EuropaCup Zaal (H): Nederlaag en zege voor Amsterdam

Op de eerste dag van de Europacup Zaal in Wenen hebben de heren van Amsterdam een nederlaag geleden en een overwinning geboekt. Het eerste groepsduel tegen het Zweedse Partille SC ging nipt verloren (2-1), maar de tweede wedstrijd tegen SPV Complutense werd in winst omgezet. Amsterdam won met 5-4.

Met zes punten uit twee wedstrijden staat Amsterdam in poule B op een tweede plaats achter SV Arminen dat beide wedstrijden wist te winnen en aan de leiding gaat met tien punten. Zaterdag spelen beide ploegen tegen elkaar. De Amsterdammers moeten bij de eerste twee eindigen, wil het zich plaatsen voor de halve finales. In de andere poule gaat Uhlenhorst aan kop met tien punten dankzij twee zeges.

Poule A

East Grinstead-Dinamo Stroitel 6-4
De openingswedstrijd van de Europacup Zaal in Wenen leverde een overwinning op voor East Grinstead. Daar leek het in het begin van het duel niet op, want Dinamo Stroitel nam na twee minuten brutaal een voorsprong, die in de vijfde minuut werd verdubbeld. Beide doelpunten werden gemaakt door Evgeny Vakhmistrov.

Nog voor rust leek East Grinstead orde op zaken te stellen. De achterstand werd werd vlak voor het rustsignaal omgedraaid in een voorsprong. Ben Alberry verkleinde de achterstand, waarna Ross Stott voor de gelijkmaker tekende. 23 seconden voor het rustsignaal zette Martin Scanlon East Grinstead op 3-2.

Deze voorsprong hield niet lang stand in de tweede helft. Met rake strafcorners van Artem Borisov en Semen Matkovskiy nam Dinamo Stroitel opnieuw de leiding (3-4).

East Grinstead toonde veerkracht. Na de gelijkmaker van Ben Alberry maakte Adam Seccull uit een strafcorner de vijfde treffer voor de Britten. Dinamo Stroitel zette vervolgens een extra veldspeler in om de gelijkmaker te forceren, maar East Grinstead profiteerde en Nick Catlin bepaalde de eindstand op 6-4.

2.Evgeny Vakhmistrov 0-1
5.Evgeny Vakhmistrov 0-2
16.Ben Alberry 1-2
17.Ross Stott 2-2
20.Martin Scanlon 3-2
23.Artem Borisov 3-3 (sc)
27.Semen Matkovskiy 3-4 (sc)
34.Ben Alberry 4-4
37.Adam Seccull 5-4 (sc)
38.Nick Catlin 6-4

Uhlenhorst Mülheim-WKS Grunwald Poznan 7-5
Favoriet Uhlenhorst had in het eerste groepsduel de handen vol aan Grunwald Poznan. In de eerste helft nam Uhlenhorst tot twee keer toe een voorsprong van twee doelpunten verschil (2-0 en 3-1), maar de Duitsers slaagden er niet in de Polen van zich af te schudden.

Grunwald Poznan knokte zich terug. Met drie doelpunten in drie minuten koesterden de Polen bij rust een 4-3 voorsprong. Het duurde vervolgens een lange tijd voordat Uhlenhorst in de tweede helft de stand gelijk kon trekken via Benedikt Fürk, die ook verantwoordelijk was voor de openingstreffer van het duel.

Vervolgens liepen de Duitsers via Tobias Matania, uit een corner, en een strafbal van Thilo Stralkowski uit naar 6-4. Grunwald Poznan dichtte het gat nog naar één doelpunt dankzij Tomasz Dutkiewicz, maar dichterbij kwamen de Polen niet. Drie minuten voor tijd besliste Malte Hellwig het duel definitief in het voordeel van Uhlenhorst.

2.Benedikt Fürk 1-0
7.Malte Hellwig 2-0
12.Pawel Bratkowski 2-1 (sc)
15.Thilo Stralkowski 3-1 (sc)
17.Mateusz Hulboj 3-2
18.Mateusz Poltaszewski 3-3
20.Mateusz Poltaszewski 3-4
27.Benedikt Fürk 4-4
29.Tobias Matania 5-4 (sc)
33.Thilo Stralkowski 6-4 (sb)
33.Tomasz Dutkiewicz 6-5
37.Malte Hellwig 7-5

WKS Grunwald Poznan-Dinamo Stroitel 3-5
Dinamo Stroitel heeft de hoop op een plek in de halve finales levend gehouden door te winnen van WKS Grunwald Poznan. Het werd 5-3. Beide ploegen waren op zoek naar een overwinning, nadat ze eerder op de dag hun eerste wedstrijd hadden verloren.

Het duel begon spectaculair. Na vijf minuten was er al drie keer gescoord. In derde minuut kwam Grunwald Poznan op voorsprong door Karol Majchrzak. Yauheni Mikheichyk maakte gelijk, waarna Aleksandr Agafontsev Dinamo Stroitel aan de leiding bracht.

