De Hoofdklasse Heren hervat: hoe staan de zaken ervoor? | Hoofdklasse Hockey Nederland

De Hoofdklasse Heren hervat: hoe staan de zaken ervoor?

 

Na een lange en iets minder koude winterstop is het dit weekend weer tijd voor de hervatting van de Hoofdklasse Heren, seizoen 2019-2020. In deze preview zoomen we in op de tussenstand en bespreken we de status quo. Wie gaan er strijden om de landstitel en wie zien we voorlopig niet meer terug? 

Bloemendaal opnieuw op titelkoers

De Mussen zijn dit seizoen als enige Hoofdklasser nog altijd ongeslagen en gaan soeverein aan kop met 35 punten uit 13 duels. De regerend landskampioen heeft maar één missie dit seizoen en dat is het prolongeren van de landstitel. In de eerste seizoenshelft verspilde de ploeg alleen punten op bezoek bij Kampong, terwijl op het eigen Kopje de punten werden verdeeld met Rotterdam. Bloemendaal heeft los van een comfortabele voorsprong van zeven punten op de nummer twee ook verreweg het beste doelsaldo, met 46 treffers voor en slechts 14 tegen uit de eerste 13 duels waarbij het duo Tim Swaen en Roel Bovendeert samen goed is voor 27 treffers. Op de eerste speeldag van 2020 wacht een uiterst pittig duel met Kampong, een herhaling van de finale van vorig jaar.

(c) Roel Ubels
(c) Roel Ubels

Den Bosch verrast vriend en vijand

Aan de Oosterplas treffen we misschien wel de verrassing van het seizoen. De Bosschenaren zijn terug te vinden op een keurige tweede plaats met nagenoeg dezelfde selectie als vorig jaar. Afgelopen seizoen eindigde de Brabanders op de zesde plek met 37 punten, terwijl de teller momenteel al op 30 punten staat. In de eerste seizoenshelft werd maar liefst twee keer afgerekend met de buren van Oranje-Rood, terwijl aan de eigen Oosterplas een knappe zege werd geboekt op Kampong. Hoewel het seizoen nog negen wedstrijden duurt, bedraagt de voorsprong op de nummer vijf momenteel zes punten, een comfortabele marge waarmee Den Bosch kan worden gezien als een serieuze play-offkandidaat.

Den bosch
(c) Roel Ubels

HGC doet weer volop mee

De Gazellen doen ook dit jaar volop mee in de strijd om de play-offs. Aan het begin van het seizoen werd er een ruime hoeveelheid spelers aangetrokken om een ticket voor de play-offs te bemachtigen, waarbij Maico Casella een absolute topaankoop is gebleken. De Argentijnse spits doet vooralsnog waarvoor hij is aangetrokken en scoort er met 16 treffers lustig op los. De club uit Wassenaar kende in de eerste seizoenshelft een prima start, al werden er wel twee pijnlijke nederlagen geleden. Op bezoek bij Bloemendaal gingen de mannen van Paul van Ass met 4-0 onderuit, in het Wagener stadion eindigde het duel in maar liefst 7-3.

07 Maico Casella H1 HGC 19-20

Rotterdam is terug van weggeweest

Ook de Rotterdammers zijn nog altijd in de race voor een plek bij de beste vier, hoewel de motor vlak voor de winterstop met twee nederlagen op rij wel wat begon te haperen. Lange tijd stond de ploeg van Albert-Kees Manenschijn op een keurige tweede plek, inmiddels zijn ze terug te vinden op plek vier en voelt men in Rotterdam de hete adem van Kampong in de nek. De openingswedstrijd van het seizoen ging kansloos verloren op bezoek bij HGC, maar vervolgens zette Rotterdam een keurige reeks van 10 ongeslagen duels neer. Niemand minder dan Jeroen Hertzberger is ook dit seizoen weer op schot en draait exact 1 op 1.

(c) Roel Ubels
(c) Roel Ubels

Kampong beleeft spannende tijden

Voor de club uit Utrecht is het vooralsnog een teleurstellend seizoen. Waar de ploeg naar verwachting weer met Bloemendaal zou strijden om de koppositie, zijn de Utrechters momenteel nog niet terug te vinden in de top-4, al bedraagt het gat met de nummer vier slechts twee punten. De vice-kampioen verloor dit jaar al drie duels, evenzoveel als in het volledige vorige seizoen. Ook de defensie van Kampong heeft het een stuk minder voor elkaar dan vorig seizoen. De ploeg van Alexander Cox is nog twee tegentreffers verwijderd van een evenaring van afgelopen jaargang. International Jip Janssen houdt momenteel het record van meest verzilverde strafcorners: al zijn vijftien treffers kwamen hieruit voort.

Enzo Torossi in actie met Terrance Pieters in de openingswedstrijd tegen Kampong.
(c) Roel Ubels

Oranje-Rood staat nog niet waar het hoort 

Onder leiding van Robert van der Horst staan de Eindhovenaren niet waar ze hoopten te staan. Oranje-Rood is dit seizoen simpelweg te wisselvallig om hoge ogen te gooien en mee te dingen om een plek bij de beste vier. Van de dertien wedstrijden gingen er immers zes verloren en evenzoveel gewonnen.  De Brabander hebben een achterstand van zeven punten op Rotterdam en zullen alle zeilen bij moeten zetten om nog iets te maken van het laatste seizoen van clubicoon Mink van der Weerden, die komend seizoen verkast naar Rot-Weiss Köln voor zijn eerste buitenlandse avontuur. Oranje-Rood heeft dit seizoen met name moeite in de topwedstrijden en wist alleen de wedstrijd bij Kampong in winst om te boeken.

