Dirkse van den Heuvel: ‘Duel ook fijn met het oog op het EK’

De Oranjedames bereikten ten koste van Nieuw-Zeeland de finale van de Hockey World League Semi-Final. De beslissing viel na 18 shoot-outs. Tijdens de sudden-death leek Samantha Charlton Nieuw-Zeeland naar de overwinning te schieten, maar haar doelpunt viel na het bekijken van de videobeelden buiten de tijdslimiet.

“Ik vond de shoot-outs lang duren”, zegt Carlien Dirkse van den Heuvel na afloop van de halve eindstrijd. “Ik had het gevoel dat de shoot-outs bijna negen seconden duurde. Toen ze (Samantha Charlton, red.) hem maakte, dachten we al: dit kan niet. Het duurt zo lang. Op de video was te zien dat de tijd verstreken was. Dus dat was een goede referral.”

Serieuze test

Na vijf wedstrijden waarin Oranje 21 keer scoorde en geen enkele treffer incasseerde was Nieuw-Zeeland voor de ploeg van bondscoach Alyson Annan een serieuze test. De Kiwi’s kregen in het toernooi slechts een tegentreffer, in het groepsduel dat werd verloren van België.

“Deze wedstrijd is ook fijn met het oog op het EK”, schetst Dirkse van den Heuvel het duel. “Het is goed om te zien hoe je ermee omgaat als je achterstaat. En de shoot-outs zijn goed voor de ervaring. Om ze te trainen, moet je ze onder druk nemen.”

Geen beslissing na vier kwarten

In de reguliere speeltijd was Nederland duidelijk de bovenliggende partij. Nieuw-Zeeland ging wel effectiever om met de kansen en kwam dankzij Kirsten-Leigh Pearce op voorsprong. Uiteindelijk trok Oranje de stand in het vierde kwart gelijk via een rake strafcorner van Caia van Maasakker.

“Hun eerste kans gaat erin”, blikt Dirkse van den Heuvel terug. “Wij hebben genoeg kansen gehad, veel ballen gemist bij de tweede paal. We willen in één keer op doel schieten waar we misschien ervoor moeten kiezen om de bal eerst te controleren. Iets meer rust om de kansen af te maken.”

Opnieuw is China de tegenstander

Zondag speelt Nederland in de finale tegen China, een tegenstander waar de ploeg het tijdens de groepsfase zeer lastig had. Uiteindelijk pakte Oranje de winst in de slotfase.

“China speelt heel verdedigend. Het is een ploeg die de ballen naar voren ramt richting de cirkel en hoopt dat iemand daar de bal aanneemt. Wij zullen morgen (zondag, red.) het spel moeten maken.”

Reageer

Contact Us