Bijna 20 jaar G-hockey op Laren: nog altijd groeiende, koers niet altijd helder - Hoofdklasse Hockey Nederland

Bijna 20 jaar G-hockey op Laren: nog altijd groeiende, koers niet altijd helder

 

Gerard Westenburg zit momenteel in het bestuur Aangepast Hockey Laren en is al bijna 20 jaar actief binnen het G-hockey in de regio ‘t Gooi. Hoofdklassehockey.nl blikt terug op hoe het ooit begon en bespreekt de status quo van deze bijzondere tak van sport.

 In 2000 bemerkte Marlou Roodhuyzen de Vries op dat er bij veel kinderen met een beperking in haar naaste omgeving behoefte was aan de mogelijkheid om een teamsport te beoefenen. Met een klein groepje legde zij samen met Gerard Westenburg de fundering voor de G-hockeyafdeling op hockeyclub Laren. Westenburg weet nog maar al te goed hoe het balletje ging rollen. ‘We zijn destijds begonnen omdat de zoon van vrienden van me heel sportief was, maar door een lichte vorm van autisme niet meekon met de reguliere teams. Deze jongen wilde desondanks heel graag aan teamsport doen dus toen hebben we gekeken of we niet een elftalletje konden beginnen met kinderen die in dezelfde positie zaten en het bleek dat er veel animo voor was.’ In de beginjaren hockeyde er ook een lichamelijk beperkt meisje dat liet zien hoe mooi de sport is. Haar vastberadenheid om te sporten was bewonderenswaardig. ‘We hadden een meisje in ons team dat geboren was zonder onderarmen en onderbenen. Onder haar knieën hadden ze een soort van voetprothesen aangebracht, terwijl ze haar stick vastklemde langs haar lichaam. Ondanks alles was ze bloedfanatiek, maar helaas moest zij door irritatie van de prothese aan het been noodgedwongen stoppen. Voor hockey had ze nooit de kans gehad om te sporten.’  Onverhoopt kwam er een eind aan haar korte hockeyavontuur, maar haar inzet zal voor altijd een inspiratiebron zijn voor tal van kinderen twijfelen of ze wel in staat zijn om te hockeyen.

The show must go on

 In de loop der jaren is er veel veranderd binnen het G-hockey in Nederland. In de beginperiode zaten G-hockeyers en LG-hockeyers bijvoorbeeld gemengd door elkaar. Daarnaast was het aantal clubs dat G-hockey faciliteerde op één hand te tellen. Iets dat wel eens tot even frustrerende als hilarische taferelen leidde. ‘Toen we voor het eerst een bescheiden competitie hadden moesten we wel eens voor twee wedstrijdjes van 20 minuten naar Maastricht, dus twee keer twee uur rijden. Als er dan ook nog eens een wedstrijd wordt afgelast, vraag je je wel eens af waar je het voor doet. Al wordt die twijfel bij het zien van de kinderen op het veld direct weer weggenomen.’ In de periode die volgde breidde de sport zich steeds verder uit en volgde er gestaag meer en meer clubs. ‘Mede dankzij de hockeybond hebben we inmiddels ook daadwerkelijk een landelijke competitie.’