(c) Maurice de Wert
(c) Maurice de Wert

Amsterdam kent een zwaar seizoen

De Amsterdammers slaagden er vorig jaar op het nippertje in om de play-offs te halen, maar dit jaar lijkt die missie voorlopig een utopie. De mannen van Santi Freixa staan op een teleurstellende zevende plaats en het gat met de nummer vier bedraagt maar liefst zeven punten. In de eerste seizoenshelft wisten de Amsterdammers slechts vijf wedstrijden te winnen en het enige echte hoogtepunt was de wraak op HGC in het Wagener Stadion. Vorig jaar gingen de Amsterdammers met ruime cijfers onderuit (2-8), dit jaar werd er met 7-3 gewonnen. Ook verdient Tanguy Cosyns, die overkwam van HGC een eervolle vermelding, voorlopig is de Belg met dertien treffers clubtopscorer.

HGC_Amsterdam_verga

Pinoké staat garant voor spektakel

Ongeacht de stand op de ranglijst, staan wedstrijden met Pinoké dit seizoen garant voor spektakel. Wedstrijden met de Steekneuzen leveren dit seizoen regelmatig hoge uitslagen op, al valt het kwartje vaak net even de verkeerde kant op. De ploeg uit het Amsterdamse Bos is in alles volledig in balans, zo werd er vijf keer gewonnen en vijf keer verloren en is  het doelsaldo met 29 om 29. De Steekneuzen wisten dit seizoen de buren van Amsterdam twee keer op een gelijkspel te houden, terwijl ook Bloemendaal de grootste moeite om de volle buit te pakken. In eigen huis gingen de Mussen er uiteindelijk in de slotfase vandoor met de drie punten na een sensationele 4-5 overwinning.

Billy Bakker in actie tegen Pinoké

Tilburg voorlopig in veilige haven

Vorig jaar slaagden de Tilburgers er in om zich via play-outs te handhaven in de Hoofdklasse, maar voorlopig staat de ploeg op een veilige negende plaats. Opvallend is dat Tilburg van de overige degradatiekandidaten alleen met Hurley (2-4) wist af te rekenen, terwijl de overige twee zeges werden geboekt op Amsterdam (1-0) en Rotterdam (3-2). Het gat met Pinoké bedraagt momenteel acht punten en voorlopig lijkt de negende plaats dan ook het hoogst haalbare voor Tilburg. Het gat met naaste concurrent Klein Zwitserland bedraagt momenteel drie punten terwijl de Brabanders vorig seizoen een punt boven de Hagenaars eindigden.

@Rogier Balk
(c) Rogier Balk

Klein Zwitserland in gevaar ondanks renovatie

Afgelopen seizoen werden er uit alle windstreken spelers aangetrokken om het huidige scenario te ontlopen, maar de Hagenaars bevinden zich momenteel wel degelijk in de gevarenzone. De Steenbokken zijn momenteel terug te vinden op de tiende plaats met slechts zeven punten uit dertien. Het gat met zowel de nummer negen als de nummer elf bedraagt drie punten. De Hagenaars hebben dit seizoen vooral veel moeite met scoren en kennen met een povere veertien treffers de laagste productie van de Hoofdklasse. In 2019 wist men alleen af te rekenen met Tilburg (2-3) en Hurley (1-2). Zondag wacht een belangrijk duel met naaste concurrent Tilburg.

@Rogier Balk
@Rogier Balk

Hurley de promovendus heeft het moeilijk

Naar verwachting beleeft Hurley een zwaar seizoen en de club uit het Amsterdamse Bos is terug te vinden op de voorlaatste plek met vijf punten. De kampioen van de Promotieklasse 2018-2019 zal het naar verwachting in de play-outs moeten laten zien, al is rechtstreekse degradatie ook een serieuze mogelijkheid. Voor de Hurleyanen was het hoogtepunt van het seizoen los van de belangrijke zege op Almere (3-5) vooralsnog een zeer knappe remise op bezoek bij HGC, aan de Roggewoning werd het eind september 2-2. Aankomende zondag opent Hurley voor eigen publiek met een return tegen de Gazellen.

(c) Kees Boelhouwer

 

Almere na vertrek van sterren in de problemen

Na het vertrek van de twee sterspelers Jonas de Geus en Terrance Pieters naar Kampong kon het niet anders dan een zwaar seizoen worden voor de Flevolanders. De Almeerders staan stijf onderaan met slechts twee punten en wisten als enige ploeg uit de Hoofdklasse nog geen wedstrijd te winnen. Vooral de 3-5 thuisnederlaag tegen Hurley kwam hard aan en in de return zal alleen de winst tellen wil de ploeg de rode lantaarn overdragen. Voor Almere begint 2020 met een duel op bezoek bij Pinoké.

Reageer