Donja Zwinkels: 'Het gaat verrassend goed' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Donja Zwinkels: ‘Het gaat verrassend goed’

De dames van Oranje-Rood zetten op de derde speeldag een goede stap richting plaatsing voor de play-offs. De promovendus kreeg zaterdag de punten in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven niet cadeau, maar de ploeg speelde gelijk in de topper tegen Den Bosch (2-2) en won met 3-2 van Hurley.

“Het gaat verrassend goed”, zegt Donja Zwinkels over de eerste drie speeldagen waarin Oranje-Rood zich tot één van de favorieten voor de landstitel heeft gemanifesteerd. Daarover zegt Zwinkels: “We hebben echt wel een goed team, dus ik heb heel veel vertrouwen in wat er staat.”

Lastige poule

Afgelopen seizoen zette Oranje-Rood vol in op promotie, een missie waarin de ploeg slaagde. Dit jaar werd de Eindhovense formatie in de Hoofdklasse ingedeeld met vice-kampioen Groningen, nummer drie Hurley en Den Bosch.

“We hebben niet meteen gezegd: we gaan Nederlands kampioen worden”, zegt Zwinkels over de doelstelling van het seizoen. We hebben een goed team en daarmee wil je zo ver mogelijk zien te komen. Je wilt de play-offs spelen en daarvoor moet je één of twee worden. En voor nu ziet het er ok uit.”

Straks zonder Nunnink en Jansen

Oranje-Rood draait prima maar zal het straks moeten stellen zonder Yibbi Jansen en Laura Nunnink die met de Oranjedames op trainingsstage gaan. Volgens Zwinkels kan het verlies van de internationals prima binnen de ploeg worden opgevangen.

“We wisten dit al van tevoren en hebben daar al op ingespeeld. Iedereen weet wat en hoe we spelen. De vervangsters, om ze zo maar te noemen, zijn even belangrijk als de rest. Degenen die in de plaats van Yibbi en Laura komen zijn ook goed.”

Naar het EK én WK

Zwinkels zelf kreeg afgelopen week ook mooi nieuws te horen. Ze behoort tot de selectie die over twee weken het EK Zaal gaat spelen. “We hebben een redelijk nieuwe groep. Een jonge groep, maar ook echt jong talent. Als je ziet wat voor stappen die hebben gemaakt. Dat is echt geweldig om te zien. En we hebben een paar ouderen, die het een beetje over mogen brengen. Die dynamiek is heel leuk. We gaan daar ook voor het hoogst haalbare.”

Bondscoach Marieke Dijkstra van de zaaldames gaf in een eerder stadium dat van de trainingsgroep elke speelster minimaal een toernooi speelt. Betekent dat dat Zwinkels geen WK zal spelen? “Volgens mij mag ik naar buiten brengen dat ik ook het WK speel. Ik ben heel blij. Het is een voorrecht om twee toernooien te spelen. Een drukke periode? Ja, maar ik vind het een leuk spel en als je dat heel veel mag doen, heb je het volgens mij goed voor elkaar.”

Comments (2)

  1. Zaalhockey

    Is er al meer bekend over welke speelsters zowel het EK als WK spelen?

  2. Zo te horen wel maar zal wel niet gelijk naar buiten gebracht worden. Het lijstje kun je wel ongeveer maken als je EK selectie ziet en weet dat iedereen minimaal één toernooi speelt en er dus vijf van de EK selectie niet naar het WK gaan. Als je dan het EK lijstje ziet is het wel duidelijk wie WK en EK speelt.

Reageer