Erik van Driel: ‘Zolang de body van het team standhoudt, blijven wij talenten inpassen’

De hoofdklassecompetitie ligt stil, maar de meeste coaches kunnen niet op hun lauweren rusten; de selecties moeten in veel gevallen nog worden afgerond om volgend seizoen weer opperbest voor de dag te komen. Maar hoe werkt dat proces en welke moeilijkheden lopen de coaches tegenaan? Vanaf deze week spreekt hoofdklassehockey.nl wekelijks met een hoofdklassecoach om te kijken hoe hij en zijn club deze belangrijke procedure aanpakken.

We openen met Erik van Driel, coach van hdm dames 1. Van Driel zag de afgelopen weken talenten Elin van Erk, Laura van Heugten en Carmen Wijsman vertrekken naar clubs uit de top vier. Sterkhouder Mascha Kimman houdt het voor gezien en Spaans international Rocio Ybarra verruilt de Haagse club in voor Oranje Zwart. Werk aan de winkel dus voor Van Driel en assistent Lennard Poillot.

Daan Rhijnsburger
Lennard Poillot (links) en Erik van Driel © Daan Rhijnsburger

Hoe ziet je selectie er momenteel uit?

‘Door het vertrek van een aantal speelsters is onze selectie nu nog te klein. Uit onze A1 stromen komend seizoen twee tot vier meisjes door, maar we zijn nog op zoek naar twee of drie spelers van een jaartje of twintig. Talentvolle ambitieuze spelers die de plek van de drie vertrokken Jong Oranje-speelsters  kunnen opvullen. Daarom laten we mensen van buitenaf meetrainen, maar het blijkt lastig. Bij hdm besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van spelers, voorwaarde daarvoor is dat er dus wel voldoende rek in een nieuwe speelster moet zitten.’

Wat is het beleid van de club ten aanzien van het inpassen van de eigen jeugd en het aantrekken van speelsters?

‘Normaal gesproken streeft hdm ernaar per jaar twee A-meiden bij de eerste selectie te voegen. We willen zoveel mogelijk met eigen jeugd doen en slechts investeren in een enkele versterking. Die versterking vinden, wordt steeds lastiger door de aantrekkingskracht van clubs uit de top vier. Om weerstand te bieden aan deze ontwikkeling zullen wij de komende jaren meer eigen jeugd laten doorstromen, waarschijnlijk sluiten vier meisjes uit de A bij ons aan.’

Wat zijn de uitdagingen waar jullie bij het samenstellen van de selectie mee te maken krijgen?

‘We zijn nog niet zover dat we onze talentvolste speelsters kunnen behouden. Als we aan het eind van afgelopen seizoen twee à drie plekken hoger hadden gestaan was dit misschien wel gelukt (hdm eindigde het seizoen 2014-2015 op de negende plek, net boven de play-outplaatsen, red.). De spelers die hdm wil aantrekken zijn meisjes uit Nederlandse selecties, of net daaronder. Door wat er nu gebeurt in de hoofdklasse komen die meisjes niet meer. Zij kiezen bijna allemaal voor een club uit de top 4. De ontwikkeling dat alle talenten voor de top vier kiezen verbaast mij niet. Bij drie van die vier clubs zitten nieuwe coaches, die willen komend seizoen natuurlijk allemaal zo goed mogelijk voor de dag komen. Dus ze gaan shoppen. Dit is niks nieuws, een paar jaar geleden was het zelfs zo dat de KNHB internationals verplichtte om bij een topclub te spelen.’

De top vier wordt voor jonge talenten steeds aantrekkelijker. Wat vind je van deze ontwikkeling?

‘Ik snap de keuze wel. Dat die drie meiden zijn vertrokken zie ik als een teken dat wij als hdm blijkbaar slagen in het doorontwikkelen van talenten. Vervolgens willen die talenten met internationals trainen en het Nederlands elftal halen. Voor hen is dit de kortste weg. Dat is jammer voor ons. Uiteindelijk hopen wij, met onze eigen talentvolle jeugd en jeugd uit de regio de volgende stap te kunnen maken door deze talenten voor dames 1 te behouden. Hdm mag niet klagen, want we doen hetzelfde. Als je naar onze jeugdselecties kijkt bestaat 60% tot 70% uit meisjes die van clubs uit de regio zijn gekomen, Forescate, Ring Pass, Craeyenhout. Zo lijden alle clubs onder deze sneller-naar-de-top-ontwikkeling. Wij kunnen mekkeren dat al die meisjes weggaan, maar we moeten het vooral bij onszelf zoeken.’

Wat kan hdm beter doen bij het vaststellen van de selecties?

‘Soms verliezen we ons in het investeren in speelsters. We hebben wel eens overgangsklassespelers gehaald, waarmee we dan vervolgens een paar maanden bezig waren die op niveau te krijgen. Dat kost je een paar punten in de competitie. Ondertussen vergaten we onze topspelers een beetje, wellicht door de romantische gedachte dat ze toch wel wilden blijven. Zij waren inmiddels zo goed, dat ze in de belangstelling kwamen te staan en vervolgens vertrokken. Misschien dat we eerder een echte versterking hadden moeten halen. Helaas heeft dat natuurlijk weer met geld te maken.’

