Pam Imhof vindt dat een aantal basisafspraken bij Kampong niet kloppen

 

Op ‘de klapperboom’ werd eergisteren de dameswedstrijd Kampong – Den Bosch gespeeld. Alle ogen waren meteen gericht op Den Bosch. De verliezend finaliste van afgelopen seizoen heeft weer de beschikking over alle internationals en wilde graag in de eerste wedstrijd meteen laten zien waarom zij titelkandidaat nummer 1 zijn. In de wedstrijd, die eigenlijk nooit spannend kon worden, won Den Bosch met maar liefst 1 – 9. Hoofdklassehockey sprak met routinier Pam Imhof.

Met zomerse temperaturen op de tribune was het zondag genieten voor het Bossche publiek in Utrecht. Ondanks de supersunday, was er voor het thuispubliek eergisteren niet veel te juichen. De thuisploeg kon niet imponeren en liet vaak erg slordig spel zien. In het eerste kwart was het Den Bosch die al in de tweede minuut de score mocht openen. Een rommelige situatie bij een strafcorner werd uiteindelijk een prooi voor Joosje Burg.

Nadat de 0 – 1 viel, speelden beide ploegen in eerste instantie erg afwachtend. Den Bosch leek de tegenstander nog niet te willen overlopen. Het was zelfs Kampong die een aantal keer gevaarlijk in de buurt van de cirkel van de tegenstander mocht komen. Deze aanvallende impulsen leverden echter weinig rendement op. Het was Kampong die door vaak domme fouten, de bal te gemakkelijk inleverde bij de tegenstander. Net voor rust deelde Den Bosch een mentale zware tik uit. Sterspeler Matla mocht haar eerste doelpunt van het seizoen maken.

In het tweede kwart werd Kampong volledig onder de voet gelopen. Ireen van den Assem mocht twee keer een corner scoren. Lieke Hulsen prikte haar doelpuntje mee en liet aan het publiek zien dat zij misschien zelfs wel aanspraak mag maken op een plek in het Nederlandse elftal. Uiteindelijk was het Matla die ervoor zorgde dat Den Bosch met maar liefst 0 – 6 de rust inging en van de thee mocht genieten.

Ook het derde kwart leek een gemakkelijk prooi te worden voor de gasten. Wederom was het Joosje Burg die de nacht voor de wedstrijd goed had geslapen en al na twee minuten haar tweede doelpunt van de dag mocht noteren. Den Bosch bleef domineren en Kampong mocht hopen dat de schade niet hoger werd. Het vierde kwart werd een formaliteit, want Den Bosch bleef heersen op alle fronten. Scoren werd er nog wel gedaan, Hulsen en van der Plas vonden nog eenmaal het goal van reservekeeper Ingeborg Dijkstra. Het thuispubliek, welke met grote getale aanwezig was op het complex van Kampong, werd naarmate de wedstrijd vorderde steeds stiller. Gevreesd werd voor de onvermijdelijke 0 – 10. Deze dubbele cijfers werden Kampong bespaard. Lisa Gerritsen scoorde in de 65ste minuut, waardoor de eindstand op 1 – 9 wordt bepaald.

Het verbeteren van een aantal basisafspraken

Kampong kwam al snel op een 0 – 1 achterstand, na wat geklungel van Kampong in de defensie bij een strafcorner van Den Bosch. ‘Het is heel erg zonde dat we niet scherp startten. We waren niet proactief genoeg. Een aantal basis dingen gingen niet goed. We speelden elkaar te vaak hobbelende ballen in en we leverden te makkelijk de bal in op de as’, aldus Imhof.

