Finale heren: Amsterdam wint in Eindhoven van Oranje Zwart - Hoofdklasse Hockey Nederland

Finale heren: Amsterdam wint in Eindhoven van Oranje Zwart

Amsterdam heeft in Eindhoven een goede stap gezet naar het kampioenschap. In de eerste wedstrijd van de best-of-three werd Oranje Zwart met 2-1 verslagen. Zaterdag kunnen de Amsterdammers de titel veiligstellen, anders volgt er zondag een derde en beslissende wedstrijd, eveneens in Amsterdam.

Bij Oranje Zwart ontbrak Marcel Balkestein op het wedstrijdformulier. De verdediger maakte afgelopen zondag in de halve finales tegen HGC nog een verrassende rentree. Balkestein raakte in de slotfase van de competitie geblesseerd aan de lies. De kwetsuur leek dermate ernstig dat hij niet meer in actie zou komen. Toch lukte het Balkestein om fit te geraken voor de confrontatie met HGC. Echter, hij raakte tijdens het duel opnieuw geblesseerd.

Doelpunten

Balkestein zag vanaf de zijlijn dat zijn ploeg al na vijf minuten op voorsprong kwam. Jelle Galema rondde een mooie individuele actie over rechts doeltreffend af. De vreugde was van korte duur, want zeven minuten later kwam Amsterdam op gelijke hoogte via Kenny Bain, die de strafcorner van Justin Reid-Ross in het doel tipte.

Na de gelijkmaker waren de kansen schaars. Mirco Pruyser raakte via OZ-doelman Vincent Vanasch de paal en de eerste strafcorner voor Oranje Zwart, op slag van rust, werd afgefloten vanwege een te hoge push.

Tweede helft

Een minuut in de tweede helft kreeg Amsterdam een corner. De bal werd echter niet goed aangegeven en gestopt, waardoor Reid-Ross niet kon pushen maar moest slaan. De Zuid-Afrikaan mikte echter naast het doel. Even later dook Bob de Voogd, letterlijk, op voor het doel van Amsterdam. Hij gleed naar de bal, maar kon niet genoeg kracht zetten zodat doelman Laurens Goedegebuure de bal zonder veel moeite kon wegwerken.

Mink van der Weerden mocht vervolgens twee keer aanleggen voor een strafcorner. De eerste kwam op het been van uitloper Teun Rohof. De tweede werd er ook door Rohof uitgelopen, maar de bal kwam bij Sander Baart terecht. De international haalde snoeihard uit, maar de bal belandde naast het doel.

Beslissing

Het duel leek op een verlenging af te stevenen, maar in de slotfase viel alsnog de beslissing. Amsterdam kwam vijf minuten voor tijd op voorsprong. Bain snelde vanaf rechts de cirkel in. Op het moment dat hij een voorzet wilde geven, gleed hij uit. De bal belandde echter via Baart bij Valentin Verga, die wel raad wist met dit buitenkansje.

Bekijk hier de foto’s van het duel tussen Oranje Zwart en Amsterdam

Lees hier het interview met Valentin Verga

Lees hier het interview met Robert van der Horst

Lees hier het interview met Michel van den Heuvel

Oranje Zwart-Amsterdam 1-2 (1-1)
1-0 Jelle Galema
1-1 Kenny Bain (sc)
1-2 Valentin Verga

Comments (8)

 1. Om de discussie maar aan te zwengelen, wat was cie Rohof weer fantastisch deze wedstrijd. Na de wedstrijd een zeer teleurgestelde v.Weerden die zo’n harde high five gaf aan Rohof dat die even met zijn ogen knipperde. Een spannende maar geen hoogdravende wedstrijd maar dat zijn deze wedstrijden zelden. Na de wedstrijd een leuk interview met de van de Horsten over hun jarenlange liefde voor OZ en een blik naar OR. Op naar zaterdag

 2. Zat die Rohof toch goed mis bij de 1-0. Prima speler voor in de hoofdklasse meer niet…

 3. 65 minuten er vol voor gaan levert ook 5 minuten minder goede acties op. Hoort Rohof thuis in het Nederlands?
  Gezien zijn leeftijd niet maar bij Ned.JA kon je ook al niet om hem heen.

 4. Niet goed genoeg dus…

 5. @henk. Dat hebben we helaas ook gezien van gelouterde internationals als Kemperman, de wijn en van de weerden. Dus hoezo niet goed genoeg!

 6. Toen Van Ass bondscoach was heb ik het al wel eens geopperd; Rohof verdiende toen een plek in het Nederlands Elftal.

  Fantastische club kracht nu, maar de actie van Galema, die op internationaal niveau nog wel wat scherper zal zijn, bracht nu- anno 2016- toch wel wat gebrek aan snelheid aan het licht bij Teun.

  Een aanvallend ingesteld Nederlands hockey elftal krijgt verdedigend per wedstrijd wel een aantal van dit soort 1 tegen 1 acties te verwerken, dus is het helaas te laat voor Rohof, temeer daar je hem niet in een andere linie kan gebruiken.

  Dit laat onverlet dat er van zijn kaliber, te weinig rondloopt in de hoofdklasse. Rohof optimaal presteert en het verdient om de beker komend weekend boven zijn hoofd te tillen;)

 7. Appels met peren vergelijken. Enige waar ik op aanstuur is dat Rohof bewezen niet goed genoeg is. Onder druk internationaal als veld speler en als zaal speler. Ga ik puur op de feiten af van de laatste jaren…

 8. Realiteit

  Precies Henk. Nationaal bij de toppers, internationaal onder de maat. Meermaals afgetest, ga je op deze leeftijd niet nog een keer testen.

Reageer