Een glimlach op het gezicht van keepster Roos Knijff - Hoofdklasse Hockey Nederland
Roos Knijff staat voor het eerst weer op goal na een langdurige blessure

Een glimlach op het gezicht van keepster Roos Knijff

Afgelopen jaar sloeg het noodlot toe. Tijdens een training bij haar club SCHC, scheurde talent Roos Knijff haar voorste kruisband af. Een herstel van tien maanden stond de keepster uit Bilthoven te wachten. Hoofdklassehockey volgde Knijff in haar revalidatieproces.

Het was juni 2019 toen Knijff op een doodgewone training haar warming-up net had afgewerkt. Er leek geen vuiltje aan de lucht en het talent uit Bilthoven stond klaar om de eerste ballen van haar teamgenoten te ontvangen. Het noodlot sloeg toe. Een verkeerde beweging zorgde ervoor dat Knijff’s hockeyseizoen op zijn kop stond. Tijdens de MRI-scan bleek al snel dat haar voorste kruisband was afgescheurd. In juli 2019 moest het talent uit Bilthoven een operatie ondergaan. Een herstel van negen tot twaalf maanden stond de eerste keepster van SCHC en jong-oranje te wachten. Afgelopen september kon Knijff al een aantal kleine stapjes maken. Haar revalidatieproces was nu echt begonnen.

Hier beoefent Roos haar laatste test voordat zij weer het veld op mag
Hier heeft Roos haar laatste test voordat zij weer het veld op mag

Op een zeer professionele en rationele manier beantwoorde Knijff haar eerste vragen in juli vlak voor de zware operatie. Vol optimisme keek zij namelijk vooruit naar een periode die haar nog veel onzekerheid zou geven. ‘Het was een lange weg. Wat ik afgelopen negen maanden heb gemerkt is dat mijn herstel voorspoediger ging dan was gepland. Ik heb geen grote fysieke tegenslagen gehad. Een snel, maar zeer intensief herstel heeft er uiteindelijk toe heeft geleid dat ik eind februari voor het eerst weer mijn keeperspak mocht aantrekken. Een kruisband blessure duurt normaal negen tot twaalf maanden. Ik stond na zeven maanden alweer op het veld’, aldus Knijff.

Keeperspak

Het beruchte keeperspak moest in eerste instantie nog wel worden gevonden in de berging. Want de keepster van Stichtse had haar pak na de ‘beruchte’ training in de hoek gegooid. Lachend legt Knijff uit: ‘Gelukkig is de berging bij mij thuis niet zo groot. Ik kon het pak snel weer vinden. Slijtage was er niet, want het was een vrij nieuw pak. Ik hoefde ook geen bandjes vervangen, hierdoor kon ik het pak meteen weer aandoen’.

Nieuwsgierig was Knijff, die afgelopen juni nog was opgeroepen om deel te nemen met jong-oranje aan het EK Hockey in Valencia, om haar keeperspak weer aan te trekken: ‘Ik was in het begin best benieuwd. Want hoe zou het zijn als ik mijn pak weer zou aandoen? Zou het gek aanvoelen? Ik had veel vertrouwen gekregen uit de trainingen die ik samen met mijn fysiotherapeut had gedaan. Toen ik mijn pak aandeed, voelde het eigenlijk meteen goed. Mijn keeperstrainer, Martijn Drijver, moest me zelfs remmen. Ik wilde eigenlijk meteen weer vol gaan trainen’.

Niet alle trainingen waren gemakkelijk. In haar revalidatie stond Roos meerdere malen per week op het veld voor loop en krachtoefeningen
Niet alle trainingen waren gemakkelijk. In haar revalidatie stond Roos meerdere malen per week op het veld voor loop- en krachtoefeningen

Wedstrijdfit

Omdat de hockeycompetitie nu stil staat, zit er voor Knijff ook weinig anders op dan af te wachten. Keeperstrainingen worden niet gegeven. Of de keepster van Stichtse dit jaar nog in actie gaat komen is dan ook nog sterk de vraag. Collega Alexandra Heerbaart staat al het gehele jaar verdienstelijk op het goal van Stichtse. Met 19 tegendoelpunten, is de van Kampong overgekomen keepster na Veenendaal en Koning de minst gepasseerde keepster van de Livera Hoofdklasse. ‘Ik ben hier eigenlijk nog niet mee bezig. Eerst wil ik (wedstrijd) fit worden. Tot nu toe heb ik nog maar een aantal trainingen met Martijn Drijver af kunnen werken. Wanneer ik helemaal fit ben, ga ik kijken waar ik mezelf verder kan ontwikkelen’.

Roos Knijff staat voor het eerst weer op goal na een langdurige blessure
Roos Knijff overlegt met haar keeperstrainer Martijn Drijver in haar eerste keeperstraining na de langdurige blessure

Advies

Even moet Knijff nadenken over de vraag wat haar advies zou zijn aan topsporters die een zware knieblessure moeten verwerken. ‘Het hielp mij heel erg om alles stap voor stap te doen. Soms helpt het om een stap terug te doen, om vervolgens weer een stap vooruit te kunnen doen. Omdat de klap in eerste instantie zo zwaar is, zou ik zeggen: laat je vooral helpen door anderen. Op het moment dat ik dit realiseerde en accepteerde, ging de revalidatie opeens een stuk sneller. Ook heb ik tijdens mijn revalidatie nog een kleine reis in Azië gedaan. Dit hielp mij om het process sneller te laten gaan. Gun jezelf af en toe tijd om weer op te laden en neem een pauze’, aldus Knijff.

Tijdens haar reis in Azië bleef Knijff gewoon dagelijks doortrainen
Tijdens haar reis in Azië bleef Knijff gewoon dagelijks doortrainen

Toekomst

Onbekend is dan ook wie komend seizoen het goal van SCHC gaat verdedigen. Met eerste keepster Alexandra Heerbaart, tweede keepster Marsha Zwezereijn en de terugkerende Roos Knijff heeft de club een potentieel luxe probleem. Knijff legt uit: ‘Ik heb nog geen beslissing genomen over het nieuwe seizoen. Mijn keeperstrainer wilde in eerste instantie maar een ding, namelijk het terugkrijgen van een glimlach op een training. Dit is gelukt, nu ga ik voor de volgende stap’.

Door: Hans Hofstra

 

 

 

Reageer