Een groot verschil dit jaar tussen Kampong en Den Bosch was dat de Bosschenaren eigenlijk weinig grote veranderingen in het team hebben toegepast. Sian Keil vertrok afgelopen zomer naar Pinoké. Met de nieuwe regelgeving die de KNHB dit jaar heeft toegevoegd (teams mogen nu 22 speelsters op de spelerslijst noteren), konden een aantal toptalenten uit de jeugd de aansluiting bij de dames vinden. Bij Kampong hebben meerdere wijzigingen plaatsgevonden. ‘We hebben inderdaad verjonging in het team gekregen. In de oefenwedstrijden afgelopen weken hebben we de mogelijkheid gehad om te oefenen. In deze wedstrijd hadden we er moeten staan. Ik vind alleen dat het niet alleen de jonkies zijn waar we naar moeten kijken. De oudere garde, moet de jonge groep beter helpen. Je zag bijvoorbeeld eergisteren op het moment dat Den Bosch scoorde, dat wij eigenlijk heel weinig met elkaar communiceerden’, legt Imhof uit.

Meerdere duels werden zondag op de as van Kampong verloren. Foto: Roel Ubels
Meerdere duels werden zondag op de as van Kampong verloren. Foto: Roel Ubels

In de voorbereiding kreeg Kampong ook al twee keer een grote nederlaag te verwerken. Tegen Den Bosch en Stichtsche werden grote nederlagen geleden. De vernieuwde groep met de nieuwe coach lijkt nog niet resultaat te gaan bieden op de korte termijn. Ook heeft Kampong te kampen met twee blessures van Renée van Laarhoven (werd uit voorzorg aan de kant gehouden door een ‘oude’ hersenschudding) en Margot Zuidhof (speelde elk kwart vijf minuten). Imhof legt uit: ‘Er zijn een aantal basisafspraken die we goed met elkaar moeten doornemen. Daarnaast moeten we leren om veel feller op de bal te zitten in een situatie waarin we geen bal hebben. Komende weekend spelen we tegen Victoria. Wij moeten komende trainingen goed op onszelf gaan focussen. Daarnaast moeten we in die wedstrijd gaan vechten voor elke bal. Wij hebben ervaring om te spelen in de Hoofdklasse, dit heeft Victoria nog niet. Als team moeten we komende week gaan uitstralen dat wij de wedstrijd willen winnen’

Door: Hans Hofstra

 

Comments (1)

 1. Bij Kampong gaan er volgens mij 3 zaken structureel mis.

  1. De afgelopen jaren stroomt er nauwelijks topjeugd Meer door. 2. Er wordt nauwelijks nederlandstoptalent aangetrokken. 3. Er wordt met weinig succes buitenlandse speelsters aangetrokken.

  De club mag haar handen dichtknijpen met trouwe krachten als Pheninckx, Nix en Van Laarhoven.

  Hopelijk gaat Focke en simmons zich stormachtig ontwikkelen. Zoals eerder De Goede, Leurink, De Waard en Veen dat deden.
  Hopelijk trekt Kampong in de toekomst weer topspeelsters aan waar jong talent zich onder kan ontwikkelen zoals Bray, Muller, Cox, Engels en Oliva.

  Wijsman kan een degelijke versterking zijn.
  Maar Versterkingen als gerritsen, Imhof, Fenne, Tiddi zijn Kampong Onwaardig.

  Het is nu aan Van der Struijk om te breken met de defensieve en negatieve aanpak van zijn voorganger gericht op het voorkomen en benoemen van fouten. En terug te vallen op de aanpak die kampong een herkenbaar gezicht heeft gegeven. Van het Hek, Bianchi, Van Geel, Marijnen en Van Roosendaal waren allen coaches met een overeenkomstige aanpak: een positieve benadering, verzorgde spelopvatting en jonge speelsters vertrouwen geven.

  Laat Kampongkenner van der struijk dit jaar gebruiken om te bouwen aan een nieuwe fundament. Want topspeelsters zullen altijd blijven vertrekken. Maar nieuw toptalent kan juist bij kampong tot wasdom komen.

  Als zijn aanpak niet aansluit, dan zie ik graag Dijkstra terugkeren op het oude nest voor een meerjarenplan.

Reageer

Contact Us