De Geus en Pieters langer bij Almere en Andrin Rickli komt

Jonas de Geus en Terrance Pieters spelen ook komend seizoen voor Almere. Beide spelers hebben bijgetekend, meldt de club op de website.

Daarnaast meldde Almere de komst van verdediger Andrin Rickli. De 26-jarige Zwitser is afkomstig van Racing Club Bruxelles en speelde eerder ook voor Rot-Weiss Köln.

Afscheid

Een vijftal spelers stopt bij Almere: Pasha Gademan, Huub de With, Joris Stigters, Justo Engelander en Stijn Veldhuizen. Gademan is inmiddels aan de slag gegaan als coach van het vaandelteam. Hij is de opvolger van Alex Verga, die besloot te stoppen als hoofdverantwoordelijke van Heren 1.

Bekijk het transferoverzicht in de aanloop naar het seizoen 2017-2018

Comments (11)

 1. Floppieenteun

  Goede zaak voor Almere. Vraag me wel af waarom jonge (mogelijke) Nederlands elftal spelers kiezen voor nog een jaar onderin of in de middenmoot bungelen (lees: nog een jaar geen play-off’s en/of EHL spelen). Bij een topclub ontwikkel je je normaal gesproken toch een stuk sneller (wat Caldas weer leuk vindt). Kan me nog voorstellen (of eigenlijk kan ik dat niet :-)) dat je om wat voor reden dan ook niet voor Bloemendaal kiest. Maar om in deze fase van je carrière helemaal niet voor een topclub te kiezen vind ik echt opmerkelijk.

 2. Echte leiders?

  Misschien omdat de kans om leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen nu een stuk groter is ?

 3. Fan van Hockey

  @Floppieenteun: Goede vraag. Ik denk dat alleen de spelers in kwestie die vraag kunnen beantwoorden.

  @Echte leiders?: Leden van een team dragen op drie manieren bij tot het bereiken van de doelstellingen van het team: op basis van hun professionele rol, op basis van hun organisatorische rol en op basis van hun persoonlijkheid.

  Dr Meredith Belbin kwam tot de conclusie dat personen in een groep bepaalde rollen op zich namen, en dat het patroon waarin de rollen verdeeld waren een cruciale invloed had op de resultaten. Belbin onderkende acht verschillende teamrollen.

  Elk team heeft behoefte aan een optimaal evenwicht tussen de teamrollen. Een verdeling waarbij de taken en verantwoordelijkheden zoveel mogelijk overeenstemmen met hun natuurlijke rollen is daarbij van het grootste belang. Complementaire bijdragen leiden tot betere resultaten dan concurrerende bijdragen. Ieder persoon heeft twee of drie teamrollen die van nature goed bij hem passen en waarin hij/zij zich thuis voelt.

  Waarom moeten deze jongens aan hun leiderschapskwaliteiten werken Dit komt eerlijk gezegd een beetje uit de lucht vallen. Waar komt dit vandaan? Volgens Belbin kunnen personen zich beter richten op de teamrollen waarin ze zich authentiek voelen.

 4. Hele goede keuze.

  Je leert meer van wedstrijden spelen dan van wedstrijden kijken.

  Te vaak gaan jonge spelers naar grote clubs om ‘te leren op trainingen’. Zorg dat je op jonge leeftijd verantwoordelijkheid moet nemen tijdens wedstrijden, omdat het teamresultaat er van afhangt, dan leer je pas echt week in week uit te presteren. Mee-hockeyen in een goed team is veel makkelijker dan zorgdragen voor een team, opdat het goed gaat hockeyen. In welke rol dan ook.

  Wanneer deze jongens echt het talent hebben om grote oranjespelers te worden gaat deze keuze ze eerder helpen dan tegenwerken. Hoop dat andere jonge spelers dit voorbeeld gaan volgen en voor speelminuten gaan ipv die 3 EHL wedstrijden bij een teamselectie zitten waarin ze weinig spelen.

 5. De goede vraag

  Floppieenteun en Mike stellen beiden iets als een waarheid, maar waar is die waarheid op gebaseerd?

  Laten we eens kijken naar het onderwijs. Daar bestaat zoiets als “kleuterverlenging”. Een kind kan kleuterverlenging krijgen als het nog niet toe is aan de cognitieve eisen van groep 3. Hoewel kleuterverlenging regelmatig wordt ingezet, blijkt uit het beschikbare onderzoek dat kinderen weinig cognitief profijt hebben van het extra kleuterjaar. Het geeft kleuters tijdelijk een voordeel op de cognitieve vaardigheden en werkhouding. Op lange termijn verdwijnt dit effect. Naarmate de leerjaren vorderen, doen kleuterverlengers het minder goed dan vergelijkbare zwak-presterende vroegere klasgenoten die wel normaal zijn doorgestroomd.

  Uit onderzoek van Goos etal. (2013) veronderstellen leraren dus ten onrechte dat een extra jaar cognitief en sociaal-emotioneel ‘rijpen’, bijdraagt aan het leren en ontwikkelen van deze kinderen. Dat de extra investering in de kleuterperiode zich uitbetaalt in de latere schoolloopbaan, wordt niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van kleuterverlening. Wel effectief is een teamgerichte aanpak waarin een ononderbroken ontwikkeling wordt gewaarborgd.