Drie minuten voor het rustsignaal maakte Michael Kasprzyk de achterstand van Grunwald Poznan met een benutte strafcorner ongedaan. Lang kon er niet worden gejuicht, want de bal lag binnen een minuut aan de andere kant van het veld in het doel. Artem Borisov bepaalde de ruststand op 2-3.

In de tweede helft kwam Grunwald Poznan op gelijke hoogte door een doelpunt van Artur Mikula. De Polen konden de remise echter niet over de streep trekken. In de slotfase sloegen de Russen snel twee keer achter elkaar toe. Artur Nadryshin zette Dinamo Stroitel op 4-3, waarna een minuut later Borisov met zijn tweede treffer de eindstand op het scorebord zette.

3.Karol Majchrzak 1-0
4.Yauheni Mikheichyk 1-1
5.Aleksandr Agafontsev 1-2
17.Michal Kasprzyk 2-2 (sc)
18.Artem Borisov 2-3
28.Artur Mikula 3-3
36.Artur Nadryshin 3-4
37.Artem Borisov 3-5

East Grinstead-Uhlenhorst Mülheim 2-10
Met twee overwinningen kende Uhlenhorst een prima eerste dag in Wenen. Na de 7-5 zege op Grunwald Poznan werd East Grinstead met dubbele cijfers verslagen. Opvallend was dat alle goals van de Duitsers velddoelpunten waren. Man van de wedstrijd was Timm Herzbruch. Met vier doelpunten droeg hij in ruime mate bij in de overwinning.

Het duel was al snel geen duel meer. Na elf minuten stond Uhlenhorst al met 4-0 voor en liep voor rust nog uit naar 8-0. In de tweede helft was de honger naar doelpunten enigszins gestild. Ross Stott haalde East Grinstead van de hatelijk nul, waarna Ulhenhorst nog twee keer scoorde. Het laatste woord was aan de Britten. Met een benutte strafcorner, een minuut voor tijd, bepaalde Adam Seccull de eindstand op 2-10.

2.Benedikt Fürk 0-1
4.Timm Herzbruch 0-2
8.Lukas Windfeder 0-3
11.Thilo Stralkowski 0-4
16.Timm Herzbruch 0-5
18.Jan Nitschke 0-6
19.Timm Herzbruch 0-7
20.Julius Meyer 0-8
22.Ross Stott 1-8
23.Timm Herzbruch 1-9
25.Lukas Windfeder 1-10
39.Adam Seccull 2-10 (sc)

Pos. Club G G G V Voor Tegen Saldo Punten
1 Uhlenhorst 2 2 0 0 17 7 +10 10
2 Dinamo Stroitel 2 1 0 1 9 9 0 6
3 East Grinstead 2 1 0 1 8 14 -6 5
4 WKS Grunwald Poznan 2 0 0 2 8 12 -4 2

Poule B

Partille SC-Amsterdam 2-1
Amsterdam begon het Europese avontuur met een nederlaag tegen Partille: 1-2. In de Zweedse ploeg trof de Nederlands kampioen een pittige tegenstander. Partille, dat vorig jaar het brons veroverde, liet het initiatief aan Amsterdam en opereerde vanuit een hechte defensie.

Na lang rondspelen kreeg Robert Tigges de eerste kans van de wedstrijd, maar zijn inzet werd tot lange corner verwerkt. Het was Partille dat in de vierde minuut de score opende. Axel Ströby verzilverde de eerste de beste aanval van de Zweden: 1-0.

Amsterdam ging vervolgens op zoek naar een gaatje in de defensie van Partille. Het geduld werd tegen het einde van de eerste helft beloond. Drie minuten voor rust passeerde Tijn Lissone doelman Karl-Oskar Moberg voor de gelijkmaker.

Na rust kwam Partille via Joakim Björkman opnieuw op voorsprong. En weer moest Amsterdam in de achtervolging. De ploeg creëerde kansen via Max Sweering en Johannes Mooij, maar die leverden niet het gewenste resultaat op evenals de twee toegekende strafcorners. In de slotfase speelde Amsterdam nog met Sweering als extra veldspeler, maar de defensie van Partille hield stand.

4.Axel Ströby 1-0
17.Tijn Lissone 1-1
24.Joakim Björkman 2-1

SV Arminen-SPV Complutense 6-3
Beide ploegen troffen elkaar alweer voor het derde jaar op rij in het Europese bekertoernooi. Net als in de eerste twee duels was Arminen ook in de derde confrontatie de bovenliggende partij.

Daar leek het in de beginfase niet op. Mario Alvarez-Villabol zette Complutense al na twee minuten op voorsprong. Een benutte strafbal van David Alvarez-Villabol betekende dat de Spanjaarden met 2-0 aan de leiding gingen. Arminen leek hierdoor wakker geschud want binnen een minuut verkleinde Michael Minar, speler van Den Bosch, de achterstand van de Oostenrijkers.

Dominic Uher zette de ploegen op gelijk hoogte, waarna Arminen profiteerde van een groene kaart voor Guillermo Nevado. Met een man meer zette Alexander Bele Arminen op voorsprong, maar vlak voor rust maakte Andrin Rickli gelijk.