Wat zijn jouw verwachtingen met hdm het komende seizoen?

‘In aantallen zijn we erop achteruit gegaan, maar de body van het team staat nog. Het komende seizoen kunnen we supergoed doorselecteren, er komt genoeg talent aan (hdm MA1 werd afgelopen maand landskampioen, red.). Binnen nu en twee jaar verwacht ik acht speelsters uit eigen jeugd in de groep te kunnen opnemen. We hebben een sterke corner met Pien (van Nes, red.) en in Juul (Julia Remmerswaal, red.) een goede keeper. Zolang ons geraamte en ritme standhoudt, kunnen wij talenten blijven inpassen.’

 

Comments (10)

 1. Goed verhaal.

 2. Van Driel heeft laten zien een uitstekende opleider te zijn.

  Hoop dat hij de druk kan weerstaan een paar dure Argentijnen binnen te halen. En durft door te bouwen aan een nieuw HDM.
  Dit HDM heeft genoeg kwaliteiten om 3 teams onder zich te houden. Succes Erik

 3. @jan r

  Dat “halen van dure Argentijnen” gaat gewoonweg niet (meer) gebeuren bij hdm. Daar is het geld er niet voor en hdm gaat zich daarvoor ook niet (meer) in de ellende storten. Van Driel (en hdm) is (zijn) goed bezig, daar zou menig club een voorbeeld aan kunnen nemen.

 4. Lekker koopclubje in de jeugd zeg, 70% van de jeugd niet zelf opgeleid pffff

 5. Koopclubje? Eerlijkheid gebied te zeggen dat dat waar is. Zo gaat het in hockey. Bij alle grote clubs komen speelsters van buitenaf.

  In sport zie je dit meer. De jeugdopleiding van Ajax, Feyenoord en PSV, bevatten veel spelers die later in zijn gestroomd. En niet vanaf de F’jes al bij de club spelen.

  Clubs als HDM en Kampong laten zien dat ze in de jeugd goed opleiden. Speelsters komen van buitenaf naar de clubs toe en stromen in. En daarnaast bewijzen deze clubs ook dat jonge speelsters een kans krijgen bij Dames 1. En zich daar ook goed ontwikkelen. Een prima platform dus om door te stromen in de hoofdklasse. Veel te spelen en veel te leren.
  En zolang je speelsters kwijt raakt aan de top 4 en geen dure buitenlanders wilt halen, moet je dus van onderaf aanvullen en ontstaat er de aantrekkingskracht op de regio.

 6. Henk, elke goede jeugdopelding heeft instromen van buiten… zo werkt dat volgens mij bij alle grote clubs in de jeugd, HDM, kampong, den bosch, Rotterdam, Pinoke, amsterdam, Nijmegen enz enz

  Wat Jan R aangeeft is dat er denk ik nog wel verschil zit in hoeverre diezelfde jeugd ook daadwerkelijk de kans krijgt in te stromen, daar heeft HDM zich ieder geval in bewezen, zo ook kampong, pinoke steeds meer, enz

 7. 4 of 5 jeugdkeepers bij Kampong in het 1ste of 2de team komen van Houten en Woerden. Dat is het voorbeeld van “koopclub”.

 8. Clubs als HDM en Kampong bieden puur een platform voor jeugdspelers om hoog te spelen en lopen sier te maken met spelers die ergens anders zijn opgeleid. De eigen jeugd belandt uiteindelijk meestal in de 2e teams wat genoeg zegt over de jeugdopleiding.

 9. Tsjonge, wat een kenners. Jeugdspelers bij hdm worden niet betaald, sterker nog de top betaalt extra voor het spelen in een topteam. Natuurlijk heeft een hoofdklasseclub aanzuigende werking op talenten in de regio die zich verder willen ontwikkelen. Die komen vaak op c- of b- leeftijd. Ben je dan een ‘koopclub’? hdm speelt zowel bij de jongens als meisjes in de top van de landelijke competitie en wordt zelfs geregeld landskampioen. De jong oranje speelsters die nu hdm verlaten hebben vier tot 8 jaar bij hdm gespeeld. In die tijd hebben ze echt wel opleiding genoten en zich verder ontwikkeld. En nee, ze worden niet weggekocht. Ze kiezen voor ontwikkelkansen door het spelen met internationals, soms in combinatie met het feit dat ze elders gaan studeren. Als vakkenvuller in de supermarkt verdien je meer dan bij het hockey, zeker gezien de uren en reiskosten die je maakt. Jammer voor hdm, met behoud van die talenten zou men steevast in het linkerrijtje staan. Ik vind de reactie van Van Driel erg professioneel en realistisch.

 10. Ach wat is ideaal, hoe zou het moeten.
  Hoofdklasse spelen met alleen maar eigen jeugd lukt niet, dus moet je ze halen.
  Bloemendaal, Laren, SCHC, Voordaan, alle clubs.
  Allemaal verleiden ze spelers om bij hun te komen spelen. De ene club doet het met geld, de ander met niveau of en weer 1 met gezelligheid.

Reageer