Carlien Dirkse van den Heuvel: ‘Op een goed moment toegeslagen’

Met de winst van de finaleronde van de Hockey World League in het Nieuw-Zeelandse Auckland sloten de Oranjedames een prachtig jaar af waarin ook de Europese titel werd veroverd.

“Onwijs, beter kan niet”, zei Carlien Dirkse van den Heuvel nadat Nederland de finale van de HWL met 3-0 had gewonnen van gastland Nieuw-Zeeland.

“We hebben een goed toernooi gespeeld, 18 goals gemaakt en nul tegen. Dat is supergoed. Ik ga nu niet klagen en zeuren over kleine dingetjes. Ik ben trots op wat we hebben laten zien.”

Black Sticks

Oranje trof Nieuw-Zeeland twee keer tijdens de Hockey World League Final. In de poulefase werden de Black Sticks met 4-0 verslagen. “In Brussel (Hockey World League Semi-Final, red.) hadden we ook al tegen ze gespeeld en toen hadden we het moeilijk. Daarom waren we in de eerste poulewedstrijd heel scherp.”

“Nieuw-Zeeland speelde een gek toernooi”, gaat Dirkse van den Heuvel verder. “Ze verloren alle poulewedstrijden en daarna speelden ze sterke wedstrijden tegen Argentinië en Engeland. Ze groeiden in het toernooi en hadden daarom veel zelfvertrouwen.”

Eerste kwart

Dat was te zien in het eerste kwart. Nieuw-Zeeland zette aangemoedigd door het thuispubliek Oranje onder druk. Even leek de vlam in de pan te schieten toen Dirkse van den Heuvel na een opstootje met Samantha Charlton met geel naar de kant moest.

“Nu het 3-0 is geworden lachen we er om”, zegt Dirkse van den Heuvel. “Het was niet handig van mij, maar ze triggerde mij. Zij slaat na en vervolgens stapt ze op mij toe. Ik geef een duw en zij gaat rollen. Dat was onhandig. Maar toen ze op mij afliep, had ik iets van: deze strijd gaat jij niet winnen.”

Doelpunten Oranje

Oranje kwam de vijf minuten in ondertal zonder kleerscheuren door en in het tweede kwart nam Nederland de controle over in de wedstrijd. Kelly Jonker opende de score en een minuut later maakte Maria Verschoor er 2-0 van. Vlak na rust zette Laurien Leurink de eindstand op het bord.

“We hebben absoluut op een goed moment toegeslagen. Ik snap Nieuw-Zeeland wel. Zij proberen ons te overdonderen, maar als je te lang wacht nemen wij de controle over en dat gebeurde in het tweede kwart”, zegt Dirkse van den Heuvel.

Loting WK

Op de finaledag werd ook geloot voor het WK volgend jaar in Londen. Oranje treft in de poulefase Zuid-Korea, China en Italië. Dirkse van den Heuvel schiet in de lach: “Weer China en Zuid-Korea. We zeiden gisteren (zaterdag, red.) tegen elkaar dat we wel klaar waren met die Aziatische ploegen.
Ze spelen verdedigend en het is een tikkie saai. Het vergt discipline om van ze te winnen, maar we zijn het gewend.”

Maar voordat het zover is gaat Dirkse van den Heuvel even genieten van de winterstop. “Na tien wedstrijden in drie weken zijn we wel toe aan rust.”

Comments (2)

  1. Belachelijke reactie in het veld van DvdH. Ze brengt haar hele team in gevaar en geeft een totaal verkeerd voorbeeld naar de rest van de hockeywereld. Ze werd in mijn ogen niet na geslagen. Ze legt de schuld gewoon bij een ander. Slecht verhaal.

  2. Niet zo moeilijk doen, aansteller. Ze geeft toe dat ze fout zat en wordt bestraft met een gele kaart. Iedereen maakt fouten, lekker boeiend.

Reageer

Contact Us