Donja Zwinkels: ‘Het wordt de wedstrijd van het seizoen’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Donja Zwinkels: ‘Het wordt de wedstrijd van het seizoen’

De dames van Oranje-Rood kunnen zich opmaken voor de grote finale komende zondag tegen Laren. Winst op de ploeg uit het Gooi betekent dat Oranje-Rood voor het tweede seizoen op rij zal deelnemen aan de play-offs. “Het wordt volgende week het spektakel van het seizoen”, zegt Donja Zwinkels. “Dat wordt een klapper. De winnaar mag play-offs spelen, dat is een mooie prijs.”

De wedstrijd zondag in eigen huis tegen Kampong was het laatste voorspel op die finale. Oranje-Rood won met 3-1, hoewel de uitslag er eigenlijk niet zo veel toe deed. Alleen een nederlaag zou fataal zijn geweest voor de Eindhovense ploeg die net als Laren na 21 duels 41 punten heeft verzameld.

Winnen

“Een gelijkspel was misschien genoeg geweest, want volgende week moet je van Laren winnen want op doelsaldo ga je het niet halen. Maar deze wedstrijd (tegen Kampong, red.) wil je ook winnen”, zegt Zwinkels.

Oranje-Rood begon prima aan het duel met de Utrechtse ploeg. Een aanval opgezet door Zwinkels en de prima spelende Laura Nunnink werd na zes minuten afgerond door Freeke Moes. Tegen het einde van het eerste kwart maakte Kampong eigenlijk uit het niets gelijk. Michelle Fillet pushte de eerste de beste strafcorner van haar ploeg in het doel.

Kansen

In het tweede kwart kwam Oranje-Rood iets meer onder druk te staan. Keepster Larissa Meijer, die aan het einde van het seizoen stopt met tophockey, bracht redding op de tweede corner en Fillet was met de backhand dichtbij haar tweede treffer. De beste kans voor Oranje-Rood was voor Zwinkels. In vrije positie ging belandde haar forehand naast het doel.

Na rust nam Oranje-Rood het heft weer in handen en dat leverde twee doelpunten op. Zwinkels stuurde Nunnink de diepte in. Haar inzet werd gered door Alexandra Heerbaart. De rebound werd opgepikt door Zwinkels, waarna Lisa Scheerlinck de bal het laatste tikje gaf. Twee minuten later maakte Yibbi Jansen er 3-1 van.

Score blijft 3-1

Het was de beslissing in het duel waarin Oranje-Rood nog kansen kreeg, maar naliet om de score in het vierde kwart nog op te voeren. Het bleef echter 3-1. “Het is jammer dat de goal net niet viel, maar ik heb wel lekker gespeeld en een goed gevoel over de wedstrijd”, blikt Zwinkels terug.
Na afloop ging Meijer op de schouders. Ze speelde haar laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie. “Volgens mij hebben we allemaal een traantje weggepinkt”, zegt Zwinkels. “Dat was schitterend. We maakten de 2-1 en toen zeiden we tegen elkaar: we gaan deze binnenhalen voor Larissa.”

Een finale

Dat lukte. Met een goed gevoel kan Oranje-Rood toeleven naar het duel met Laren. Volgens Zwinkels zal de ploeg dat duel niet anders benaderen dan andere duels. “Het wordt de wedstrijd van het seizoen. Wil je play-offs spelen dan moet je winnen. Het is een finale. Eigenlijk waren het afgelopen weken allemaal finales. Dus je beschouwt deze wedstrijd hetzelfde als die andere. We maken gewoon weer een plan en dat gaan we uitvoeren.”

Reageer