In de tweede helft trok Arminen het duel definitief naar zich toe. Pit Rudofsky zette de Oostenrijkers opnieuw op voorsprong, die werd vergroot door de tweede treffer van het duel van Alexander Bele. Complutense kreeg drie vervolgens strafcorners op rij, maar slaagde er niet in de bal in het net te krijgen.

Minar maakte vlak voor tijd met zijn tweede goal aan alle Spaanse hoop een einde: 6-3. De twee corners die Complutense na dit doelpunt nog kreeg, veranderden niets aan de score.

2.Mario Alvarez-Villabol 0-1
9.David Alvarez-Villabol 0-2 (sb)
9.Michael Minar 1-2
11.Dominic Uher 2-2
13.Alexander Bele 3-2
19.Andrin Rickli 3-3
24.Pit Rudofsky 4-3
28.Alexander Bele 5-3
39.Michael Minar 6-3

SPV Complutense-Amsterdam 4-5
Met een nederlaag tegen Partille en een overwinning op Complutense sloot Amsterdam de eerste dag af. Net als tegen Partille kwam Amsterdam ook tegen Complutense op achterstand. De toegekende strafcorner werd door Guillermo Nevado onberispelijk binnen geschoten.

Amsterdam zette de Spanjaarden vervolgens onder druk. Een individuele actie van Nicki Leijs werd gestuit door de doelman en even later dwongen de Amsterdammers de eerste corner af waaruit Robert Tigges de gelijkmaker produceerde.

Complutense ging effectief met de geboden kansen om. Ook hun tweede strafcorner was raak. Dit keer was het Andrin Rickli, die doelman Laurens Goedegebuure kansloos liet. Maar opnieuw was het Tigges die Amsterdam naast Complutense zette. De corner rondde hij na een een-tweetje met Leijs mooi af.

Een derde Amsterdamse strafcorner leverde een strafbal op. De inzet van Leijs belandde op het lichaam van een Spaanse verdediger. Tigges verzuimde echter zijn derde treffer te maken, want hij schoof de bal naast het doel van Complutense.

Het derde doelpunt van Tigges kwam er wel. In de tweede helft zette hij Amsterdam op voorsprong met treffer uit een corner. De corner werd afgedwongen door Tijn Lissone die het eindstation was van een mooie aanval. De Spaanse keeper bracht redding, maar wel ten koste van een strafcorner.

Amsterdam slaagde er niet in meer afstand te nemen van Complutense. Balverlies van Max Sweering leidde een tegenaanval in die uiteindelijk uitmondde in een strafcorner. Met zijn tweede doelpunt bracht Rickli de stand op 3-3.

Complutense kreeg een mogelijkheid op een vierde doelpunt maar Goedegebuure kwam goed zijn doel uit. Vervolgens konden de Spanjaarden niet profiteren van de overtal, nadat Leijs met groen naar de kant moest.

Het was Leijs, die net op het veld was teruggekeerd na zijn straf, die Amsterdam op voorsprong zette. In tweede instantie kreeg hij de bal langs doelman Ignacio Garcia Lamuedra. En binnen de minuut was het 5-3 voor Amsterdam. Tijn Lissone strafte verkeerd uitverdedigen bij de Spanjaarden af.

De overwinning leek zeker, maar Complutense maakte het nog spannend. Na een mooie actie tikte Igñacio Corral de bal al vallend binnen. Met nog een minuut te spelen kregen de Spanjaarden nog een strafcorner, maar in tegenstelling tot eerdere corners ging deze naast het Amsterdamse doel.

6.Guillermo Nevado 1-0 (sc)
11.Robert Tigges 1-1 (sc)
13.Andrin Rickli 2-1 (sc)
16.Robert Tigges 2-2 (sc)
25.Robert Tigges 2-3 (sc)
29.Andrin Rickli 3-3 (sc)
34.Nicki Leijs 3-4
35.Tijn Lissone 3-5
36.Iñigo Corral 4-5

Partille SC-SV Arminen 1-2
Arminen zette een goede stap naar de halve finales door de kleine winst op Partille. Beide ploegen waren elkaar vorig jaar in de kruisfinales tegengekomen. Toen waren de Duitsers ook al te sterk.

Lange tijd hielden Arminen en Partille elkaar in evenwicht. Ongeveer halverwege de eerste helft kwam Arminen op voorsprong door Florian Steyrer. De voorsprong werd voor rust nog verdubbeld door Dominic Uher.

Daarmee was het duel eigenlijk beslist. De wedstrijd kabbelde in de tweede helft naar het einde, maar de spanning kwam terug toen zo’n kleine drie minuten voor tijd Simon Melander het net vond voor Partille. Het ontbrak de Zweden echter aan tijd om de gelijkmaker te kunnen forceren.

13.Florian Steyrer 0-1
20.Dominic Uher 0-2
38.Simon Melander 1-2

Pos. Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Saldo Punten
1 SV Arminen 2 2 0 0 8 4 +4 10
2 Amsterdam 2 1 0 1 6 6 0 6
3 Partille SC 2 1 0 1 3 3 0 6
4 SPV Complutense 2 0 0 2 7 11 -4 1

Reageer

Contact Us