Braaksma pusht Hurley naar Hoofdklasse - Hoofdklasse Hockey Nederland

Braaksma pusht Hurley naar Hoofdklasse

Foto © Ben Haeck - www.hockeyfotografie.nl

De hockeymannen van Hurley hebben zich in de herkansing om promotie naar de Hoofdklasse gespeeld. Wilde het tegen Overgangsklasse kampioen Schaerweijde vorige week net niet lukken, Hoofdklasser HDM werd na drie wedstrijden wel verslagen, waarmee het de Hagenaren declasseert naar de Overgangsklasse.

In de eerste ontmoeting tussen beide ploegen (zaterdag 21 mei) was het nog HDM dat in Amsterdam nipt met 1-0 won, maar een dag later (zondag 22 mei) lieten de Amsterdammers zien waarom zij kampioen in de Overgangsklasse waren geworden en versloegen de Hagenaren met maar liefst 6-1. Het derde en beslissende duel moest er dus aan te pas komen.

Het was woensdagavond, zoals zoveel wedstrijden die Hurley in de play-offs speelde, een bloedstollende wedstrijd met een eindstand van 0-0. Verlenging was dus noodzakelijk en de golden goal zou meteen de goal naar de Hoofdklasse betekenen. Het was sleepcornerspecialist Janiek Braaksma die heel Hurley met zijn rake corner liet ontploffen.

De Amsterdammers hebben zich daarmee na een jaar van afwezigheid op het hoogste niveau weer teruggespeeld in de Hoofdklasse. Dat betekent, net zoals bij de vrouwen, dat er volgend seizoen weer drie Hoofdklasseteams uit Amsterdam komen (Amsterdam, Pinoké en nu ook Hurley).

Hurley – HDM 1-0 (na verlenging)
75. 1-0 Janiek Braaksma (sc)

Geel
Floris Quak (HDM)

Comments (14)

 1. Kees Fens

  Teloorgang van het haagse hockey. amsterdam ook hockey hoofdstad. Ook bij de jeugd(amsterdam zaal, pinoke veld). Alleen de knhb moet nog wakker worden . En dat district meer plaatsen voor het landelijk toekennen. Ook bloemendaal en rood wit beschikt daar over erg goede jeugd, en uiteraard erg goede eerste teams(bloemendaal)!

 2. Volgend jaar zes Hoofdklasseteams op loopafstand van elkaar, heel bijzonder.

 3. @Kees Fens: we moeten niet het Hoofdklassehockey en het juniorenhockey gaan verwarren. Bij de hoogste juniorencompetities is de regio Amsterdam of het district Noord-Holland echt niet zo dominant als je doet voorkomen. Andere districten doen het daarin uitstekend, en sommige clubs zijn jaar in jaar uit succesvol. Ook hdm overigens, met alle 8 eerste teams in de hoogste klasse. Maar met alleen een goede jeugdopleiding kom je er niet. Succes in de hoofdklasse wordt bepaald door hele andere dingen. Amsterdam is erg populair als studentenstad, en daar profiteren clubs in en rond die stad natuurlijk van. Als je dan ook nog eens een hoop geld te besteden hebt, is succes in de hoofdklasse verzekerd. Maar de aanhouder wint, zullen we maar zeggen.
  Michiel Hillen, bestuurslid juniorenhockey, hdm

 4. Maar uiteraard felicitaties aan Hurley!

 5. Boudewijn

  @michiel:
  2009-2011 Pinoke JA1 en JB1 NK
  2010-2011 Amsterdam JA1, JB1 en MA1 NK Zaal
  2010-2011 Pinoke JA1, JB1 en MB1, MC1 en Jc1, Amsterdam JB1 play offs NK. slechts een paar statistieken. redelijk dominant dus.

  Boudewijn Mol, Bestuurslid Jeugd, Pinoke

 6. zeer terecht dit!! Hurley zeker hoofdklasse waardig!

 7. NK gangers opnoemen voor de zaal en C jeugd is niet van toepassing aangezien daar uit elk district teams naar toegaan!

 8. @Michiel: hdm haalt tegenwoordig haar jeugd bij andere clubs vandaan, dus wat bedoel je met een goede jeugdopleiding?

 9. @Sjoerd:
  Laten we elkaar op dit forum niet onterecht betichten van allerlei kwalijks. Het is een feit dat grotere clubs met teams in de hoogste afdelingen aantrekkingskracht hebben op spelers uit de regio. Dat geld ook voor hdm. Maar het is niet zo dat hdm meer spelers van buiten krijgt dan vergelijkbare clubs, en het is al helemaal niet zo dat we daar als club naar streven. Eerder het tegendeel.

 10. mmmmm, maakt niet uit, maar klopt dat laatste zinnetje hierboven wel ??

 11. allereerst natuurlijk de felicitaties aan de heren van Hurley, fantastische serie tegen HDM en terecht gepromoveerd naar het hoogste platform!!
  De discussie of met de promotie van Hurley niet ook NH extra plaatsen bij de landelijke jeugdcompetities moet krijgen lijkt me irrelevant. Daarnaast werkt de bond volgens een bepaald punten systeem waarbij ieder district bij goede prestaties van de clubs in de landelijke (dus ook IDC) competitie punten krijgt toebedeeld. Het district met de meeste punten in een bepaalde categorie krijgt de zogenaamde wisselplaats het seizoen daarop. De resultaten van NH zijn dus bij maar 2 ploegen in de landelijke competitie ( minimum NH) het seizoen daarvoor niet dermate goed geweest dat zij de wisselplaats hebben verdiend. In mijn ogen ook niet gek want de, in bovenstaande reacties genoemde, prestaties zijn door maar 2 clubs behaald en de rest in NH is niet van dermate hoog niveau dat ze resultaten behalen in de landelijke competities ( uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Amsterdam en met name Pinoke doen het zeer goed en RW en Bloemendaal hebben ook regelmatig prima teams maar extra plaatsen lijken mij, bovenstaande in acht nemende, geen discussiepunt!

 12. Laten we vooral het zuiden niet vergeten, ook altijd erg sterk vertegenwoordigt in de landelijke jeugdcompetities! Kijk bijvoorbeeld naar de dames van DB!

 13. Henk de Vries

  Joost, hier is je schouderklopje voor Den Bosch *klop*

  Nu weer over naar de originele discussie.

 14. Beste Bas en spelers,

  Gerechtigheid! In de eerste ronde ging de gelukkigste door. In de tweede ronde trok de beste club, ondanks een zwaarder programma, aan het langste eind. Jullie hebben gevochten als leeuwen en verdiend de promotie behaald.
  Hurley, van harte proficiat!

  Hans Lenior

Reageer