaard als hij of zij had gezegd dat promovendus Groningen tweede zou worden in de Hoofdklasse Zaal.

“Dat klopt”, zegt Van den Berg. “We begonnen natuurlijk heel goed. Dat verbaasde iedereen natuurlijk ook wel. Dat ging eigenlijk verder en verder en vorig weekend dachten we: nu willen we ook naar de play-offs. Dat was al heel gaaf dat het was gelukt. Maar je wilt steeds meer en meer. Als je dan in de finale staat, wil je ook goud. Dat is niet gelukt, maar al met al een prachtig zaalseizoen.”

Terugknokken na achterstand in halve finales

Een plek in de finale leek in de halve finales tegen hdm ver weg voor Groningen. De Haagse ploeg leidde met 2-0, maar Groningen knokte zich terug en won uiteindelijk na shoot-outs.

“Hetzelfde verhaal eigenlijk als vorige week”, merkt Van den Berg op. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stelde Groningen een plek in de play-offs veilig dankzij twee gelijke spelen, tegen Laren en MOP. “Tegen MOP maakten we het heel erg spannend. Toen moesten we onszelf ook terugvechten van 2-0. Wij geven niet op. Ik denk ook wel dat het onze kracht is dat we blijven doorgaan en blijven hockeyen. Als we blijven hockeyen, kwam het dus uiteindelijk goed.”

Veel fans uit Groningen

In het Topsportcentrum in Rotterdam werd Groningen op de finaledag aangemoedigd door een grote schare fans. “Dat was echt onwijs leuk. Heel veel mensen hebben ook op de livestream gekeken die niet konden komen. De hele club heeft wel echt heel erg meegeleefd en dat was voor ons wel uniek. Rotterdam is niet echt om de hoek. Dat iedereen hier komt, dat doet wel wat met je. Dat geeft ons een boost.”

Na de medaille-uitreiking werd Van den Berg nogmaals naar voren geroepen. Ze was verkozen tot beste zaalhockeyster van het seizoen en kreeg de trofee overhandigd uit handen van oud-international Klaas Vermeulen. Bij de heren ging de eer naar hdm-speler Cedric de Gier.

Verrast door nominatie

“Wat moet ik er eigenlijk over zeggen”, zegt Van den Berg nog enigszins beduusd van de eer die haar te beurt is gevallen. “De nominatie was wel een verrassing, laat ik dat voorop stellen. Het is natuurlijk hartstikke leuk dat mensen op je stemmen, mensen je het gunnen. Uiteindelijk doe je het wel met elkaar, met het team.”

“Ik heb goede wedstrijden gespeeld, maar ook echt wel mindere wedstrijden gespeeld. Vandaag ook wel een paar dingen gedaan van, toe nou, dat kan wel beter. Over het algemeen ben ik wel tevreden. Het was een supermooi zaalseizoen.”

(c) Jacob Gunter (c) Jacob Gunter

Reageer

Contact Us