  De vraag is of deze onderzoeksresultaten ook gelden voor de ontwikkeling van talent in het hockeywereldje. Voor zover ik kan nagaan is dat onderzoek er nog niet geweest. Als de resultaten van het onderzoek over kleuterverlenging ook gelden voor de ontwikkeling van talent in het hockey, dan zijn dit soort talenten meer gebaat bij een teamgericht aanpak die over verenigingen heen gaat. Een aanpak die het landsbelang (Oranje) boven het verenigingsbelang plaatst.

  Is er nog iemand op zoek naar een promotie-onderwerp?

 6. Topcoach!

  Fantastisch nieuws! Gewoon nog lekker een paar jaar jezelf ontwikkelen als leider en dan als gearriveerde speler de volgende stap maken. Balen voor Floppienteun, die dacht dat het al rond was, maar clubliefde bestaat nog 🙂 .Laatste wat we nodig hebben een kopie van de damescompetitie waar alle internationals bij de top 4 spelen. De competitie wordt alleen maar aantrekkelijker op deze manier!! @Floppieenteun, koop je toch gewoon weer een paar buitenlanders….

 7. Echte leiders?

  Waar het vandaan komt? Beiden hebben afgelopen jaar laten zien waarom het zulke grote “talenten” zijn. Bij de wedstrijd waar het om ging (laatste play off wedstrijd tegen Schaerweijde) waren zij de twee dirigenten.

  Zij namen de verantwoordelijkheid. Hopelijk kunnen ze die rol uitbreiden en nog meer verantwoordelijkheid nemen.

 8. Floppieenteun

  Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen is een onderdeel van je algehele ontwikkeling (ook als hockeyer). Als je op de meeste andere onderdelen een jaar stil blijft staan, lijkt me dat (afgezien van je maatschappelijke carrière) geen goede zaak. Bij Bloemendaal (en veel andere topclubs) lopen leiders((oud)spelers/(oud)trainers)rond die, in tegenstelling tot welke spelers of begeleiders van Almere dan ook, veel ervaring op het hoogste niveau hebben (lees: prijzen hebben gewonnen). Van deze jongens (en dames) kan je vaak (zeker ook qua leiderschapskwaliteiten) veel leren. Bovendien train en speel je meerdere dagen per week met veel andere internationals (lees: omgaan met druk, ontwikkelen hockeyskills etc.). Denk dat het financiële plaatje ook wel een rol heeft gespeeld. Welke topclub dan ook wil voor deze spelers niet het onderste uit de kan halen (Spelers zitten immers nog lang niet op het niveau van een: Ruhr, de Wijn, Fuchs of Peillat). Wat niet wegneemt dat deze spelers (net als bv. Wortelboer) wel interessant zijn voor de topclubs (lees: potentie hebben om door te groeien tot een topspeler/international). Bloemendaal wordt genoemd omdat dit Pieters eigen keuze was (hij heeft zelf z’n management opdracht gegeven om met Bloemendaal te gaan praten). Bloemendaal heeft uiteindelijk een voorstel gedaan wat hij niet heeft geaccepteerd. Denk niet dat iemand bij Bloemendaal hier echt rouwig om is (afgezien van dat het een krakeling en een kopje koffie heeft gekost :-)). Hoop wel dat Bloemendaal nog ouderwets gaat knallen deze zomer. Het vertrek van: Hofman, Beale en Jolie zal goed opgevangen moeten worden (met gearriveerde topspelers). Ook zou een topcorner geen overbodige luxe zijn.

 9. Floppieenteun

  Krakeling trouwens wel van Bakker van Vessem.

 10. Kleuterjuf

  Zowel in de vergelijking met een extra jaar kleuteren als in de discussie over de keuze die deze talenten gemaakt hebben, wordt m.i. Volledig voorbij aan de essentie. Een extra jaar kleuteren gaat niet om mogelijk betere leerprestaties later in het onderwijs; het gaat om het welzijn van het kind! Als je een kind te vroeg naar groep 3 forceert, overvraag je het kind en wordt het kind op dat moment niet gelukkig.
  In de keuze van de talenten stelt niet niemand de vraag waarom ze niet gezwicht zijn voor een zak geld, een autootje, wellicht woonruimte (ik ken de hockeywereld een beetje en weet waarmee gelonkt wordt). almere heeft al diverse keren bewezen dat talentontwikkeling daar goed verzorgd is. Niet alleen op het hockeyvlak maar ze zijn daar blijkbaar ook in staat om evenwichtige sporters, die sporten vanuit het hart, op te leiden. Sporters die het belangrijkste van de sport nog steeds hoog in het vaandel hebben staan: met plezier, samen hockeyen met je vrienden op de club waar je bent opgegroeid. Proberen om samen met je vrienden je sportieve ambities na te streven! Als je de essentie begrijpt is de keuze van deze talenten heel goed te volgen.

 11. @Floppieenteun Oh? Als jij denkt Bloemendaal er niet rouwig om is heb jij je niet goed laten informeren. Het aantrekken van een topper zal lastig worden, veel tijd is er niet meer.

  Overigens een mooie keuze van de twee. Hebben zich niet laten verleiden door geld of een autootje maar kiezen voor de ambities van hun eigen club. Kenmerkend voor spelers met een duidelijk plan.

Reageer

Contact Us