Eerste Belgische EHL-titel ooit voor Waterloo Ducks na winst op Rot-Weiss Köln - Hoofdklasse Hockey Nederland

Eerste Belgische EHL-titel ooit voor Waterloo Ducks na winst op Rot-Weiss Köln

De EHL 2018/2019 is een prooi gebleken voor het Belgische Waterloo Ducks, dat in de finale af wist te rekenen met de angstgegner van zowel Kampong als Amsterdam. De heren van Rot-Weiss Köln vonden in de Ducks  Waterloo, nadat het verloor met 4-0. Nooit eerder won een Belgische ploeg het Europese hoofdtoernooi voor clubteams.

Op een heerlijk zonovergoten Tweede Paasdag schreven de Belgen hockeygeschiedenis na een mooie wedstrijd in Eindhoven. Dat het Belgisch hockey in de lift zit wisten we al, maar nog niet eerder werd dit bevestigd op clubniveau. De ploeg uit Waterloo heeft wel enkele WK-winnaars in de gelederen, zoals onder meer John-John Domen, Gauthier Boccard, Vincent Vanasch en Simon Gougard. De Belgen wonnen tot vandaag al hun wedstrijden via shoot-outs, na een 1-1 gelijkspel in de reguliere speeltijd.

Toch waren het de Keulenaren die het betere van het spel hadden. De ploeg was dominant in balbezit, maar het lukte niet om daadwerkelijk iets te forceren. In de dertiende minuut was de eerste grote kans desondanks voor de Belgen. In plaats van te schieten ging Renaud Pangrazio voor een assist, maar deze werd onderschept.

In het tweede kwart werd duidelijk dat beide ploegen vermoeid waren, het tempo lag namelijk laag. Rot-Weiss kwam tot de beste kansen, maar stuitten tot tweemaal toe op de beste keeper van de wereld, Vincent Vanasch. De ruststand was dankzij hem nog altijd 0-0.

Na de thee bleef de score wederom lang 0-0. De Waterloo Ducks kwamen er niet aan te pas en zagen de ploeg uit Keulen aanvallen en kansen creëren. Wederom Vincent Vanasch ontpopte zich tot een onneembare veste, tot toch de 1-0 viel. Een treffer die later – terecht – werd afgekeurd, omdat de bal via de benen werd gemaakt in plaats van de stick. Toen was daar ineens een opleving aan Belgische zijde en was het direct raak: William Ghislain tekende voor de 1-0 voorsprong.

In het vierde kwart had Rot-Weiss geen keus meer behalve aan te vallen. Er ontstonden veel ruimtes en de gok bleek verkeerd uit te pakken. Een Belgische counter tot gevolg besliste de wedstrijd, 2 minuten voor tijd. International Boccard maakte de bevrijdende treffer, waarna er ook nog werd gescoord door Maxime Bertrand en Quentin van Lierde in de laatste minuut. Na de zoemer was het feest voor de Belgen.

 

Reageer