Duels in Hoofdklasse volgend seizoen vier kwarten van 17,5 minuut

De KNHB heeft besloten met ingang van het seizoen 2017-2018 een wijziging door te voeren in de Hoofdklasse dames en heren. De wedstrijden worden komend seizoen gespeeld in vier kwarten van elk 17,5 minuten in plaats van twee helften van 35 minuten. Na seizoen 2017-2018 wordt deze beslissing geëvalueerd.

Internationaal worden de wedstrijden al enkele jaren in vier kwarten gespeeld. De verwachting is dat dit format met ingang van 2018 door de internationale hockeyfederatie (FIH) definitief wordt ingevoerd. Vooruitlopend op deze verwachting vindt de KNHB het belangrijk dat de speelsters en spelers in haar hoogste dames- en herencompetitie spelen in een format dat aansluit op het internationaal gehanteerde format.

Vier kwarten
Alle wedstrijden in de Hoofdklasse worden vanaf volgend seizoen gespeeld in vier kwarten van 17,5 minuten. Tussen het eerste en tweede kwart, én het derde en vierde kwart bedraagt de rust steeds twee minuten. De rust tussen kwart twee en drie blijft tien minuten.

De KNHB is van mening dat het op dit moment te ver gaat deze aanpassing ook op andere niveaus door te voeren. De KNHB wacht wat die niveaus betreft op een definitief besluit van de FIH en zal vervolgens overwegen of dit format in groter verband wordt doorgevoerd. Voorlopig verandert er niets in de overige competities en worden de wedstrijden in die competities regulier gespeeld in 2 x 35 minuten.

KNHB vraagt input verenigingen
Sinds enkele jaren worden (inter)nationale beslissingswedstrijden die eindigen in een gelijkspel, afgesloten met het nemen van shoot-outs. Dit nieuwe wedstrijdelement is goed ontvangen door zowel teams als toeschouwers en geeft een extra dimensie aan de hockeysport.

De KNHB heeft eerder dit jaar de suggestie ontvangen om bij een gelijkspel tijdens competitiewedstrijden ook shoot-outs te nemen en aan het winnende team van de shoot-outs een extra wedstrijdpunt toe te kennen.

De KNHB heeft de verenigingen laten weten tijdens seizoen 2017-2018 een pilot te willen draaien waarin alle wedstrijden van de standaardteams heren en dames (eerste teams) in de Bondscompetitie eindigend in een gelijkspel worden beslist door het nemen van shoot-outs.

De wedstrijdpuntenverdeling wordt in dat geval aangepast. Een gewonnen wedstrijd levert drie punten op, bij een gelijkspel krijgt ieder team een punt en verdient het team dat de shoot-outs wint een bonuspunt. Verlies levert geen punten op.

Belangrijkste reden voor het bondsbestuur om dit voorgenomen besluit door te voeren is het verhogen van de attractiviteit van de wedstrijden in alle standaard klassen op de verenigingen.

De shoot-out is een spannend wedstrijdelement voor spelers/speelsters en toeschouwers. Bijkomend positief effect is het verhogen van het kwaliteitsniveau van de shoot-outs. De extra tijd die hiermee gemoeid is in de veldcapaciteitsplanning schat de KNHB in op ongeveer 15 minuten. Dit extra tijdsbeslag is alleen nodig bij een thuiswedstrijd van het eerste team. Dit betekent dat de vaste aanvangstijden voor die teams zullen worden aangepast.

De KNHB vindt het belangrijk voor eventuele invoering van een dergelijke impactvolle wijziging ook de input van de 320 hockeyverenigingen in Nederland op te halen. Op basis van de feedback van de verenigingen besluit de KNHB of deze aanpassing voor de eerste teams in de Bondscompetities als pilot in seizoen 2017-2018 wordt ingevoerd. De KNHB verwacht deze beslissing half juni 2017 te nemen.

Reageer

Contact Us