Boaz Janssen over het leerproces van Huizen

Heel leerzaam. Zo omschreef Huizen-coach Boaz Janssen het duel van zijn ploeg tegen SCHC. De promovendus ging zondag in Bilthoven op de derde speeldag met 5-1 onderuit. Het was de derde nederlaag op rij voor de dames, die op een elfde plaats staan in de Hoofdklasse.

“In het eerste kwart kwamen we goed in de wedstrijd”, begint Janssen. “Op een gegeven moment kwam er iets meer druk van hun kant en in het tweede kwart kwamen we daar wat beter onderuit. In dat laatste kwart zie je dat we ook gewoon corners kunnen halen, en ja, hen in ieder geval slechter maken dan dat ze zijn.”

Over drie kwarten heel tevreden

“Als je met 5-1 verloren hebt en zegt dat je tevreden bent, dat klopt niet helemaal bij mijn sporthart”, gaat Janssen verder. “Maar als ik kijk naar wat wij zelf hebben gedaan, dan ben ik over drie kwarten heel tevreden en over een kwart niet.”

“Aan de ene kant hebben we laten zien dat we echt iets af kunnen dwingen als we ons eigen stuk heel erg goed doen”, legt Janssen uit. “Aan de andere kant, als we daar kleine foutjes in maken dan is de tegenstander gewoon zo goed dat ze dat afstraffen. En dat was met name in het derde kwart. In dat kwart lopen we in het begin naar achteren, durven we niet en dat straffen ze meteen af.”

Verschil gemaakt

In dat kwart maakte SCHC het verschil met Huizen. De Bilthovense formatie tilde in 17,5 minuut de stand van 1-0 naar 4-0. Meteen na rust verdubbelde Caia van Maasakker uit een strafcorner de score, die in het tweede kwart was geopend door Charlotte Stapenhorst. De Oranje-international was daarna nog twee keer succesvol. Na een velddoelpunt, na een actie van Xan de Waard, pushte Van Maasakker een strafcorner binnen.

Huizen kreeg in het vierde kwart vijf strafcorners op rij, waarvan de laatste werd benut door Gitte Michels. Op dat moment stond het al 5-0 dankzij een tip-in van Ginella Zerbo. Buiten de vijf corners slaagde Huizen er niet echt in om grote kansen te creëren.

Verbinding

“Er is wel een aanwijsbare reden waarom we geen goal maken. Het laatste stuk naar de cirkel is nog niet goed genoeg. Dat moet echt beter, dat is een leerpunt”, zegt Janssen, die doelt op de zogenoemde verbinding.

“De balbezitter heeft een plan. De spits heeft een plan, maar de plannen matchen nog niet met elkaar”, legt Janssen uit. “Het is de verbinding tussen degene die de bal in de cirkel moet krijgen met de mensen die daar staan. Je ziet nu af en toe dat twee mensen naar dezelfde plek aan het bewegen zijn. Dan ben je niet met elkaar bezig, heb je allebei je eigen plannetje. Dat stuk moet nog beter.”

Bloemendaal

Dat brak de ploeg vorige week op in het duel met Bloemendaal dat nipt werd verloren. “Dat was heel zuur. Ook omdat we het daar juist hartstikke goed hebben gedaan. De tweede helft zijn zij één keer in onze cirkel geweest en de rest hebben wij daar gestaan. We hadden meer corners dan zij, alleen die ene statistiek waar het om gaat. Maar goed ook daar hebben we veel van geleerd.”

Huizen zit in de Hoofdklasse volop in een leerproces. “We geven het alle tijd die het nodig heeft, maar we zitten er wel bovenop om het zo snel mogelijk te laten gaan”, zegt Janssen. “Vorige week hebben we best wel even stevig met elkaar gesproken. Dat we gewoon een aantal dingen, die we nu al goed kunnen, niet doen. Daar mag het niet aan liggen.”

Moet nu goed zijn

“Als het nu zo is dat onze handelingssnelheid in de cirkel te laag is om een doelpunt te maken omdat de tegenstanders echt beter verdedigen. Prima, dat kost tijd”, legt Janssen uit. “Maar de verbinding en ook in zo’n press, lopen zonder bal, dat kan tegen iedereen. Dat moet nu al goed zijn.”

Janssen en zijn staf houden de vinger aan de pols, maar de coach ziet wel progressie. “We weten dat we iets af kunnen dwingen. We weten ook dat we dat zeventig minuten lang goed moeten doen. Dat is wat anders dan vorig jaar. Toen kwam je weg met foutjes en verslappingen en dan kon je even extra gas geven. Nu moeten we vol vermogen, een wedstrijd lang.”

Comments (1)

  1. leerproces,gaaaaaaaaaaaap

Reageer

Contact Us