Belgisch-international Ballenghien kijkt er naar uit om te spelen in de Livera Hoofdklasse | Hoofdklasse Hockey Nederland

Belgisch-international Ballenghien kijkt er naar uit om te spelen in de Livera Hoofdklasse

Afgelopen jaar schitterde zij met België op het EK Hockey in Antwerpen. In het openingsduel tegen Nederland vlogen de vlammen er vanaf. Met explosieve acties en snelle rushes langs de lijn, was het Ambre Ballenghien die een plaaggeest was voor de Nederlandse defensie. Het resultaat, een gelijkspel tegen de latere Europese kampioene.

Ze is nog maar 19 jaar, maar Ambre Ballenghien heeft nu al van zich laten horen. Ondanks dat ze maar één keer scoorde op het EK Hockey in Antwerpen, was de aanvalster een van de gevaarlijkste speelsters aan Belgische zijde. De spits maakte in het openingsduel tegen Oranje een goede indruk door verdedigster Sanne Koolen een aantal keer op het verkeerde been te zetten. Met snelle en explosieve acties liet Ballenghien vaak haar hielen aan de Nederlandse defensie zien. ‘Wat mij kenmerkt is dat ik goed ben in één op één situaties. Ik kan een tegenstander ‘gemakkelijk’ uitschakelen door mijn snelheid en technische handelingen. Met negen doelpunten was ik afgelopen jaar bijvoorbeeld bijna topscorer bij mijn eigen club La Gantoise in België. Stephanie VandenBorre maakte één doelpunt meer’.

Sanne-Koolen-Ambre-Ballenghien-EK-Hockey-2019
Sanne Koolen kon met pijn en moeite de snelle Ballenghien stoppen op het EK Hockey 2019. Foto: Roel Ubels

Belgische selectie

Een aantal weken geleden maakte Oranje-Rood bekent dat de Belgische international Pauline Leclef de overstap van Braxgata naar Nederland zou gaan maken. Geen onlogische transfer, want niet alleen de Belgische mannen laten de afgelopen jaren zien dat hockey in eigen land in de lift zit. Ook de Belgische dames lieten op het EK in Antwerpen een aantal keer flitsend spel zien. De ‘Red Panthers’ leken een gevaarlijke tegenstander voor Oranje op de Olympische Spelen te worden. Niets bleek minder waar, België greep naast een ticket voor de Olympische Spelen door tijdens de kwalificatiewedstrijden te verliezen van China. ‘Het was een zware teleurstelling dat we de Spelen mistten. We wisselen sterke wedstrijden af met mindere wedstrijden. We zijn op dit moment nog niet degelijk genoeg. Dit kan te maken hebben dat onze selectie nog niet breed genoeg is. In Nederland is er bijvoorbeeld veel meer keuze. Komende jaren moeten we proberen meer steady met België te gaan spelen’, aldus Ballenghien.

Oranje-België-EK-hockey-2019
België eindigde ondanks een sterk optreden tegen Oranje op de derde plek in de poule op het EK Hockey in Antwerpen. Foto: Roel Ubels

Oranje-Rood en Laren

Het zal dan ook niemand verrassen dat het grote talent uit België binnenkort te bewonderen is op de Nederlandse velden. Een overstap naar de beste competitie ter wereld, de Livera Hoofdklasse, lijkt namelijk een logisch vervolg van de razendsnelle ontwikkeling van de Belgische die Nederlands begrijpt maar het liefst Frans of Engels spreekt. Ballenghien: ‘Je wilt als hockeyster graag spelen tegen de beste speelsters ter wereld. De Livera Hoofdklasse heeft deze speelsters. Ik heb veel contact met bijvoorbeeld mijn Belgische teamgenote Jill Boon. Zij heeft ervaring met de Nederlandse competitie’.

Een overstap naar Oranje-Rood een logische keuze te zijn. De club, die niet ver van de Belgische grens af ligt, trok een aantal weken geleden al de eerste Belgische speelster aan. Ballenghien die niet alleen benaderd werd door Oranje-Rood legt uit: ‘Oranje-Rood heeft me benaderd via whatsapp. En ook Laren heeft mij gevraagd of ik er oren naar had om bij hen te komen spelen. Ik heb hier goed over nagedacht, maar op dit moment denk ik dat het nog net te vroeg is. Voorlopig wil ik mijzelf namelijk nog even verder ontwikkelen in België. Mijn studie is een van de belangrijkste redenen om hier voorlopig nog even te blijven. Ik wil ooit graag de overstap maken naar de Livera Hoofdklasse. Het liefste doe ik dat bij een team die strijd om een top-4 positie. Hoe lang ik nu nog in België wil blijven spelen, dat weet ik niet. Feit is wel, dat ik er voor open sta om uiteindelijk tegen de beste speelsters ter wereld de competitie wil aangaan’, aldus Ballenghien.

Door: Redactie Hoofdklassehockey

Reageer