EHL: Velddoelpunten tellen niet meer dubbel - Hoofdklasse Hockey Nederland

EHL: Velddoelpunten tellen niet meer dubbel

In de Euro Hockey League (EHL) zullen komend seizoen velddoelpunten niet meer dubbel tellen. Afgelopen seizoen werd hiermee geëxperimenteerd, maar er was veel kritiek op de regel waarna de organisatie van het belangrijkste Europacuptoernooi bij de heren besloot dit reglement af te schaffen.

“We bevestigen dat als gevolg van meningen van fans, spelers en scheidsrechters we besloten hebben de regel af te schaffen. Een goal, een strafcorner of velddoelpunt, telt voor één”, meldde de EHL op Twitter voorafgaand aan de loting voor de eerste ronde van het toernooi.

Experiment

Het experiment werd ingevoerd om de strafcorner minder belangrijk te maken. Doelpunten uit een strafcorner telden voor één punt en velddoelpunten telden dubbel. In het nieuwe systeem leverde een strafbal ook twee punten op, tenzij de strafbal werd toegekend na een strafcorner. Dan telde het doelpunt slechts één keer.

De nieuwe regel leverde grote uitslagen op: Bloemendaal-SV Arminen 15-2, Rotterdam Uhlenhorst 13-1, KHC Dragons-Three Rock Rovers 20-10 en Rot-Weiss Köln-Dinamo Kazan 8-10.

Bittere uitschakeling Egara

Het nieuwe reglement had ook een nadeel. Bitter was afgelopen seizoen de uitschakeling van de Spaanse club Egara in de eerste ronde van de EHL. In het laatste pouleduel verloor de ploeg met 6-4 van het Franse Saint-Germain HC, terwijl de Fransen net zo vaak hadden gescoord als de Spanjaarden.

Saint-Germain benutte vlak voor tijd bij de stand 4-4 een strafbal, goed voor twee punten. Bij een traditionele telling van de doelpunten zou het duel in 3-3 zijn geëindigd en was Egara niet uitgeschakeld.

Oranje-Rood in eerste ronde

De eerste ronde van het nieuwe EHL-seizoen wordt van 5 tot en met 7 oktober afgewerkt in Barcelona. Oranje-Rood treft in de poulefase het Oostenrijkse SV Arminen en Grange uit Schotland. Landskampioen Kampong en Amsterdam komen pas in de knock-outfase in actie.

Reageer