Caldas geeft tekst en uitleg - Hoofdklasse Hockey Nederland

Caldas geeft tekst en uitleg

Hockeyster Lidewij Welten doet niet mee aan de Hockey World League en het EK. Dat was het meest opvallende nieuws van bondscoach Max Caldas die gisteren zijn selectie bekendmaakte.

Twee dagen nadat Amsterdam de landstitel veroverde, maakte bondscoach Max Caldas zijn selectie voor de halve finale van de Hockey World League bekend. Dit evenement, waar zowel de Nederlandse mannen als vrouwen aan meedoen, gaat op 13 juni van start in Rotterdam. Het andere grote evenement voor de beide Oranje teams deze zomer is het EK dat half augustus in het Belgische Boom begint.

Het grote doel van het Nederlands elftal is het WK dat in 2014 in Den Haag plaatsvindt. De eerste drie landen van de halve finale van de Hockey World League plaatsen zich voor dit wereldkampioenschap. Nederland is als gastheer al zeker van deelname. Desalniettemin wil Caldas sowieso bij de eerste vier eindigen in Rotterdam, omdat Oranje zich dan automatisch plaatst voor de finale van de HWL die in november in Argentinië wordt gespeeld.

Oranje moet het komende zomer zonder Lidewij Welten gaan doen. De speelster van Den Bosch won al twee keer olympisch goud met het Nederlands elftal en gold in het verleden als een van de steunpilaren van Oranje. „Maar afgelopen seizoen heeft ze niet goed genoeg gespeeld”, zei Caldas gisteren tijdens een persconferentie in Airport Hotel Rotterdam. „Ik heb haar dat gisteren verteld en de boodschap was helder en spreekt voor zich. Ik ga er vanuit dat het met het oog op het WK wel weer goed komt met haar.”

Een ander probleemgeval is Merel de Blaey die komende zomer eveneens geen deel uitmaakt van de selectie van het Nederlands elftal. De speelster speelde op doktersadvies aan het eind van het seizoen ook al niet meer bij haar club Den Bosch. De international zou hockeymoe zijn. „Dat klopt niet”, zei Caldas. „Ze is niet hockeymoe, maar fysiek en mentaal op. Ze is nu zelf een traject in gegaan om te herstellen en heeft de ruimte nodig. Die ruimte willen wij haar graag geven.”

Ook Naomi van As ontbreekt komende zomer vanwege een kruisbandblessure. Voor Willemijn Bos die net hersteld is van hetzelfde kwetsuur, komt de Hockey World League nog te vroeg. De verdedigster van Laren zit daarentegen wel bij de trainingsgroep voor het EK en hoopt tijdens dit evenement in het Belgische Boom weer van de partij te kunnen zijn.

In vergelijking met de Olympische Spelen hielden ook Maartje Goderie en Sophie Polkamp het voor gezien bij het Nederlands elftal. Ondanks het ontbreken van veel gevestigde namen zei Caldas zich geen zorgen te maken over de toekomstige prestaties van Oranje. „Als er iemand stopt, betekent dat voor iemand anders een kans. Gelukkig is er veel concurrentie. Ik vind het eigenlijk alleen maar mooier als we nieuwe speelsters kunnen inpassen.”

Caldas heeft voor de Hockey World League onder meer de speelsters van Jong Oranje Xan de Waard, Maria Verschoor en Marloes Keetels geselecteerd. Zij zullen na de HWL vanaf 27 juli deelnemen aan het WK onder 21jaar in het Duitse Mönchengladbach. Ook Frederique Derkx en Valerie Magis zijn door Caldas geselecteerd voor het evenement in Rotterdam.

Deze laatste twee speelsters zouden ook nog mee mogen doen aan het WK voor Jong Oranje, maar komen in aanmerking voor het EK in augustus met het grote Nederlands elftal. Drie toernooien is volgens Caldas te veel. Daarom zullen Magis en Derkx niet deelnemen aan het WK onder 21.

Caldas roemde gisteren vooral de kwaliteiten van de 21-jarige Magis van Oranje Zwart. „Zij is de laatste tijd ongelooflijk goed geworden. Nadat Naomi van As wegviel vanwege haar blessure, wisten we meteen dat we Magis er bij konden halen.”

In de aanloop naar de Hockey World League speelt het Nederlands vrouwenelftal nog drie oefenwedstrijden op Rotterdam. Donderdag staat de formatie van Caldas tegenover België, twee dagen later volgt de ontmoeting met Duitsland en dinsdag komt Australië op bezoek. De HWL begint voor het nieuwe Oranje op 13 juni met de wedstrijd tegen Japan.

Reageer