Groningen-speelster Marle Brenkman: ‘Ik kon vroeger eigenlijk nog niet zo heel goed hockeyen’

 

Marle Brenkman is middenveldster van Groningen en kreeg afgelopen weekend opeens een hoop publiciteit over zich heen. De speelster is een kweek uit eigen vijver, oftewel een speelster die al op jonge leeftijd ervoor koos om bij hockeyclub Groningen te gaan hockeyen. Na een turbulente wedstrijd lijkt het alsof Brenkman in de laatste seconde  tegen Oranje-Rood afgelopen weekend de gelijkmaker voor Groningen ging maken. Uiteindelijk was het Marieke Hoff die de gelijkmaker achter haar naam mocht schrijven.

Het was vijf voor twaalf. Groningen staat met 4 – 3 achter tegen Oranje-Rood en krijgt nog eenmaal een strafcorner. Kan de ploeg nog eenmaal pieken in deze wedstrijd en de late gelijkmaker maken tegen een play-offs kandidaat? Er ontstaat een scrimmage voor de goal, de bal komt vast te liggen bij de keeper en met een backhand lobje lijkt het alsof Brenkman het doelpunt achter haar naam mag zetten. ‘Het was inderdaad niet goed te zien op de foto’s en camera. Omdat ik heel enthousiast juichte, leek het alsof ik had gescoord (zie ook foto). Uiteindelijk was het Marieke Hoff die haar eerste Livera Hoofdklasse doelpunt mocht scoren’, vertelt Brenkman. Door het late doelpunt pakt Groningen een punt, en mag het nog steeds hopen dat zij aan het einde van het seizoen niet rechtstreeks degraderen.

 

Marle Brenkman juicht heel hard en lijkt te scoren voor Groningen. Foto: Jacob Gunter
Marle Brenkman juicht heel hard en lijkt te scoren voor Groningen. Foto: Jacob Gunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Toen ik mijn whatsapp opende kreeg ik van vrienden en familie allemaal felicitaties. Iedereen zag mijn naam als doelpuntenmaakster bij de einduitslag staan. ‘Er was een hoop twijfel, en ik twijfelde nog of ik het eerlijk zou opbiechten dat niet ik had gescoord, maar Marieke, lacht Brenkman. Uiteindelijk werd het al snel duidelijk Dat Marieke Hoff haar eerste doelpunt voor Groningen in de Livera Hoofdklasse had gemaakt. Marle Brenkman is geen onbekende naam in de selectie van coach Julian Steen. De middenveldster speelde al vanaf de b-leeftijd bij de club uit het ‘Hoge Noorden’. Daarvoor hockeyde Brenkman bij hockeyclub Eelde. Groningen speelt nu al drie seizoenen op rij op het hoogste niveau van Nederland.

Op jonge leeftijd beoefende Brenkman Hockey en Turnen. Bij het turnen zat zij in diverse selecties. Uiteindelijk koos ze er voor om toch te gaan hockeyen. ‘Dit leek misschien een opmerkelijke keuze, want toen ik jonger was kon ik eigenlijk nog niet zo goed hockeyen’ lacht Brenkman’. Dat zij nu wel degelijk goed kan hockeyen blijkt niet alleen uit het feit dat zij in het eerste zit van Groningen, maar ook dat zij afgelopen jaar nog werd uitgenodigd voor de trainingsgroep van Jong Oranje.

Marle Brenkman in actie afgelopen weekend tegen Oranje-Rood. Foto: Jacob Gunter
Marle Brenkman in actie afgelopen weekend tegen Oranje-Rood. Foto: Jacob Gunter

 

Opleidingsplan van G.H.H.C. Groningen

Waar Brenkman in haar jeugd twee sporten beoefende, was het uiteindelijk de sport hockey die leuker werd bevonden dan turnen. ‘Toen ik jong was, was er een mogelijkheid om in de hockeyklas te hockeyen. De trainingen in de hockeyklas werden gegeven door Marc Materek en Joost van Geel. Ik heb hier veel geleerd omdat de trainingen erg leuk waren. Uiteindelijk besloot ik om een stapje hoger te gaan hockeyen. Voor mij was G.H.H.C. Groningen de meest logische keuze. De club Groningen is een ideale omgeving voor jonge talenten die zich verder willen ontwikkelen. Het opleidingsplan welke hier ligt heb ik als zeer fijn ervaren’, aldus Brenkman.

Op dit moment is de 21-jarige Brenkman werkzaam bij Fysiosportief Groningen. Dit is een organisatie waar zij haar tophockey carrière goed kan combineren met hockey. ‘Ik werk op dit moment 25 uur in de week en met Groningen trainen wij vier keer in de week. De combinatie werk en hockey is nu in balans’, aldus Brenkman. Ook komend jaar speelt Brenkman voor Groningen. ‘Ik heb het hier naar mijn zin. Mijn vriendinnetje Pam van Asperen (spelend voor Laren), vraagt mij vaak wanneer ik nou naar Amsterdam kom. Ik heb het erg naar mijn zin bij Groningen, dus deze stap ga ik (nog) niet maken’.

Slecht weer op komst voor H.C. Hurley

Hekkensluiter Groningen heeft de laatste twee weken van de competitie nog een kleine kans om in de Livera Hoofdklasse te blijven. Groningen heeft een punt minder dan Bloemendaal en twee punten minder dan Huizen. Een overwinning komend weekend op Hurley of volgende week op Amsterdam zou de ploeg van Julian Steen een goede kans geven om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

‘Hockeyclub Hurley komt bij ons op bezoek. Wij gaan er alles aan doen om onze laatste thuiswedstrijd te winnen. Voor een aantal speelsters in ons team is het de laatste wedstrijd voor Groningen. Zij zullen extra gemotiveerd zijn. Ook gaat het komend weekend slecht weer worden. Het wordt een gure Bevrijdingsdag. We gaan het komend weekend laten stormen in het hoge noorden’, lacht Brenkman.

Door: Hans Hofstra

 

 

Reageer

Contact Us