Bob de Voogd: 'We hebben het vandaag zelf in de hand' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Bob de Voogd: ‘We hebben het vandaag zelf in de hand’

 

Een aantal dagen voor de kwalificatiewedstrijd werd Bob de Voogd opgeroepen. Door een blessure van Jeroen Hertzberger mocht de ervaren de Voogd aansluiten bij de groep van Max Caldas. Niet alleen sloot de speler aan, die dit jaar uitkomt in de Belgische competitie, maar ook mocht hij in de basis beginnen. De Voogd kijkt terug op een bevlogen avond tegen Pakistan.

Alle ogen waren zaterdagavond misschien gericht op de aanvallers van Oranje. Hoeveel zouden zij gaan scoren? Pakistan leek een makkelijke prooi, want de afgelopen jaren kon het land weinig tot niets presteren op grote toernooien. Toch bleek hier weinig van waar te zijn. Nederland sukkelde en mocht van geluk spreken dat er in de laatste seconde nog een gelijkmaker werd gemaakt. De Voogd legt uit: ‘Het klopt inderdaad dat veel mensen dachten dat het makkelijk 5 – 0 zou worden en om eerlijk te zijn begrijp ik dat ook wel. Toch wisten we niet goed wat voor team er voor ons zou staan. Pakistan kent veel technische spelers. Gisteravond speelde we met een veel te laag tempo en we konden het spel niet maken’.

De Voogd in actie tijdens het duel met Pakistan. Foto: Roel Ubels
De Voogd in actie tijdens het duel met Pakistan. Foto: Roel Ubels

Positieve punten waren er gisteravond wel degelijk te benoemen. Niet alleen speelde Nederland in het laatste kwart een stuk beter, ook bij de 1 – 1 (gelijkmaker) en de 2 – 1 in het tweede kwart speelde Oranje met veel bravoure. ‘Dit was een moment dat we wel naar voren durfden te stappen. We pakten ballen af en dit resulteerde meteen in een goede fase. Wij weten dat we met een hoog tempo moeten spelen. Op het moment dat wij het initiatief nemen, komt Pakistan niet aan de bal. Omdat we dit niet deden, Pakistan een sterk spelend team aan de bal is, bleven zij gemakkelijk overeind’, aldus de Voogd.

De Voogd sloot een dag voor de Olympische Kwalificatie aan bij het Nederlands Elftal. Jeroen Hertzberger kon niet meedoen en de ervaren de Voogd werd opgebeld door Caldas. ‘Ik was een dag voor de kwalificatie op de grens van België en Nederland. Toen Caldas me belde heb ik uiteraard geen moment getwijfeld. Toch moest ik nog eerst naar huis rijden in België om mijn spullen te halen. Ik ben daarna meteen gekomen’ vertelt de Voogd.

Opvallend genoeg mocht de Voogd meteen in de basis beginnen. Max Caldas werkt met een roulatiesysteem waarbij het elke keer weer anders kan zijn wie in de basis start. ‘Ik stond inderdaad gisteren in de basis, maar dat zegt bij ons dus niets. Zondag moeten we de wedstrijd opnieuw aanpakken en het maakt me echt niet uit wie in de basis staat. We zullen scherp moeten zijn. Alles hebben we alles zelf weer in de hand’, legt de Voogd uit.

Nederland speelt vandaag om 16.00 uur zijn tweede kwalificatiewedstrijd tegen Pakistan. De winnaar gaat richting de Olympische Spelen in Tokyo.

Lees ook de reactie van Bjorn Kellerman

Door: Hans Hofstra

Reageer