EuropaCup Zaal (D): Titel Mannheimer HC, Kampong handhaaft zich

De dames van Kampong hebben handhaving op het hoogste Europese niveau bewerkstelligd. De Utrechtse ploeg won de laatste wedstrijd in de degradatiepoule tijdens de Europacup Zaal met 6-1 van Royal Pingouin. Daarna was het afwachten op de uitslag van het duel tussen SV Arminen en SK Slavia Praag. Een 3-1 overwinning van SV Arminen betekende dat Kampong op basis van een beter doelsaldo niet degradeerde.

De handhaving betekent dat volgend seizoen Amsterdam, dat een paar weken geleden de zaaltitel veroverde, ook op het hoogste niveau actief zal zijn.

Europese titel Mannheimer HC

De Europese titel in het Zwitsere Wettingen ging naar Mannheimer HC, dat in de finale HC Minsk versloeg met 5-3. Thuisclub HC Rotweiss Wettingen legde beslag op de derde plaats na winst op Club de Campo de Madrid: 3-2.

Finale

Mannheimer HC-HC Minsk 5-3
Topfavoriet Mannheimer HC had alle wedstrijden tot aan de finale met duidelijke cijfers gewonnen. Beide teams troffen elkaar al in de poulefase en toen waren de Duitsers met 6-3 te sterk.

Ook in de finale leek Mannheimer HC op een makkelijke overwinning af te stevenen, maar ondanks een voorsprong van 2-0 en 3-1 kwam HC Minsk terug tot 3-3. In de slotfase trokken de Duitsers alsnog aan het langste eind en legden beslag op de Europese titel.

Lydia Haase zette Mannheimer HC na vier minuten op voorsprong met een rake strafcorner. Met een tweede benutte strafcorner bracht Nike Lorenz de stand op 2-0, maar een minuut later had HC Minsk alweer aansluiting gevonden na een treffer van Yauheniya Filipovich. Mannheimer HC verzuimde vervolgens de marge te vergroten. Een corner belandde op de paal en keepster Alina Fadieieva van HC Minsk stopte twee strafballen.

Na rust kwam de derde Duitse treffer er toch. Haase leek met haar tweede doelpunt het duel voortijdig te beslissen. HC Minsk knokte zich echter terug naar 3-3 dankzij Valeryia Lapitskaya en een rake strafcorner van Elena Sazhina, die zaterdag nog met een blessure van het veld was gedragen.

Lang stond de gelijke stand niet op het bord, want binnen een minuut zette Cecile Pieper Mannheimer HC weer op voorsprong. HC Minsk wisselde de keepster in voor een extra veldspeelster. Mannheimer HC profiteerde van deze situatie, want Haase kon de bal in het lege doel schuiven. Het was haar elfde treffer waarmee ze topscorer van het toernooi werd.

4.Lydia Haase 1-0 (sc)
12.Nike Lorenz 2-0 (sc)
13.Yauheniya Filipovich 2-1
24.Lydia Haase 3-1
29.Valeryia Lapitskaya 3-2
37.Elena Sazhina 3-3 (sc)
37.Cecile Pieper 4-3
39.Lydia Haase 5-3

Derde en vierde plaats

Club de Campo de Madrid-HC Rotweiss Wettingen 2-3
HC Rotweiss Wettingen legde voor eigen publiek beslag op het brons na de 3-2 zege op Club de Campo de Madrid, dat vorig jaar nog verliezend finalist was.

Balverlies leidde na 14 minuten tot de openingstreffer van Club de Campo de Madrid. Alicia Magaz Medrano onderschepte de bal bij de middenlijn. Na een sprint richting de cirkel verschalkte ze keepster Flurina Wälti.

Het antwoord van HC Rotweiss Wettingen liet niet lang op zich wachten. Een andere Wälti, Stephanie, maakte vier minuten later gelijk en na rust verzilverde ze een strafcorner. Het was haar tiende doelpunt van het toernooi.

