EHL Dag 2: Amsterdam heer en meester tegen Grove Menzieshill, Rot-Weiss Köln dompelt Kampong in rouw | Hoofdklasse Hockey Nederland

EHL Dag 2: Amsterdam heer en meester tegen Grove Menzieshill, Rot-Weiss Köln dompelt Kampong in rouw

Na de tweede speeldag in de Euro Hockey League is er nog maar één Nederlandse kanshebber op de titel. Eerder op de dag rolde Amsterdam het Schotse Grove Menzieshill op met 12-1, terwijl Kampong, de verliezend finalist van vorig jaar, in Rot-Weiss Köln zijn meerdere diende te erkennen: 2-3.

Amsterdam – Grove Menzieshill 12-1

De Schotse debutant in de EHL bleek vanaf minuut 1 de mindere van de Amsterdammers, die bij vlagen speelden met de Schotten. De ploeg versierde wel al snel een strafcorner, door een defensieve fout van Billie Bakker. Het bleek uiteindelijk de enige kans voor Grove Menzieshiler in de eerste helft. Na vijf minuten viel de eerste treffer die op naam kwam van Justin Reid-Ross, voor de verandering opende hij de score vanuit een velddoelpunt. Het was de enige treffer van het eerste kwart.

Het tweede kwart kwamen de hoofdstedelingen echt op stoom en liep de ploeg uit naar maar liefst 5-1. In de zeventiende minuut verdubbelde Reid-Ross de score, ditmaal wel via zijn handelsmerk de strafcorner. In minuut 20 prikte Boris Burkhardt er ook eentje binnen: 3-0. De vierde kwam op naam van Mirco Pruyser, die een heerlijke treffer verzorgde vanuit de draai. De vijfde betekende een razendsnelle hattrick voor Reid-Ross, die zijn tweede strafcorner raak schoot.

Na de rust waren het de Schotten die zowaar hun eer wisten te redden, door binnen een minuut na de thee te scoren. De eretreffer kwam op naam van Jamie Golden. Al snel bleek het om een incident te gaan in plaats van een veeg teken. Pruyser scoorde opnieuw na een bikkelharde forehand. vervolgens scoorden Valentin Verga en Tom Hiebendaal ook nog en stond het 8-1. Burkhardt trof na zijn derde poging doel via een strafcorner.

In het laatste kwart vielen er vervolgens ook nog drie doelpunten. De 10-1 kwam op naam van Burkhardt, terwijl ook Pruyser een hattrick mocht bijschrijven. Drie minuten voor het einde bepaalde Rik Kan de eindstand op 12-1. Door de overwinning neemt Amsterdam het op tegen de beul van Kampong, dat verloor van Rot-Weiss Köln.

Kampong – Rot-Weiss Köln 2-3

Voor de Utrechters zit er dit jaar niet meer in dan de negende plek in de EHL, nadat de ploeg werd verslagen met minimale cijfers: 2-3. Waar de ploeg bezig is aan een ijzersterke reeks in de Hoofdklasse, weet de ploeg sinds lange tijd weer wat verliezen is. Kampong miste twee belangrijke schakels: internationals Robbert Kemperman en Lars Balk waren afwezig. Wel maakte Sander de Wijn na lang blessureleed zijn rentree.

Beide ploegen weten wat het is om de EHL te winnen: Rot-Weiss deed het immers in 2017, Kampong een jaar ervoor. Het bleek een gelijk opgaande wedstrijd te worden tussen de twee Europese topploegen. In het eerste kwart kwamen de ploegen niet tot scoren, maar hadden de Duitsers wel het beste van het spel.

In het tweede kwart herpakte Kampong zich, maar enkele kansen van onder meer Boet Phijffer gingen er niet in. De eerste treffer van de wedstrijd liet dan ook lang op zich wachten, maar toen was daar Jip Janssen, die geen zin had in een 0-0 ruststand. In de de 29e minuut verzorgde hij de openingstreffer na een harde sleep vanuit de rebound na een strafcorner.

De ploeg uit Keulen kwam sterk uit de kleedkamer en werden dominanter in het derde kwart. Tom Grambusch bracht zijn ploeg zo’n vier minuten na rust op gelijke hoogte door een rake strafcorner, via de stick van Ties Ceulemans. Gescoord werd er in het derde kwart niet meer.

Het laatste kwart werd vervolgens een ware apotheose. Het waren de Duitsers die op voorsprong kwamen, zo’n tien minuten voor het einde. Wederom was het Grambusch met een rake strafcorner die zijn ploeg in het zadel hielp. Vijf minuten voor tijd weigerde Kampong zich echter gewonnen te geven. Martijn Havenga verzorgde de gelijkmaker vanuit een heerlijke strafcorner, die helaas niet genoeg bleek te zijn. Een minuut voor tijd was het Mats Grambusch, de broer van Tom, die de eindstand bepaalde en zijn ploeg de zege  – en een plek bij de laatste acht bezorgde.

De overige resultaten van vandaag:

Saint Germain HC (Fra) – Club Egara*(Spa) 1-1 (*Wint na shootouts met 1-2)

Royal Leopold HC (Bel)  – Real Club de Polo (Spa) 3-4

 

Reageer