Veel niveauverschil binnen het G-hockey

 Toen het G-hockey nog in de kinderschoenen stond was het G-hockey voor velen nog een beetje de  vreemde eend in de bijt. Inmiddels is dat wel anders. ‘Wat er ten opzichte van 20 jaar geleden is veranderd, is dat er veel meer clubs zijn die het G-hockey aanbieden. Bovendien is het nu echt een integraal onderdeel van de club, het G-hockey zit er middenin. Daarnaast zie je toch ook wel een groot verschil is in welke kinderen in aanmerking komen voor G-hockey. We hadden in het begin natuurlijk ook LG-hockey, totdat een heel team eigenlijk volwassen werd en ging studeren of werken. We zijn toen alleen doorgegaan met het G-hockey. Inmiddels merken we dat we vaak tegen teams spelen waarin de kinderen een mindere handicap hebben dan de kinderen die wij altijd benaderden. Dit heeft als gevolg dat je vaak tegen teams speelt van kinderen met een hele lichte handicap die vaak ook veel meer kunnen, dus het is heel moeilijk om vast te stellen hoe je gelijkwaardige teams aan elkaar kunt koppelen.’ Daarnaast wordt er volgens Westenburg ook binnen het G-hockey steeds meer waarde gehecht aan prestaties, waar gezelligheid altijd voorop stond. Een goede zaak? Of schiet het G-hockey daar zijn doel mee voorbij? ‘We spelen tegenwoordig ook tegen clubs waar de kinderen twee keer per week moeten trainen en als ze dat niet doen ook niet worden opgesteld.’ Bij Laren wordt er met een andere visie gekeken naar het G-hockey. Ergens begrijp ik het wel, als je een grote groep hebt dan wil je ook misschien wel een zo goed mogelijk team samenstellen, maar daar hebben wij eigenlijk nooit zo naar gekeken. Dat maakt het wel eens lastig om de juiste tegenstander te vinden, maar wij vinden dat het voor iedereen vooral leuk moet blijven.’

Minder betrokken

 Een andere tendens binnen het G-hockey is dat er steeds minder ouders en/of begeleiders betrokken zijn bij het G-hockey. ‘Voorheen hadden we tal van vrijwilligers die verbonden waren aan de club en bovendien allemaal uit de regio kwamen. Kim Lammers zat toen net in het eerste van Laren en studeerde Aangepaste sporten aan het CIOS. Op een gegeven moment schreef ze zelfs de trainingen voor ons.’ Inmiddels ziet het er allemaal heel anders uit bij Laren. Landelijk gezien is G-hockey nog altijd groeiende, maar bij de club uit het Gooi neemt de vraag de laatste jaren wel iets af. ‘Ik ben vanzelfsprekend erg trots op wat we door de jaren heen hebben opgebouwd, maar helaas zijn er bij Laren nu ook wel wat problemen. We krijgen minder aanmeldingen, dus we moeten misschien toch ook eens kijken of we ook kinderen met een minder zware handicap kunnen benaderen. Daarnaast hebben we te kampen met waar veel clubs last van hebben; de moeilijkheid om vrijwilligers te vinden. Bij Laren is dat echt wel een ding. Vroeger hadden we hier totaal geen last van, maar nu hebben we er maar één of twee die uit Laren zelf komen en het is gewoon enorm lastig om anderen uit de regio te vinden. Tegenwoordig is het bovendien bijna onmogelijk om trainers te vinden die het zonder betaling doen, waar de trainerspositie voorheen meestal door vrijwilligers werd ingevuld.’ Het laat zien dat G-hockey hoe prachtig ook, alle hulp kan gebruiken bij de ambitie om door te groeien, zodat meer en meer kinderen met een beperking  ook de gelegenheid hebben om een teamsport te beoefenen.

Hoofdklassehockey.nl en hoofdsponsor Simpel vinden het belangrijk dat iedereen, met of zonder beperking, de mogelijkheid heeft om te sporten. Binnen de hockeywereld is G-hockey dan ook enorm belangrijk.

We besteden graag meer aandacht aan deze tak van hockey, omdat er in Nederland maar liefst 1,7 miljoen mensen kampen met een handicap, terwijl structureel en dichtbij huis kunnen sporten voor een groot deel van deze mensen nog lang niet vanzelfsprekend is.

 Hoofdklassehockey.nl gaat zich de komende tijd meer richten op ontwikkelingen binnen het G-hockey. Niet alleen wordt er aandacht besteed aan de competitie Hoofdklasse G-hockey, ook behandelen we het vraagstuk hoe verschillende verenigingen invulling geven aan deze bijzondere sport.

 

Reageer