EuropaCup Zaal (H): Uhlenhorst winnaar, derde plaats Amsterdam

Mooi Nederlands hockeysucces in Wenen. De heren van Amsterdam zijn als derde geëindigd tijdens de Europacup Zaal. In de strijd om het brons waren de Amsterdammers zondag met 4-2 te sterk voor East Grinstead, dat net als vorig jaar vierde werd.

De finale werd gewonnen door Uhlenhorst. De Duitsers versloegen SV Arminen met 3-2. Het was de tweede Europese titel voor Uhlenhorst.

Finale

Uhlenhorst-SV Arminen 3-2
Het duel was een reprise van de finale van 2015. En net als toen was Uhlenhorst de bovenliggende partij. Voor SV Arminen waren de druiven zuur, want de ploeg verloor voor de derde maal op rij een Europese finale. Vorig jaar was een andere Duitse ploeg, Harvestehuder THC, ook al te sterk voor de Oostenrijkers.

SV Arminen opende de score na drie minuten via Michael Minar. Deze stand bleef lang op het bord staan, ondanks kansen voor beide ploegen. Een strafcorner van Uhlenhorst werd door een verdediger van de lijn gehaald en een schot van Sebastian Eitenberger leidde tot een lange corner voor SV Arminen

Rondom de rust sloeg Uhlenhorst toe. Vlak voor het einde van de eerste helft maakte Thilo Stralkowski gelijk en pal nadat er was afgeslagen voor het tweede bedrijf benutte Timm Herzbruch een strafbal (2-1).

Nadat Eitenberger een goede kans had laten liggen op de gelijkmaker; hij omspeelde de keeper maar mikte naast het doel, kwam Uhlenhorst op 3-1. Stralkowski verzilverde een strafcorner. Het was zijn achtste doelpunt van het toernooi, een minder dan teamgenoot Herzbruch die beslag legde op de topscorerstitel.

SV Arminen zette in de slotfase nog een keer alles op alles. Het wisselde de keeper voor een extra veldspeler. Twee minuten voor tijd leverde dat een doelpunt op uit een strafcorner van Patrick Schmidt. Daarna kregen de Oostenrijkers nog twee corners, maar de eerste werd van de lijn gehaald en de tweede leverde ook geen doelpunt op, hoewel een aantal spelers dacht dat de bal raak was.

3.Michael Minar 0-1
20.Thilo Stralkowski 1-1
21.Timm Herzbruch 2-1 (sb)
30.Thilo Stralkowski 3-1 (sc)
38.Patrick Schmidt 3-2 (sc)

Derde en vierde plaats

Amsterdam-East Grinstead 4-2
Amsterdam sloot het Europese avontuur af met brons na de overwinning op East Grinstead. De Amsterdammers kwamen in het duel na tien minuten terecht op voorsprong via Robert Tigges. De ploeg nam na de afslag het heft in handen en creëerde diverse kansen. Een schot van Max Sweering ging naast, een inzet van Tijn Lissone werd gestuit door keeper Patrick Smith en Tigges zag de bal naast gaan.

East Grinstead kroop na de 1-0 meer uit de schulp, maar kon geen vuist maken. Op het moment dat de Britten de eerste strafcorner afdwongen, leidde Amsterdam al met 3-0 door goals van opnieuw Tigges en Johannes Mooij.

East Grinstead zette vervolgens een extra veldspeler in ten koste van de keeper. Daarvan profiteerde Amsterdam. Nicki Leijs onderschepte een Britse aanval en gaf de bal aan Boris Burkhardt, die de bal in het lege doel schoof.

Met nog vijf minuten op de klok was de overwinning zeker, hoewel East Grinstead toch nog twee keer wist te scoren. Ben Allberry benutte een strafbal en Lukas Klipper bepaalde de eindstand op 4-2.

