Flip Wijsman speelt nu voor Almere en kwam over van Bloemendaal

Flip Wijsman: liever vechten tegen degradatie dan trainen met de besten

 

Toen Flip Wijsman (18) afgelopen zomer Bloemendaal verruilde voor Almere riep dat binnen zijn naaste omgeving voldoende vragen op. Toch koos Wijsman uiteindelijk voor de speelminuten, een keuze waar hij geen moment spijt van heeft. Hoofdklassehockey sprak met de jonge goalie over zijn debuutseizoen als eerste keeper in de Hoofdklasse.

Afgelopen zomer werd Wijsman hoogstpersoonlijk benaderd door zijn huidige coach Pasha Gademan, die hij goed kende van zijn tijd bij Jong Oranje. Gademan vroeg hem of hij het stokje wilde overnemen van Youri Beck, die zich meer wilde richten op zijn maatschappelijke carrière. De keeper uit Bloemendaal koos uiteindelijk zeer bewust voor zijn eigen ontwikkeling en wilde vooral gewoon spelen, met een avontuur in Flevoland tot gevolg.  ‘Vorig jaar ben ik natuurlijk landskampioen geworden met Bloemendaal, maar dan speel je als tweede keeper maar tien minuten per seizoen, wat op mijn leeftijd gewoon te weinig is. Ook al train je daar met de besten, ik denk dat ik deze stap nodig had om vooral veel ervaring op te doen. Sommigen zagen het als een riskante keuze, omdat degradatiehockey spelen je zeker als jonge speler ook een mentale tik kan geven. Ik heb daar echter zelf voorlopig helemaal geen last van’, aldus een zelfverzekerde Wijsman.

Omgaan met tegenslagen

Ondanks het feit dat Almere met slechts twee punten uit elf wedstrijden stijf onderaan staat, is er binnen het team nog altijd vertrouwen in een goede afloop. Voor Wijsman zelf is het omgaan met zoveel tegenslagen een compleet nieuwe ervaring. ‘Bij Bloemendaal heb ik altijd gespeeld om te winnen, dus dit was voor mij in het begin wel even gek. Maar ik denk dat ik vooral vlieguren moet maken en dat het juist goed is voor de ervaring om zoveel ballen tegen te krijgen. Juist dan kan ik me laten gelden. Natuurlijk is het af en toe ook zwaar, zoals die ene wedstrijd tegen Hurley die we met 5-3 verloren. Toch denk ik dat de spirit binnen de groep nog altijd prima is.’ Desondanks is het voor Wijsman ook wel eens frustrerend om zoveel te verliezen, maar die frustratie duurt meestal niet lang. ‘Voor nu bekijken we het gewoon van wedstrijd tot wedstrijd en als we dan verliezen beperkt de frustratie zich meestal tot de zondagmiddag. Bij de eerstvolgende training kijken we gewoon weer vooruit en proberen we vooral de positieve punten mee te nemen. Ik vond bijvoorbeeld dat we tegen Tilburg (afgelopen weekend werd het 2-2) echt een prima wedstrijd speelden en dat geeft ons dan weer hoop voor de volgende wedstrijd.’

Punten sprokkelen

Aankomend weekend neemt Wijsman het op tegen een ploeg in vorm en tevens de ploeg waartegen hij een niet al te memorabel debuut beleefde. In de eerste speelronde verloor Almere aan de Oosterplas met 5-0 van Den Bosch. Dit weekend hoopt de jonge keeper uiteraard op een ander scenario. ‘Ik denk dat we nu wel wat verder zijn dan dat eerste duel. We gaan er in ieder geval dit keer meer een strijd van maken dan de vorige keer.’ Wijsman onderstreept dat rechtstreekse degradatie alleen kan worden ontlopen als Almere meer punten pakt in de tweede seizoenshelft. ‘Bovendien moeten we ook eens wat niet-ingecalculeerde punten pakken, tegen andere tegenstanders dan onze naaste concurrenten. Daarnaast gaan we gewoon vol de strijd aan met Hurley en hopelijk kunnen we gaandeweg nog wat sprokkelen. Ik ben er heilig van overtuigd dat dat met dit team moet gaan lukken.’ Vorig jaar ontliepen de Flevolanders na een sterke inhaalrace – met onder meer een knappe zege op Kampong – alsnog de play-outs en daarmee eindigde de ploeg uiteindelijk op een keurige negende plek. Voorlopig is dus nog alles mogelijk voor de Almeerders.

Reageer

Contact Us