Finale heren: Oranje Zwart dwingt derde duel af - Hoofdklasse Hockey Nederland

Finale heren: Oranje Zwart dwingt derde duel af

Oranje Zwart heeft een derde en beslissende wedstrijd afgedwongen in de strijd om de landstitel. De Eindhovenaren wonnen in het Wagener Stadion met 3-2 van Amsterdam, nadat afgelopen donderdag de eerste wedstrijd in een 2-1 zege voor de Amsterdammers was geëindigd.

Amsterdam kwam in de eerste helft goed voor de dag. De ploeg wilde de klus in twee duels klaren. Na tien minuten mocht Justin Reid-Ross aanleggen voor de eerste corner van Amsterdam. OZ-doelman Vicent Vanasch redde op de inzet van de Zuid-Afrikaan. Niet veel later mocht Reid-Ross opnieuw plaatsnemen op de kop van de cirkel. De tweede corner leidde de derde in, maar geen van beide werd benut.

Strafcorners OZ

Met nog een kwartier op de klok mocht ook Oranje Zwart zich opstellen voor een strafcorner. De eerste werd er onreglementair uitgelopen door Teun Rohof, waarna nog een corner volgde.Specialist Mink van der Weerden kon niet in stelling worden gebracht, omdat stopper Robert van der Horst de bal niet onder controle kreeg.

Amsterdam kwam verdiend op voorsprong. Wie anders dan Mirco Pruyser schreef de treffer op zijn naam. De spits ontving de bal, draaide naar zijn backhand en vervolgens om zijn as en zette daarmee twee verdediger van Oranje Zwart op het verkeerde been. Het verschafte Pruyser de vrijheid om doeltreffend uit te halen.

Bain treft voor Amsterdam

Maar het bleef opletten geblazen voor Amsterdam, want Jaïr van der Horst was dichtbij de gelijkmaker. Het doelpunt viel vervolgens aan de andere kant. Kenny Bain stuitte in eerste instantie nog op Vanasch, maar de Schot pakte de rebound en rondde af: 2-0.

Oranje Zwart gaf zich niet gewonnen en Amsterdam kon vlak voor rust opgelucht ademhalen toen een bal voor het doel van Laurens Goedegebuure langs gleed.

Tweede helft

Vijf minuten in de tweede helft mocht Van der Weerden opnieuw aanleggen voor een corner. Zijn inzet werd door Goedegebuure onschadelijk gemaakt.

In de tweede helft verkleinde Mink van der Weerden de achterstand naar 2-1. Op dat moment stond Amsterdam in ondertal, omdat Jan Willem Buissant even daarvoor met groen naar de kant moest. Vervolgens kreeg Bob de Voogd een goede kans op de gelijkmaker, maar zijn schot belandde op de legguards van Goedegebuure.

Strafbal niet benut

Na deze kans kreeg Amsterdam de uitgelezen mogelijkheid om de marge weer naar twee te tillen. De ploeg kreeg een strafbal, nadat Mirco Pruyser door Joep de Mol in de cirkel werd gevloerd. Valentin Verga benutte dit buitenkansje niet. Hij pushte naast.

Dat kwam Amsterdam duur te staan, want tien minuten voor tijd tekende Jelle Galema voor de gelijkmaker. Daarna golfde het spel heen en weer en kreeg Amsterdam opnieuw een grote kans op de derde treffer.

Beslissing in de slotfase

Rohof vond de vrijstaande Bain in de cirkel. De Schot tipte de bal, maar Vanasch stond, gelukkig voor OZ, in de weg. Maar ook Oranje Zwart kreeg zijn kans. Drie minuten voor tijd mocht Van der Weerden opnieuw aanleggen voor een strafcorner, maar Goedegebuure tikte de bal over het doel.

In de slotfase kreeg Oranje Zwart nog drie corners. Deze gingen er niet in. Bij de laatste corner ontfermde Jelle Galema zich over de rebound en prikte de bal langs Goedegebuure in het doel: 2-3. Daarmee was de wedstrijd nog niet over. Amsterdam kreeg nog twee kansen, maar wist die niet te benutten.

Amsterdam-Oranje Zwart 2-3 (2-0)
1-0 Mirco Pruyser
2-0 Kenny Bain
2-1 Mink van der Weerden (sc)
2-2 Jelle Galema
2-3 Jelle Galema

Comments (9)

 1. Wat een spannende wedstrijd. Typisch play off met 2-0 voorstaan en met verlies het veld af. Wel een fantastische leuke hockeywedstrid met alles erop en eraan. Morgen maar weer. Succes

 2. Iedereen wint

  Top wedstrijd, daverend hockey, mooie goals, perfecte ambiance en drie briljante teams op het veld! Hulde voor iedereen. Morgen graag weer zo’n spektakel.

 3. olthoff

  Wil graag de uitslag weten van Amsterdam – oranje zwArt vanmiddag Dank u

 4. Jody Bernal

  Mirco Pruyser maakt Amsterdam morgen kampioen

 5. Waar zijn die Rohof fans btw?

 6. Die Rohof fans zijn er en hebben gisteren ook gezien dat dit niet zijn beste wedstrijd was……….alleen die hebben een mild karakter en hangen niet iemand direct aan de hoogste boom , omdat ze weten dat alleen goden zonder fouten zijn. Rohof is en blijft een speler met de mentaliteit van een vechter en soms net effies iets verder dan geoorloofd, maar loopt zich uit de naad, om een wedstrijd uit het vuur te halen en dat beste Henk is iets waar mensen van kunnen genieten. Niet van technisch hoog begaafd, niet van op de juiste plaats staan zodat je de bal in het netje kan meppen, niet omdat het lijkt alsof debal aan een stick geplakt is maar gewoon omdat we genieten van iemand die zonder “duur” contract en sponserinkomen plus status en inkomen van noc , zodra hij op het veld staat 200% geeft. En dat beste , aardige cynische Henk is genieten

 7. BTW, Henk, ik kom niet uit Amsterdam, mijn zoon speelt bij Bloemendaal . Ook in dit “keurige” nest zijn er mensen die genieten van andere ” gekleurde” spelers. Je kan beide Teunen dan ook niet vergelijken maar wel van beide genieten

 8. Tim Bakker

  Wanneer gaat de de anonimiteit hier een keer weg?

  Iedereen kan altijd maar posten wat hij wil en het is 9 van de 10 keer pure onzin, wat alleen maar kan omdat niemand weet wie je bent.

 9. Frans van der Waal

  @ Tim Bakker,

  Helemaal eens. Het is lekker om anoniem iemand af te zeiken. Vaak is dit nergens op gebaseerd en alleen maar stemming maken. Dit Forum is een afzeik medium geworden. Bovendien is het gewoon mogelijk te posten met een namaak mail adres. Dat is makkelijk te ondervangen door een bevestigingsmail te sturen waarbij, na het klikken op de link, de reactie pas geplaatst wordt. Heel gebruikelijk.

Reageer