Billy Bakker: ‘Trots op dit team’ | Hoofdklasse Hockey Nederland

Billy Bakker: ‘Trots op dit team’

Na afloop van het gewonnen tweede duel in de finale van de play-offs tegen Kampong (1-2) knuffelde Amsterdam-aanvoerder Billy Bakker zijn manschappen. De international was meer dan blij met de zege, die ervoor zorgde dat de strijd om de landstitel zondag wordt beslist in een derde wedstrijd in Utrecht.

“Ik ben ongelooflijk trots op dit team”, zegt Bakker. “Ik zie nu echt een collectief. Daar is gewoon niet tegen op te spelen. Vorig jaar hebben we de halve finale verloren omdat er te veel individuen waren. Je kan wereldspelers hebben, maar als je een team bent moet je van goeden huize komen om van ons te winnen.”

Fundament staat

“Het hele jaar zijn we hier mee bezig, te hameren op het proces met elkaar”, gaat Bakker verder. “Nu komt dat er uit. Nu zie je dat dat fundament echt staat en dat je de vruchten daarvan plukt. En dat is iets waar je heel lang mee bezig bent.”

De opdracht voor Amsterdam was voorafgaand aan het tweede finaleduel duidelijk: winnen. Na de nederlaag vorige week zondag na shoot-outs stond Kampong op matchpoint voor de landstitel, een titel die Amsterdam in 2012 voor het laatst wist te veroveren.

Alles of niets

“Het was alles of niets. Vandaag kon de laatste wedstrijd zijn. Van tevoren hebben we gezegd dat het de laatste keer is dat we in deze samenstelling zijn. Een aantal jongens gaat stoppen en een paar zullen vertrekken.”

“Neem dat mee, haal er energie uit”, legt Bakker uit. “Probeer alles te geven en kijk wat je er van kan maken. Als het maar pijn doet en we alles hebben gegeven. En dat we dan elkaar recht in de ogen kunnen kijken en zeggen: we hebben er alles aan gedaan. Dan trek je vandaag aan het langste eind. Het is gewoon heerlijk om hier op het complex waar ongelooflijk veel publiek is te winnen.”

Furieuze opening

De Amsterdammers begonnen furieus aan hun alles-of-niets-wedstrijd. Het leverde na drie minuten al de openingstreffer van Mirco Pruyser op. De backhand van de Amsterdamse spits was keeper David Harte te machtig.

Kampong werd een beetje overrompeld in die beginfase, maar kwam zes minuten later wel op gelijke hoogte. Na een goede demarrage schoot Bjorn Kellerman snoeihard binnen. Vlak voor rust zette Pruyser Amsterdam weer op voorsprong. Opnieuw met de backhand vond hij een gaatje in de verre hoek.

Derde duel afgedwongen

Na rust drukte Kampong Amsterdam naar achteren, maar keeper Jan de Wijkerslooth stond Utrechts succes in de weg. Amsterdam scoorde ook niet meer, ondanks vijf strafcorners op rij in het derde kwart. Hierdoor bleef het 1-2 en valt zondag de beslissing in de strijd om de landstitel.

Meer Kampong-Amsterdam:
Lees de round-up van het duel tussen Kampong en Amsterdam
Bekijk de samenvatting van het duel tussen Kampong en Amsterdam
Bekijk de foto’s van het duel tussen Kampong en Amsterdam

Reageer