Bas Bogaard: ‘Niet ons niveau gehaald’

Schaerweijde-coach Bas Bogaard moest na afloop het antwoord schuldig blijven waarom zijn ploeg zondag het onderspit dolf tegen Tilburg (2-1) en daardoor degradeerde naar de Overgangsklasse.

‘Als ik het wist, dan had ik het veranderd’, zegt Bogaard, die zag dat Schaerweijde goed aan die derde en beslissende wedstrijd was begonnen. ‘Ik denk dat de eerste helft behoorlijk ok was, zeker naar het einde toe. Maar in de tweede helft hebben we niet goed gespeeld, staan we alleen maar achterover en hebben we niet ons niveau gehaald. Ja, dan gebeurt dit. Het is wel een flinke tegenvaller.’

Oorzaken

Op zoek naar oorzaken waarom Schaerweijde niet kon brengen wat het zou moeten brengen, zegt Bogaard: ‘Ik weet het oprecht niet. Dan hadden we het omgedraaid. Het enige wat ik zie is dat we ons niveau niet halen. En dan wint Tilburg terecht. Ze winnen een best-of-three van ons. Dat hebben ze gewoon goed gedaan en ja, dan is het terecht.’

Mist Schaerweijde dan de kwaliteit? ‘Dat weet ik niet. We hebben het de tweede helft van het seizoen natuurlijk wel heel goed gedaan.’ Was de flow van de laatste weken van de competitie eruit? ‘Dat zou een reden kunnen zijn’. Was het een gebrek aan fitheid? ‘Fitheid niet’. De spanning? ‘Denk ik.’ Een te jonge selectie? ‘Die jongens hebben ook in de competitie gespeeld.’ De mysterieuze krachten van de sport? ‘Laten we dat zeggen ja.’

Toekomst

Schaerweijde, dat zich vorig jaar via de play-outs nog wist te handhaven, moet nu een stapje terug doen. Hoe nu verder? ‘Ik denk dat we gewoon op de weg moeten blijven waarop we bezig waren de tweede helft van het seizoen’, aldus Bogaard, die zelf zegt ook volgend seizoen in de Overgangsklasse aan het roer te staan van het vaandelteam.

Comments (17)

 1. Als Bas mag blijven. Is daar redelijk volatiel met betrekking toto coach wisselingen.

 2. Gert Jan Hofman

  Misschien wat minder pretenties in De Kuil. Overschatten zichzelf vaak in de pers. Dames 1 Play Out en de Heren dus al naar de Overgangsklasse.

 3. Schaar je hebt een punt. Maar ze moeten Bas lekker laten zitten en laten bouwen aan een nieuw team. Misschien moeten de beleidsmakers maar eens opstappen. Die hebben weinig goed gedaan. Dames 1 zou wel even promoveren en gaan nu play outs spelen met een nieuwe coach die echt niet beter is dan de coach die er zat en Heren 1 is gedegradeerd. Er wordt veel teveel druk op de teams en staf gelegd met onrealistische doelstellingen. Zonde.

 4. Bij Schaerweijde moeten ze de zogenaamde ere leden en de zeik ouders vertellen dat ze mond dicht moeten houden. Dan kan het wel wat worden op deze mooie club. Niet iedereen de gevoel geven dat je wat vertellen hebt.

 5. Wat hebben zeik ouders met de prestaties van heren 1 en dames 1 te maken? Die snap ik niet. Er zijn een aantal bestuursleden en mensen die zelf hoog gehockeyd hebben (waar iedereen erg tegen opkijkt), verantwoordelijk voor onrealistische doelstellingen en coaches die steeds vervangen worden. Deze mensen zoeken keer op keer een zondebok, terwijl ze niet naar zich zelf kijken. Tijd voor een frisse wind en realistisch nieuw beleid (niet meer dan een overgangsklasseclub). Een goed paard is nog geen goede ruiter zo blijkt maar weer, als je kijkt naar welke mensen beleid maken. Als je kijkt naar huidig beleid en mensen die ze daar bij zoeken die het uit moeten voeren, dan matcht dat niet. Te weinig kwalitatief goede staf.

 6. Wat weet iedereen het weer goed. Schaerweide heeft “de ballen” om ambities uit te spreken en ze durven lat hoog te leggen. Maar budget is helaas niet groot genoeg. Zeker voor clubs buiten Amsterdam is het bepalend om genoeg budget te hebben om goede spelers te halen. Zie ook degradatie van Voordaan en SCHC. Schaerweide heeft als “overgangsklasseclub” wel 5 seizoenen in de HK gespeeld. Maar het zat er in dat het in PO een keer fout zou gaan. Als ze voor winter hadden iets meer geluk hadden gehad hadden ze geen PO hoeven spelen. Had bestuur het dan ineens wel goed gedaan? Zitten paar goede spelers, en jonge talenten, maar missen nog wat ervaring. Als ze het bij elkaar houden en nog iets aan ervaring aantrekken kunnen ze doen wat Tilburg knap heeft gedaan: meteen weer promoveren. En met ambities die ze in Zeist uitspreken zullen we dat snel wel horen uit de kuil.

 7. Ben wel benieuwd wat er weggaat bij Schaerweijde.

 8. Als je geen geld, de juiste (ervaren) spelers, beperkte jeugdopleiding en beperkte staf (overigens is Bas een prima coach) hebt spreek dan niet die rare ambities uit. Wees realistisch. Dit heeft niks met “ballen” te maken. Het is dommigheid. Kijk naar wat mogelijk is en bepaal dan je ambitie. Je wordt door dit soort dingen niet meer serieus genomen als vereniging. Zonde, want Schaer is een mooie club.

 9. Hekel aan Azijnzeikers

  Zo, vorige jaar stonden jullie allemaal klaar om de vorige degradanten en hun bestuurders af te zeiken. Deze data hebben jullie standaard in jullie iphone staan. Jullie weten allemaal dat iedereen een vrijwilliger is en dit alles naast hun baan doen. Als je van Schaerweijde bent en je durft hier te zeuren, ga dan zelf wat doen.

 10. Vrijwilliger zijn betekent niet dat je er een puinzooi van mag maken, coaches onterecht ontslaat en onrealistische doelstellingen moet uitspreken.

 11. Hekel aan Azijnzeikers

  @tjonge, helemaal mee eens. Echter het neersabelen van mensen is ook niet meer van deze tijd.

 12. Volgens mij kun je op dit forum kritische kanttekeningen zetten bij beleid van verenigingen, KNHB, etc. Er worden geen namen genoemd en niet op de persoon gespeeld. Ik vind de reactie wat overtrokken. Er wordt eigenlijk alleen gezegd dat beleidsmakers eens aan reflectie moeten doen. En daar ben ik het volledig mee eens.

 13. Wel grappig, Chavelet promoveerd naar de HK en word er uit gezet. Boogaard degradeerd en mag blijven……..

 14. Chavelet is een enge man

 15. Nederlandse taal

  @Jaja, het vak Nederlands in je pakket laten schieten? Het is “promoveert, wordt en degradeert”.

 16. Excuus, Nederlands is niet mijn eerste taal.

 17. Is het ook Bogaardt?

Reageer

Contact Us