Elena Trösch tilde het verschil in de slotfase naar twee, waarna Magaz Medrano de spanning in het duel terugbracht. Ondanks verwoede pogingen slaagde Club de Campo de Madrid er echter niet meer in de gelijkmaker te forceren.

14.Alicia Magaz Medrano 1-0
18.Stephanie Wälti 1-1
24.Stephanie Wälti 1-2 (sc)
33.Elena Trösch 1-3
37.Alicia Magaz Medrano 2-3 (sc)

Poule C

Kampong-Royal Pingouin 6-1
Kampong deed wat het moest doen in het laatste duel in de degradatiepoule: ruim winnen van Royal Pingouin. De Utrechtse ploeg was de bovenliggende partij, maar wist het verschil pas in de tweede helft in doelpunten uit te drukken.

Nina Notman opende na zes minuten de score en daar bleef het bij qua productie van Kampong in het eerste bedrijf. Vlak na de afslag van de tweede helft kwam de Utrechtse formatie met de schrik vrij. Keepster Alexandra Heerbaart voorkwam een gelijkmaker van Jill Boon.

Meteen daarna zette Lisette Korink de 2-0 op het bord. Oog in oog met de Belgische keepster faalde ze niet. Daarna liep Kampong snel weg van Royal Pingouin. Fleur de Waard rondde een snelle tegenaanval succesvol af en Korink tilde de stand naar 4-0. Even daarvoor had ze al een kans gekregen, maar toen schoof Korink de bal naast het Belgische doel.

Royal Pingouin deed iets terug uit een strafcorner die werd verzilverd door Leylou Boey. Kampong pikte daarna het scoren weer op. Bij een scrimmage voor het Belgische doel belandde de bal via de keepster en de paal voor de stick van Van de Waard, die niet twijfelde: 5-1.

In de slotfase probeerde Royal Pingouin met een extra veldspeelster nog een doelpunt te forceren, maar Kampong profiteerde in een snelle uitbraak van deze situatie. Marieke van der Vis schoof de bal in het lege doel.

6.Nina Notman 1-0
21.Lisette Korink 2-0
24.Fleur de Waard 3-0
26.Lisette Korink 4-0
27.Leylou Boey 4-1 (sc)
32.Fleur de Waard 5-1
38.Marieke van der Vis 6-1

SV Arminen-SK Slavia Praag 3-1
Gespannen keek Kampong naar het duel tussen SV Arminen en SK Slavia Praag. Bij een gelijkspel of winst van SK Slavia Praag zou Kampong degraderen. SV Arminen, dat na twee wedstrijden zeker was van handhaving, deed haar sportieve plicht en versloeg de Tsjechische ploeg met 3-1.

Met drie doelpunten was Joanna Wieloch matchwinner aan de kant van SV Arminen. Na een ruststand van 1-0 uit een strafbal liep de Oostenrijkse ploeg in de tweede helft via een strafcorner en een velddoelpunt uit naar 3-0. Nikola Babicka deed uit een corner iets terug voor SK Slavia Praag. Het leverde de ploeg uiteindelijk een punt op. Hiermee kwam SK Slavia Praag in punten gelijk met Kampong, dat echter een beter doelsaldo had.

Hierdoor degradeerde naast nieuwkomer Royal Pingouin ook de Tsjechische ploeg, die vorig jaar nog als derde eindigde.

13.Joanna Wieloch 1-0 (sb)
24.Joanna Wieloch 2-0 (sc)
26.Joanna Wieloch 3-0
34.Nikol Babicka 3-1 (sc)

Pos. Club G G G V Voor Tegen Saldo Punten
1 SV Arminen 3 3 0 0 7 3 +4 15
2 Kampong 3 1 1 1 7 3 +4 8
3 SK Slavia Praag* 3 1 1 1 3 4 -1 8
4 Royal Pingouin* 3 0 0 3 3 10 -7 2

* Gedegradeerd

Reageer

Contact Us