Berend van Eldonk: ‘Deze 3-3 voelt als een nederlaag’

De teleurstelling bij de heren van Rotterdam was groot na de 3-3 tegen Amsterdam. Normaal gesproken geen slechte uitslag, maar de Rotterdammers moesten zondag winnen om kansrijk te blijven voor een plek in de play-offs. Door de puntendeling staat Rotterdam vijfde op zes punten van de Amsterdammers, die de vierde plaats bezetten op de ranglijst.

“Ik moet zeggen dat ik met dit punt niet blij ben”, zegt Rotterdam-keeper Berend van Eldonk. “Ik had vandaag (zondag, red.) drie punten willen hebben. Je weet dat je nog negen wedstrijden moet spelen waarvan je er zeven, liefst acht, moet winnen om het allemaal in eigen hand te hebben richting de play-offs.”

Voelt als nederlaag

“Als je dan gelijk de eerste wedstrijd gelijk speelt, dan maakt je het jezelf moeilijk. Deze 3-3 voelt aan als een nederlaag”, gaat Van Eldonk verder.

Rotterdam begint goed aan het duel met Amsterdam. Al na vijf minuten zet Jeroen Hertzberger de Rotterdammers op voorsprong via een benutte strafbal. Daarna verzuimt de vice-kampioen de score te vergroten. Nick Catlin schiet in vrije positie naast.

Kansje Amsterdam

Het is de fase waarin Rotterdam de bovenliggende partij was. Van Eldonk moet een keer handelend optreden als Mirco Pruyser in de cirkel opduikt na een voorzet van Justin Reid-Ross.

Meteen na rust maakt Thijs van Dam met een backhand er 2-0 van. Er lijkt dan ook geen vuiltje aan de lucht voor Rotterdam. “Misschien is dat ook wel waar we met zijn allen in zijn getuind”, zegt Van Eldonk. “De eerste helft was heel goed en Thijs maakt de 2-0. Dan kom je misschien in je achterhoofd in een soort flow van: oké, we gaan de 3-0 en 4-0 ook snel maken.”

Kansen

Rotterdam heeft daartoe zeker kansen. Seve van Ass sprint naar de Amsterdamse cirkel. De international besluit niet voor eigen succes te gaan, maar speelt Catlin aan. De Engelsman komt echter niet tot een schot.

Aan de andere kant maakt Billy Bakker een paar minuten later de aansluitingstreffer, waarna Rotterdam het even helmaal kwijt is. In een tijdsbestek van zes minuten scoort Amsterdam twee keer via Boris Burkhardt.

Amsterdam op voorsprong

De gelijkmaker is een tip-in nadat Roderic Schwirtz vrij mag aanleggen en de 3-2 komt voort uit een voorzet van Klaas Vermeulen die alles en iedereen passeert, waarna Burkhardt vrij bij de tweede paal binnentikt.

“In een periode van tien minuten in het derde kwart valt de volledige organisatie weg”, zegt Van Eldonk over de noodlottige periode. “En Amsterdam is dan net de verkeerde ploeg om dat tegen te doen. Je weet dat de spitsen van Amsterdam aan een halve kans genoeg hebben. Dus moet je ze gewoon niet te veel ruimte geven.”

Samenspel

Een verklaring voor de ‘ineenstorting’ van Rotterdam heeft Van Eldonk zo vlak na de wedstrijd niet. “Het is een samenspel van allerlei mensen, zeg maar. Ik kan nu niet de vinger op de zere plek leggen.”

“Er waren geen tekenen om te denken dat het zo om zou draaien”, zegt Van Eldonk. “We krijgen het weer moeizaam op de rit en heeft die wedstrijd daarna eigenlijk niet meer zo sterk gevoeld als de eerste helft.”

Gelijkmaker in slotfase

In de slotfase van het duel komt Rotterdam nog op gelijke hoogte. Opnieuw benut Hertzberger een strafbal, een beslissing die hevig wordt betwist door Amsterdam. De topscorer van Rotterdam zou in de actie voorafgaand aan de strafbal de bal hebben beroerd met de bolle kant. Tv-beelden geven de Amsterdammers gelijk, maar de beslissing is al genomen. Hertzberger houdt het hoofd koel en behoedt zijn ploeg voor een nederlaag.

“Kijk het enige positieve is dat je de eerste helft echt laat zien dat je mee kan doen om de prijzen. Voor de rest houd ik aan die 3-3 niet veel positieve gedachten over”, zegt Van Eldonk, die sinds deze week deel uitmaakt van de trainingsgroep van Oranje.

Oranje

“Het is hartstikke leuk om daar te laten zien wat je kan”, zegt Van Eldonk. “Het is een extra trainingsmoment op het hoogste niveau. En misschien komt er nog wat van. Er is een bepaalde pikorde, maar het is voor Maurits (Visser, red.) en mij de taak om ons te ontwikkelen en waar het kan een beetje trappelen.”

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Rotterdam en Amsterdam

Reageer

Contact Us