Eric Verboom: 'Dit is een mooie opsteker' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Eric Verboom: ‘Dit is een mooie opsteker’

De heren van Den Bosch boekten zondag een verrassende overwinning in Rotterdam. De ploeg pakte op de vijfde speeldag de overwinning door na een 1-0 achterstand bij rust in de slotfase twee keer toe te slaan. “Deze smaakt heel zoet”, aldus de blije coach Eric Verboom over de tweede zege van het seizoen.

“We spelen al jarenlang topwedstrijden, op het nippertje net wel of net niet. Iets vaker net niet. Daar doe je natuurlijk ook ervaring mee op. En vandaag is er het geloof dat we het in het vierde kwart gewoon nog kunnen doen en we doen het”, verklaart Verboom waarom het kwartje dit keer voor Den Bosch aan de goede kant viel.

Rotterdam op voorsprong

Rotterdam kwam vlak voor rust op 1-0. De Rotterdammers hadden een strafcorner geforceerd, nadat de Bossche verdediging de bal slecht had weggewerkt. Jeroen Hertzberger haalde vervolgens vanaf de kop van de cirkel met succes de trekker over.

Na rust verzuimde Rotterdam de marge te vergroten. Twee corners bleven onbenut. Een tip van Milan van Baal werd gered door doelman Maurits Visser en een schot van Hertzberger zeilde voorlangs.

Keeper met koorts

“Ik vind dat we een hele goede eerste helft gespeeld hebben”, zegt Verboom “We hebben daarin bijna niets weggegeven. Dan krijgen we op het einde een corner tegen. Dat was wel een weggevertje. Dat is onze eigen fout. Daar scoren zij dan de 1-0 uit. Het derde kwart was het minste kwart van ons, maar ja, onze keeper doet zo’n job ondanks dat ie vanochtend opstond met 38,5 graden koorts.”

Met nog zes minuten op de klok werd de eerste strafcorner van Den Bosch, en eigenlijk ook de eerste de beste kans van de ploeg, meteen benut door Austin Smith. Nadat twee cornervarianten uiteindelijk leidden tot een vierde strafcorner ging Smith opnieuw achter de bal staan en pushte hij zijn ploeg naar de overwinning.

In de wedstrijd zitten

“We wisten en ik zei het ook voor het vierde kwart: jongens, we zitten gewoon in de wedstrijd”, gaat Verboom verder. “Kijk naar het scorebord. Het is 1-0. Je kunt een slecht kwart spelen, maar die wedstrijd kan gewoon gewonnen worden. We pakken een paar corners en duwen hem er twee keer in. Ja, dat is fantastisch.”

Verdedigend stond het prima bij Den Bosch. Aanvallend gezien was het wat mager aan Bossche kant erkent ook Verboom. “We gaan werken ons eigen rendement voorin weer te verhogen, dat we het rendement aanvallen van vorig jaar eigenlijk kunnen benaderen”

Nicolas Della Torre

Het ontbrekende stuk in aanvallend opzicht zou de Argentijn Nicolas Della Torre kunnen zijn. De Argentijn traint al mee met Den Bosch, maar wacht nog steeds op een Italiaans paspoort. Dat identiteitsbewijs heeft hij aangevraagd vanwege zijn Italiaanse familiebanden.

“Het is gewoon wachten totdat zijn papiertje door de mangel is en door de bureaucratie heen. En dan mag hij gewoon spelen”, zegt Verboom die niet kan voorspellen op welke termijn Della Torre kan spelen voor Den Bosch. “We kunnen er geen pijl op trekken.”

Jonge jongens

Een vervelende situatie voor Den Bosch dat vorige week ook nog nieuwkomer Mathew Cobbaert miste vanwege een blessure. “Ja, dan mis je dus eigenlijk twee spitsen”, zegt Verboom. “Onze jonge jongens presteren echt op topniveau. Daar kan ik niet ontevreden over zijn, over wat die laten zien, maar het zijn geen internationals.”

“Ten opzichte van vorig jaar hadden we daar natuurlijk 300 interlands staan. Maar nogmaals onze jonge jongens doen wat ik van ze vraag en dat doen ze echt goed. Ik kan niet overvragen, dan ga ik dingen van ze vragen die ze nog niet kunnen. Ze doen nu wat ze kunnen. Als ze dat blijven doen en we blijven zo verdedigen als vandaag dan kunnen we zo onze punten sprokkelen.”

Zeven punten na vijf duels

Na vijf competitiewedstrijden heeft Den Bosch zeven punten. Een mooi aantal als je bedenkt dat de ploeg al tegen onder meer Bloemendaal, Amsterdam, Oranje-Rood en dus Rotterdam heeft gespeeld. “Dat is niet niks en dan zeven punten hebben. Daar zit Tilburg ook tussen, dat waren er drie. Dat is prima. Ja, laten we vooral zo doorgaan.”

Den Bosch staat op een zevende plaats. Vorig jaar eindigde de ploeg als zesde. Mogen we dit seizoen meer van de Bossche formatie verwachten? “Ik vind dat we in eerste instantie de verwachtingen moeten temperen, omdat we ten opzichte van vorig jaar echt een hele hoop interlands en doelpunten hebben ingeleverd”, legt Verboom uit.

Krappe selectie

“En we doen dat nu met een krappe selectie. Zeker als zo’n jongen nog geen paspoort heeft, als jongens geblesseerd zijn. Dat is ook de uitdaging. We groeien altijd wel in het seizoen en we worden beter. Maar we verliezen te veel in het stille seizoen om zo maar te zeggen. Goed, dat moeten we een keer doorbreken.”

Reageer