Donja Zwinkels: 'We hebben niets te verliezen' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Donja Zwinkels: ‘We hebben niets te verliezen’

Het was een zondag met dubbele gevoelens bij Oranje-Rood. Waar de heren afdropen in teleurstelling na het mislopen van de play-offs waren er vreugdtranen bij de dames, die zich voor het eerst in de historie verzekerden van de play-offs.

“We hadden ons een doel gesteld: de top vier uitdagen”, zegt Donja Zwinkels van Oranje-Rood. “En aan het einde van het seizoen
sta je ín de top vier. Dat is kicken. Dat hebben we wel gevierd met zijn allen.”

Armen de lucht in

Zwinkels en haar teamgenoten beleefden benauwde momenten. Oranje-Rood verloor op eigen veld met 2-0 van SCHC, maar omdat Laren niet verder kwam dan 0-0 tegen Amsterdam konden de armen alsnog de lucht in.

“Ik ben nog nooit zo blij geweest met een verliespartij”, zegt Zwinkels. “We probeerden niet bezig te zijn met Laren. We wilden het niet bewust weten en ons eigen spel spelen. We hadden het echt in eigen hand. Bij de 1-0 denk je: oh shit en bij de 2-0 wat doet Laren? Vlak voor het einde hoorde ik van een teamgenootje dat Laren niet had gewonnen en heb ik tegen de andere teamgenoten gezegd dat we de play-offs hebben gehaald.”

Hegemonie

Eindelijk is het een team gelukt om de hegemonie van Den Bosch, SCHC, Amsterdam en Laren te doorbreken. De afgelopen zes seizoenen vormde dit viertal het deelnemersveld van de play-offs. “Als je de eerste met de tweede seizoenshelft vergelijkt hebben we stappen gezet. De eerste helft was wisselvallig en in de tweede helft hebben we goed hockey laten zien.”

“We hebben meer op kracht en conditie getraind. Jonge talenten hebben zich ontwikkeld. We hebben allerlei records gebroken. Dat is tof. We hebben zes wedstrijden op rij gewonnen. Yibbi (Jansen, red.) is bijna topscorer geworden. We zijn één van de best scorende teams in de tweede seizoenshelft geweest. Dat zijn lekkere cijfers. En nu haal je de play-offs. Dat is vet.”

Besef

Inmiddels is Zwinkels doordrongen van het besef dat de play-offs zijn gehaald. “Je leest op internet artikelen, je ziet de foto’s binnendruppelen waarop we feestvieren. Maar de knop moet snel om. Vieren is leuk, maar we gaan wel weer gas geven.”

Zondag ontvangt Oranje-Rood titelverdediger en de ongeslagen nummer één van de competitie Den Bosch. “We hebben er superveel zin in om er een mooie wedstrijd van te maken. Er wordt van Den Bosch verwacht dat ze de finale halen. Dat Oranje-Rood de play-offs haalt, is al gaaf. We hebben niets te verliezen.”

Reageer