10.Robert Tigges 1-0
25.Robert Tigges 2-0
26.Johannes Mooij 3-0
35.Boris Burkhardt 4-0
37.Ben Allberry 4-1 (sb)
38.Lukas Klipper 4-2

Poule C

Partille SC-WKS Grunwald Poznan 3-4
Het ene jaar blijkt het andere niet te zijn. Partille SC was vorig seizoen nog de trotse nummer drie, maar een onverwachtse nederlaag in het laatste duel van de degradatiepoule tegen WKS Grunwald betekende dat de Zweden een stapje terug moeten doen.

Het zag er namelijk helemaal niet naar uit dat Partille SC zou verliezen. Bij de rust leidden de Zweden met 2-1. Joakim Björkman en Simon Melander hadden Partille SC op een 2-0 voorsprong gezet, waarna Artur Mikula in de eerste helft iets terugdeed voor WKS Grunwald.

Elf minuten voor het eindsignaal liep Partille SC uit naar 3-1 en leek de overwinning in de tas. Het verblijf van WKS Grunwald Poznan hing aan een zijden draadje. De ploeg had al twee groepsduels verloren en een derde nederlaag zou funest zijn.

Met de rug tegen de muur besloten de Polen tot een slotoffensief met een extra veldspeler en de gok betaalde zich uit. Binnen twee minuten scoorde WKS Grunwald Poznan twee keer en stond de stand na doelpunten van Tomasz Dukiewicz en Artur Mikula weer gelijk. In de slotseconden kregen de Polen nog een strafcorner. Deze leidde een tweede corner in, die door Pawel Bratkowski binnen werd geschoten.

Ondanks de overwinning is WKS Grunwald Poznan niet zeker van handhaving, daarvan is de ploeg afhankelijk van de uitslag van het duel tussen Dinamo Stroitel en SPV Complutense.

12.Joakim Björkman 1-0
17.Simon Melander 2-0
18.Artur Mikula 2-1
29.Karl Hemvik 3-1 (sc)
36.Tomasz Dutkiewicz 3-2
37.Artur Mikula 3-3
40.Pawel Bratkowski 3-4 (sc)

Dinamo Stroitel-SPV Complutense 1-1
Met de uitslag van het duel tussen Partille SC en WKS Grunwald Poznan in het achterhoofd begonnen de ploegen aan hun wedstrijd. Een gelijkspel voor beide was voldoende voor handhaving. Er kon zelfs een kleine nederlaag worden geleden.

Het werd uiteindelijk een 1-1 gelijkspel. De doelpunten vielen in de eerste tien minuten van het duel. Dmitri Nikitin zette na zes minuten Dinamo Stroitel op voorsprong. Uit een strafcorner maakte Andrin Rickli voor Complutense gelijk.

Daarna gebeurde er weinig meer voor beide doelen. De bal werd vaak achterin rondgespeeld en zowel Complutense als Dinamo Stroitel ondernamen aanvallend weinig. Dat was begrijpelijk, want op deze manier waren beide ploegen verzekerd van nog een seizoen op het hoogste Europese niveau.

Door de remise degradeerde naast Partille SC ook WKS Grunwald Poznan, dat vorig jaar nog als vijfde eindigde.

6.Dmitri Nikitin 1-0
10.Andrin Ricklin 1-1 (sc)

Pos. Club G G G V Voor Tegen Saldo Punten
1 Dinamo Stroitel 3 1 2 0 10 8 +2 9
2 Complutense 3 1 2 0 8 7 +1 9
3 WKS Grunwald Poznan * 3 1 0 2 10 12 -2 7
4 Partille SC* 3 0 2 1 10 11 -1 5

* gedegradeerd

Comments (2)

  1. Complimenten hoofdklassehockey.nl! Goede realtime verslaggeving van de Europa Cup zaal. Volgende week hopelijk weer.

    Leuk om iets meer te leren over (zaal)hockey in andere landen.

  2. P.S. Goed gedaan Amsterdam! Jullie wisten de eer van het NL zaalhockey hoog te houden. Ga zo door.

Reageer

Contact Us